Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Del av förundersökningen i Kindberg-härvan har lagts ner - misstänkt avskriven

Allsvenskan

ÖFK:s Daniel Kindberg är ekobrottsmisstänkt.
Nu kan Fotbollskanalen berätta att förundersökningen rörande en annan misstänkt i samma ärende har lagts ner.
- Det kan jag bekräfta, säger åklagaren Niklas Jeppsson.

Foto: Bildbyrån

Det var för lite mer än en månad sedan som en fjärde person delgavs misstanke i det ärende som bland annat Östersunds FK:s Daniel Kindberg är en del av. Den fjärde personen misstänktes för grovt bokföringsbrott, men nu kan Fotbollskanalen berätta att mannen inte längre är en part i ärendet som Ekobrottsmyndigheten driver. Den delen av förundersökningen har lagts ner.

"Allt jag kan säga är att förundersökningen är nedlagd gentemot honom", skriver mannens advokat Johan Rainer i ett sms till Fotbollskanalen.

Fotbollskanalen har även varit i kontakt med åklagaren Niklas Jeppsson. 

Det kan jag bekräfta. Förundersökningen har lagts ned gällande grovt bokföringsbrott, säger Jeppsson.

ANNONS

- Jag har bedömt att hans del i det här är att anses som ett normalgradsbrott, så långt som förundersökningen kommit. Man kan alltså göra sig skyldig till brottet både av oaktsamhet och uppsåt, även om det var oaktsamhet närmast då. Ett normalgradsbrott har en preskriptionstid på fem år och gärningen gäller för 2013 och det är ju 2018 nu. Det innebär att vi har bedömt att jag inte skulle hinna få till ett åtal innan gärningarna var helt preskriberade och då ska jag inte fortsätta driva det vidare och utreda om han gjort sig skyldig eller inte.

Misstankarna mot de andra tre kvarstår?
- De kvarstår och är oförändrade, säger åklagaren.

Jeppsson har, efter att tiden återigen förlängts, fram till den 16 november på sig att fatta beslut om han ska väcka åtal eller inte.

- Kommer det inga synpunkter (från de misstänkta) kanske vi kan börja närma oss ett beslut, men om det behövs större kompletteringar eller kommer fram andra synpunkter så kan vi behöva mer tid.

ANNONS

Det var i april som Daniel Kindberg anhölls av Ekobrottsmyndigheten. Han släpptes på fri fot några dagar senare, men sedan dess är han på sannolika skäl misstänkt för grovt bedrägeri och medhjälp till grovt bokföringsbrott. I ärendet är även en nära affärspartner till Kindberg, från Sollefteå, misstänkt för grovt bedrägeri och grovt bokföringsbrott. Dessutom är en Peab-medarbetare misstänkt.

Skatteverket har tidigare kunnat visa hur pengar överförts från Peab till ett av Sollefteåbons företag, och därifrån vidare till Östersunds FK. Tidigare har det kommunalägda bostadsbolaget Östersundshem, som Kindberg var vd för fram till några dagar efter att han anhölls, släppt en internutredning som man låtit revisionsbyrån Ernst & Young göra med anledning av misstankarna mot Kindberg. I samband med att den presenterades berättade Östersundshem att även de är inblandade i den kedja av ekonomiska transaktioner som utreds av Ekobrottsmyndigheten efter Skatteverkets upptäckter.

ANNONS

Östersundshem har förklarat att man kan slå fast att 10,7 miljoner kronor försvunnit ut ur bolaget till just Peab, via "saltade" fakturor. Bostadsbolaget ska ha betalat bluffakturor till Peab, som i sin tur fört över pengar till Sollefteåbons företag och 4,6 miljoner kronor ska därefter ha slussats vidare till Östersunds FK i form av sponsring.

Under onsdagen tog Fotbollskanalen del av anteckningar som hittats på Daniel Kindbergs tidigare kontor hos Östersundshem. Efter att tidigare varit sekretessbelagda är de nu offentliga och de innehåller bland annat ord som "luftfaktura" och "fördelning luft". Vidare finns det uträkningar om hur pengar ska fördelas på olika byggprojekt och på en anteckning finns vad som kan tolkas som ett schema över hur pengar ska spridas mellan bland annat ÖFK och Sollefteåbons företag. Östersundshem bedömer att anteckningarna rör en del av de 10,7 miljoner som man anser sig ha blivit lurat på.

ANNONS

- Vi har lämnat över anteckningarna till Ekobrottsmyndigheten, med motivet att vi tror att de har betydelse för utredningen. Det här är allvarligt, säger Östersundshems Christer Sundin till Fotbollskanalen.

Publicerad 2018-10-19 kl 15:30
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto