Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Bosse Andersson mitt i finalkaoset - tvingades klättra upp på mur: "Folk var chockade"

Allsvenskan

STOCKHOLM. Bosse Andersson var på Champions League-finalen.
Djurgårdens sportchef hamnade mitt i stöket utanför arenan.
- Vi fick hoppa över en mur och andra i vår grupp blev tårgasade, säger han till Fotbollskanalen.

4:45
Nästa

Avbryt
Försök igen

När Champions League-finalen mellan Liverpool och Real Madrid spelades i Paris under lördagen var en Djurgården-delegation på plats, tillsammans med sin sponsor Adidas och representanter för Rosenborg, Vålerenga, FC Köpenhamn och Svenska Fotbollförbundet. Sportchefen Bosse Andersson och vd:n Henrik Berggren hamnade då mitt i stöket utanför arenan som gjorde att supportrar inte kom in i tid och avsparken fick skjutas upp med 36 minuter.

- Vi var där i ganska god tid och vi såg direkt att det var väldigt mycket folk utanför arenan. Vi var en grupp som var där nere. Jag och Henrik klarade oss ganska bra men det var en obehaglig känsla eftersom det var poliser, massa avspärrningar och extremt mycket folk. Det blev ett tryck, berättar Andersson.

ANNONS

- Vi fattade ett beslut mitt i det. Vi kände: det här kommer gå åt… så vi hoppade över en mur. Vi klättrade upp så att vi kom upp på ett etage över där vi stod. Däremot var det några andra i gruppen som kom väldigt mycket i kläm och fick tårgas och pepparsprej mot sig.

Djurgårdens sportchef förklarar vidare:

- Först tyckte vi: ”Fan vad kul, vad otroligt mycket folk”. Men sen när alla skulle gå in via samma fålla… det blev bara tvärstopp och ett tryck bakifrån. Vi kände olust. Men vi fattade ett snabbt beslut om att ta oss upp för muren och då kom vi med i flödet.

- Det var ett sådant otroligt tryck bakifrån. Man kände: det här har de inte kontroll på. Det var olustigt.

Hur gick det med de andra i ert sällskap?
- Några var lite chockade och kände obehag. Den som fick tårgas i sin närhet… det blev lite panikkänsla kring luftrören och så för den.

ANNONS

Vad som hände? Tusentals supportrar, framför allt till Liverpool, kom inte in på arenan i tid. Långa köer bildades utanför insläppen till arenan och polisen använde såväl tårgas som pepparsprej mot supportrar. Uefa och Liverpool har nu kommit med olika förklaringar till händelserna i efterhand.

Uefa menar att problemet var att tusentals supportrar köpt falska biljetter, men den förklaringen går i strid med vad Liverpool-polis uppgett. Som vid alla bortamatcher reste ett antal poliser från Liverpool med i syfte om att observera och konsultera lokala myndigheter vid behov, och de poliserna går emot Uefas version. Framför allt de uppgifterna som först hävdade att matchen blev uppskjuten på grund av att supportrarna anlänt sent till Stade de France.

"De poliserna (på plats) har rapporterat att den stora majoriteten av Liverpools supportrar uppförde sig exemplariskt. De kom i tid till grindarna och köade. Dessa observationer kommer nu att vidarebefordras till relevanta myndigheter", skriver Merseysidepolisen och fortsätter:

ANNONS

"Flera tusen supportrar har rest genom Europa i matchsyften den här säsongen och vi har arbetat nära supportergrupper, klubben och andra europeiska värdar så att det då inte uppstått några incidenter".

Vidare beskriver en av poliserna som arbetade matchen som "Den värsta europeiska matchen jag arbetat eller bevittnat. Liverpool-supportrarna betedde sig exemplariskt under chockerande omständigheter". 

Publicerad 2022-05-29 kl 18:39

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto