Bakslag för AIK i guldjakten - Berg hjälte för Kalmar efter straffmål

KALMAR. Kalmar FF tog revansch för uddamålsförlusten mot AIK för tre veckor sedan.
Den här gången var det KFF som vann med matchens enda mål, efter att Oliver Berg avgjort på straff tidigt i andra halvlek.
- Jag är besviken, säger Sebastian Larsson till Fotbollskanalen.

Berg: "Tre sköna poäng"

Tabellåttan Kalmar FF gjorde en förändring i startelvan sedan 1-2-förlusten mot Degerfors. Sommarförvärvet Papa Diouf ersatte den avstängde Simon Skrabb i offensiven i ett KFF som även hade Nahom Netabay suspenderad. Hos trean AIK fick den nye Vincent Thill starta direkt, och i trebacksbacklinjen inledde Collins Sichenje en match för första gången i allsvenskan.

Under en jämn matchinledning skapade AIK den första målchansen när Erick Otienos vänsterinlägg gick via en KFF-back mot eget mål, där Ricardo Friedrich stod och parerade bollen till en hörna. Ett par minuter senare fick John Guidetti chansen från en snäv vinkel, utan att lyckas träffa målet.

Kalmars första skott på mål hade Oliver Berg i den 25:e minuten, ett avslut som Kristoffer Nordfeldt säkert greppade. Båda lagen hade problem med skärpan i den sista tredjedelen offensivt, men i den 32:a minuten trodde Diouf att han gett hemmalaget ledning.

Målet dömdes dock bort efter att huvuddomaren Andreas Ekberg snackat med sin assisterande och konstaterat att Diouf spelats fram av en lagkamrat och inte en svartgul spelare. Diouf gavs ett nytt läge strax innan pausen, efter att Sebastian Nanasi tunnlat Erik Ring, men Diouf klarade inte att sätta ett svårt avslut under ribban. Halvleken slutade 0-0.

- De får jaga mycket, vi har en bra känsla. Men det är inte värt något om det inte blir tre poäng, säger KFF:s Carl Gustafsson till discovery+  i pausen.

Guidetti om halvleken i samma sändning:

- Inte superbra.

- Vi måste kunna vara mer aggressiva. De ska inte lyckas slå tio av tio passningar rätt mot en felvänd spelare när vi är i ryggen (på dem), säger John Guidetti.

AIK:s Erik Ring var osynlig under de första 45 minuterna men var direkt efter pausen inblandad två halvlägen, där han avslutade det andra en bit över Friedrichs ribba. I den 54:e minuten fick sedan Kalmar säsongens första straff, sedan Otieno tagit ett grepp om Bergs tröja. KFF-kaptenen gjorde sitt femte mål för säsongen med en säkert placerad straff.

"Gnaget" stack upp några minuter senare. Guidetti nickade ner bollen till Nicolás Stefanelli i straffområdet men Friedrich räddade längs marken till en hörna. Sedan hade Nanasi ett avslut som gick strax utanför stolpen, och hemmalaget fortsatte skapa ett par ytterligare lägen som täcktes av AIK-spelare i straffområdet.

Stefanelli prövade Friedrich i minut 70, den här gången fick brassemålvakten upp nävarna och räddade igen. Matchens sista kvart blev relativt händelsefattig, med ett AIK som misslyckades med hitta tillbaka till det lilla momentum de hade efter målet. En cykelspark från Mikael Lustig som gick utanför var det närmaste bortalaget kom en kvittering och matchen slutade 1-0.

- Jag är besviken. Framför allt på prestationen. Vi är inte där. Det enda som är intressant då är att titta sig själv i spegeln. Var och en får göra det och ta det ansvaret man har, säger Sebastian Larsson till Fotbollskanalen.

Varför kom ni inte upp i nivå?
- Vi lyckas inte stänga ytorna. Kalmar är bollskickligt. Vi har spelat mot dem många gånger tidigare och då lyckats stänga ytorna. Det har lett till bra resultat. Det är en straff som avgör i dag, men i dag blir det för mycket frustration när vi får jaga för mycket boll.

KFF:s hjälte Oliver Berg gladdes åt segern.

- Vi gör en bra första halvlek. Styr det mesta och skapar några bra lägen. Vi slarvar lite i början av andra halvlek, men sedan äter vi oss sakta men säkert oss tillbaka och spelar riktigt bra en period. Känslan är att vi kan göra både 2-0 och 3-0. Sedan är AIK bra och skapar tryck. Men vi försvarar vårt eget mål på ett bra sätt och då står vi här med tre sköna poäng, säger han till Fotbollskanalen.

Segern tar Kalmar upp till sjunde plats i tabellen medan AIK halkar ner till fjärdeplatsen, två poäng bakom serieledaren Djurgården som har en match mindre spelad.

Startelvor

Kalmar FF: Friedrich - Lindahl, Sætra, Sjöstedt, Olafsson - Romario, Gustafsson - Nanasi (90'), Berg (K), Shamoun (86') - Diouf (77').

Byten: Sachpekidis (77'), Stenmark (86'), Israelsson (90')

AIK: Nordfeldt - Papagiannopoulos, Sichenje (utbytt 79'), Björnström (utbytt 63') - Otieno,Thill (79'), Hussein (55'), Larsson (K), Ring (55') - Guidetti, Stefanelli.

Byten: Ayari, Mendes (55'), Abdirahman (63'), Elbouzedi, Lustig (79')

Gula kort: Larsson (7'), Sichenje (78'), Guidetti (78'), Sachpekidis (90')