Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Blåvitt-sportchefen: "Jävligt allvarligt, vi står helt bakom beslutet"

Allsvenskan

Mötet mellan IFK Göteborg och AIK skjuts upp efter ett matchfixningsförsök.
Den arrangerande klubben stöttar beslutet helt.
- Det här är inget vi vill ha i svensk fotboll, säger sportchefen Mats Gren.

4:48
Nästa

Avbryt
Försök igen

Torsdagskvällens allsvenska stormöte mellan IFK Göteborg och AIK skjuts upp, det meddelar det Svenska Fotbollförbundet. Anledningen är att en AIK-spelare i tisdags uppvaktades av en matchfixare som erbjöd en stor summa pengar för att spelaren skulle bidra till att laget förlorade matchen.

"Med förtäckta hot krävde fixaren i gengäld att spelaren skulle underprestera i kvällens allsvenska bortamatch mot IFK Göteborg", skriver SvFF.

Blåvitt ställer sig bakom beslutet att ställa in matchen.

- För oss var det inget snack om saken. Det här hör inte hemma i svensk fotboll. Vi står helt bakom beslutet, säger sportchefen Mats Gren till Fotbollskanalen.

ANNONS

Hur allvarligt är det här?
- Det är jävligt allvarligt. Därför är det helt rätt att göra en såhär tuff markering. Det här är inget vi vill ha i svensk fotboll.

IFK Göteborg mottog beskedet runt åtta-tiden under torsdagsmorgonen. Klockan 11.00 samlades spelarna för ett informationsmöte och en timme senare höll klubben presskonferens uppe på Kamratgården. Ordförande Frank Andersson, sportchef Mats Gren och säkerhetschef Mike Sahlenius fanns på plats.

- Jag fick ett sms sent i går kväll från ordföranden i det svenska fotbollförbundet Karl-Erik Nilsson. Han frågade ödmjukt om han kunde störa mig vid halv åtta med ett telefonsamtal.  Jag sa att det var okej. Så han ringde och berättade att antagligen kommer tävlingskommittén fatta beslutet att ställa in stormatchen på Gamla Ullevi mellan IFK Göteborg och AIK. Han berättade att det hade framkommit att någon eller några av spelarna i AIK hade blivit uppmanade av någon form av organisation, brottslig organisation givetvis, att inte vinna matchen mot IFK Göteborg. Det hade AIK:s ledning fått reda på i går kväll. Sedan, om jag har förstått det rätt, hade de i kontakt med polisen rekommenderat att inte spela matchen, säger Frank Andersson.

ANNONS

- Jag ringde Mats Gren och sedan Jörgen Lennartsson. Vi tycker att det är jättetråkigt, alldeles förfärligt. Jag förstår att alla som skulle ha gått på matchen har blivit jättebesvikna, men det här är en så allvarlig händelse att jag har gett fullt stöd till att ställa in matchen.

Mats Gren:

- Det är väldigt olyckligt att vi inte kan spela matchen, men det här är såpass mycket större. Det är viktigt för hela idrottsrörelsen i Sverige att sådant här inte kommer in i vår verksamhet.

Hur reagerade spelarna på beskedet?
- De hade laddat för den här matchen, sett fram emot den. En match mot AIK är alltid speciell. Det är klart att de blev besvikelse att vi inte kan spela, men visade förståelse för att matchen blir inställd.

Något nytt speldatum är ännu inte satt. Mats Gren konstaterar:

ANNONS

- Jag hade en kontakt med Sef, men jag tror inte att det kommer tas upp förrän i morgon.

Mike Sahlenius om hur han och IFK Göteborg pratar med deras spelare om matchfixning:

- Det är något som belystes inför säsongen. Vi har pratat väldigt mycket om det. Och det här som har hänt nu visar att informationen har gått ut, spelare som vågar ta klivet ut och berätta. Det visar på ett engagemang från Svenska Fotbollförbundet, klubbarna och polisen. Det här är ett viktigt statement som visar att det här inte är välkommet in i svensk fotboll.

Mats Gren:

- Frågan har varit uppe, ja. Det var ett fall i superettan för något år sedan, så frågan har följt med och intensifierats. 

Frank Andersson:

- Spelarna är inte vana vid det här. Det är klart att de blir livrädda när de får samtal eller hembesök från brottsliga organisationer. Det är ingen enkel situation. Men det vi måste göra i svensk fotboll är att prata öppet om det. Hur reagerar vi om detta skulle hända i IFK Göteborg? Nu har det hänt i svensk elitfotboll, vilket jag aldrig trodde.

ANNONS

Se en intervju med Mats Gren som TV4 Nyheterna gjort i spelaren ovan.

Publicerad 2017-05-18 kl 13:56

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto