Damallsvenskan

LINKÖPING. Släkten är värst.
Lina Hurtig och Stina Blackstenius sänkte sitt forna Linköping i Champions League-kvalet.

Arsenal var stora favoriter inför Champions League-kvalet med Linköping. Det engelska topplaget skulle bara damma av den svenska tabelltvåan. Besegrade Linköping gjorde man, men det var inte helt problemfritt.

Ledningsmålet kom först i den 53:e minuten då Caitlin Foord nickade in en boll som fick nätet att rassla till.

Men redan i den sjunde minuten hade gästerna möjlighet att ta ledningen. Stina Lennartsson fick en boll omstyrd på sin arm i straffområdet och Arsenal tilldelades straff - Kim Little stegade fram men Cajsa Andersson i hemmaburen nekade lagkaptenen.

Det var mycket Arsenal men Linköping var inte allt så tillbakatryckta som man trott på förhand. Inför mötet hade huvudtränare Anders Jacobson pratat om att man ska våga slå passningarna som man pratat om på förhand.

Och det hade man tagit med sig inför onsdagskvällen. För LFC vågade trycka upp och anfalla. Faktum är att man faktiskt inte var allt för långt ifrån att få hål på motståndarna. En del med hjälp från Amanda Ilestedt.

Den svenska landslagsbacken slog en hemmapassning mot Manuela Zinsberger som bedömdes fel av målvakten som fick sträcka sig för att hålla bollen från linjen.

Linköping saknade inte lägen och med 15 minuter kvar hade både Cathinka Friis Tandberg och Stina Lennartsson chans på mål. Dessutom fick man en frispark strax utanför straffområdet som Yuka Momiki slog – men Zinsberger sträckte sig tillräckligt.

Det såg länge ut som att Linköping skulle kunna få till en kvittering.

Men släkten är värst som man säger – för i den 80:e minuten släckte Lina Hurtig hemmalagets hopp när hon nådde högst på en frispark och nickade in bollen bakom Andersson. Stina Blackstenius inte vara sämre själv i sin hemmaborg och med minuter kvar av matchen kom 3-0.

Det blev också slutresultatet och Linköping är därmed utslagna ur Champions League-kvalet. För Arsenals del väntar en final i miniturneringen där man kommer att ställas mot vinnaren mellan Paris FC och Kryvbas.

Arsenal: Zinsberger - Maritz, Wubben-Moy, Ilestedt, McCabe, Wälti, Little, Maanum, Lacasse, Foord, Russo.

Linköping: Andersson - Emma Lennartsson, Östlund, Karlsson, De Jongh - Takarada, Selerud, Momiki - Friis Tandberg, Kapocs, Stina Lennartsson.

Publicerad 2023-09-06 kl 19:09