FEM SPANINGAR: Godkänt för Rolfö - men hon var bäst i finalen

Fridolina Rolfö var inblandad i Wolfsburgs mål.
Men Lyon tog sin femte raka CL-titel.
Här är Andréas Sundbergs fem spaningar.

Fortfarande oerhört dominanta
Lyon tog sin femte raka Champions League-titel. Och för femte året i rad slog laget ut Wolfsburg, tre gånger i final och två i kvartsfinal. Ett helt otroligt facit och ingen kan prata bort att den franska klubben är bäst. Sammanlagt sju CL-titlar är man också bäst med, tre mer än Frankfurt. Ett exempel på Lyons styrka är Eugénie Le Sommer. Med Ada Hegerberg inte tillbaka från skada och Nikita Parris avstängd så fick Le Sommer starta som anfallare, och tredjevalet som anfallare tackade och gjorde ett mål och en assist. Helt okej bredd.

Svag försvarsinsats och få skapade chanser

Wolfsburg försökte sätta hög press, men klarade inte av det då Lyon var för skickliga och spelade sig ur den gång på gång. Försvaret var illa ute flera gånger i semifinalen mot Barcelona, och Lyon var ännu ett snäpp upp och det blev för mycket för Wolfsburg. Dominique Janssen hade svårt med Delphine Cascarino. Ingrid Engen och Alexandra Popp slet med Sara Gunnarsdottir, Saki Kumagai och Dzsenifer Marozsán.
Offensivt hade Wolfsburg svårt att skapa målchanser, och det blev väl egentligen bara en chans, och då blev det mål. Spelare som Svenja Huth, Alexandra Popp, Ewa Pajor och Anna Blässe klarade inte av att komma upp i nivå.

Rolfö återigen inblandad i Wolfsburgs mål
Fridolina Rolfö startade till vänster men skiftade flera gånger mellan kanterna under första halvlek. I andra var hon nästan hela tiden till vänster. Inte helt enkelt mot Lyons väldigt skickliga högersida med Lucy Bronze och Delphine Cascarino.

Det var en svår match för Rolfö som inte fick mycket vettigt att jobba med då Wolfsburg mest fick försvara i den första halvleken men anfalla lite mer i andra. Men Rolfö var en av få i det tyska laget som fick godkänt. Hon utmanade och fick flera gånger övertag på sin motståndare. Vid reduceringen så hittade Pernille Harder ut till Rolfö som slog in ett inlägg. Målvakten Sarah Bouhaddi gick ut och tog bollen men släppte retur.  Pajor med ett nytt inlägg till Popp som fick öppet mål och nickade in 1-2.

Bäst var Cascarino
Visst, hon försvann i andra halvlek, men hon behövde bara en halvlek för att vara den största skillnaden mellan lagen. Vilken fart, vilket självförtroende, vilket mod. Det här var Cascarinos femte CL-titel. Hon är 23 år.
Lyon hade fem fina chanser i finalen. Cascarino var inblandad i fyra av dem.

18 minuter: Cascarino tog sig fram på högerkanten, förbi Janssen och tog skott som räddades ut till hörna.

25 minuter: 1-0: Marozsán hittade Cascarino i djupet till höger, hon satte in bollen snett in bak. Le Sommer fick två avslut. Först räddade Friederike Abt men nästa gång satt den.

44 minuter: 2-0: Cascarino tog sig återigen fram till höger, och återigen förbi Janssen. Bollen hamnade till slut hos Kumagai sömn tryckte till från 20 meter. Bollen satt otagbart bakom Abt.

50 minuter: Cascarino skojade med Janssen och Engen och hittade Le Sommer som drog till, men den här gången att inte skottet.

En oerhörd smäll när Harder lämnar
Pernille Harder ser ut att ha gjort sitt i Wolfsburg. Hon lämnar efter att ha gjort 103 mål på 112 matcher, i alla tävlingar, inklusive 38 på 33 matcher den här säsongen.

Det är inte bara en smäll för Wolfsburg utan för hela Bundesliga när Harder nu väljer att flytta till Chelsea. Frågan är hur den tyska storklubben ska hämta sig från det?
Harder är en av världens absolut bästa spelare och hon är inte ensam om att välja bort Tyskland. Fler och fler storspelare har gjort det under den senaste tiden.
I Chelsea får Harder sällskap av Melanie Leupolz, som nyligen lämnade Bayern München. Förra året lämnade Caroline Graham Hansen Wolfsburg för Barcelona och Sara Däbritz Bayern München för PSG. Och i söndagens CL-final startade Sara Björk Gunnarsdottir för Lyon, hon lämnade Wolfsburg tidigare i år.
Inte enkelt för Wolfsburg att ersätta Pernille Harder. Men det är inte helt omöjligt att den danska stjärnan går långt i CL även nästa säsong. Nu får Chelsea ett superanfall med Harder, Sam Kerr och Beth England.

Publicerad 2020-08-30 kl 22:51