POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN
18v

Åtal mot Kindberg dröjer - åklagaren begär förlängning

Foto: Bildbyrån.

Daniel Kindberg är på sannolika skäl misstänkt för grovt bedrägeri och medhjälp till grovt bokföringsbrott. 
Åklagare Niklas Jeppsson måste lämna in åtal före fredag i nästa vecka, men meddelar nu att han kommer begära förlängning. 
"Åtal kommer inte att väckas", skriver han i ett mejl till ÖP

Östersunds FK:s ordförande Daniel Kindberg, som tagit en time out från klubbens styrelsearbete, är på sannolika skäl misstänkt för grovt bedrägeri och medhjälp till grovt bokföringsbrott. Ekobrottsmyndighetens åklagare Niklas Jeppsson berättade nyligen för Fotbollskanalen att förundersökningen var ute hos de tre misstänkta personerna, däribland Kindberg, för synpunkter före beslut kan tas om att väcka åtal. 

- Kommer det inga synpunkter (från de misstänkta) kanske vi kan börja närma oss ett beslut, men om det behövs större kompletteringar eller kommer fram andra synpunkter så kan vi behöva mer tid, sa han den 19 oktober till Fotbollskanalen.

Nu meddelar Jeppsson i ett mejl till ÖP att han åter kommer att begära förlängning med anledning av just synpunkter och "önskemål om kompletteringar" från de misstänkta. 

"Nej åtal kommer inte att väckas nästa vecka. Förlängning kommer att begäras, sannolikt en månad. Förlängning av åtalstiden kommer att begäras eftersom de misstänkta, sedan de delgivits utredningen, inkommit med önskemål om kompletteringar av utredningen", skriver åklagaren i ett mejl till ÖP.

Det var i april som Daniel Kindberg anhölls av Ekobrottsmyndigheten. Han släpptes på fri fot några dagar senare, men sedan dess är han på sannolika skäl misstänkt för grovt bedrägeri och medhjälp till grovt bokföringsbrott. I ärendet är även en nära affärspartner till Kindberg, från Sollefteå, misstänkt för grovt bedrägeri och grovt bokföringsbrott. Dessutom är en Peab-medarbetare misstänkt.

Skatteverket har tidigare kunnat visa hur pengar överförts från Peab till ett av Sollefteåbons företag, och därifrån vidare till Östersunds FK. Tidigare har det kommunalägda bostadsbolaget Östersundshem, som Kindberg var vd för fram till några dagar efter att han anhölls, släppt en internutredning som man låtit revisionsbyrån Ernst & Young göra med anledning av misstankarna mot Kindberg. I samband med att den presenterades berättade Östersundshem att även de är inblandade i den kedja av ekonomiska transaktioner som utreds av Ekobrottsmyndigheten efter Skatteverkets upptäckter.

Östersundshem har förklarat att man kan slå fast att 10,7 miljoner kronor försvunnit ut ur bolaget till just Peab, via "saltade" fakturor. Bostadsbolaget ska ha betalat bluffakturor till Peab, som i sin tur fört över pengar till Sollefteåbons företag och 4,6 miljoner kronor ska därefter ha slussats vidare till Östersunds FK i form av sponsring.

Fotbollskanalen kunde tidigare i oktober berätta att utredningen i september växte med ytterligare en person, men att den delen senare lades ner med anledning av att Jeppsson bedömde det som ett normalgradsbrott och valde att avskriva personen med anledning av preskriptionstiden och inte för att det inte fanns några misstankar om brott.

I veckan kunde Fotbollskanalen avslöja att den fjärde personen som misstänktes och blev en del av Ekobrottsmyndighetens utredning är en anställd i Östersunds FK. Det framgår av en handling från tingsrätten som Fotbollskanalen tagit del av.

Det resulterade i går i att Östersunds kommun, som årligen sponsrar ÖFK med 900 000 kronor, vill stoppa alla utbetalningar till föreningen med anledning av avslöjandet. 

- Jag har bett kommundirektören stoppa utbetalningen av den sista delen av kommunens sponsring. Vi kommer att ta en bred politisk diskussion om vi ska stoppa den helt eller om vi kommer att fullfölja utbetalningen, sa det centerpartistiska kommunalrådet Bosse Svensson till P4 Jämtland.

Publicerad 2018-11-09 kl 10:49
Annons
Annons
Annons

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå