Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Cabrera får tillbaka licensen - ärendet till Fifa

Allsvenskan

Oliver Cabrera får tillbaka sin agentlicens. Besvärsnämnden river upp Disciplinnämndens beslut för att man gjort fel.
Nu hamnar ärendet hos Fifa.

Efter TV4 Sport och fotbollskanalens granskning av bland andra Oliver Cabrera i våras inleddes en utredning i svenska fotbollsförbundets Disciplinnämnd. Där fattade man i slutet av november beslutet att Oliver Cabreras agentlicens skulle dras in omedelbart, eftersom han företrätt både Örebro och spelaren Roni Porokara vid förhandlingarna med israeliska Maccabi Haifa och inte rapporterat sina uppdrag enligt reglerna.

Men Oliver Cabrera överklagade till Besvärsnämnden och i dag meddelade man att man skickar tillbaka ärendet till Disciplinnämnden igen eftersom den kan ha gjort fel.

- Vi har undanröjt Disciplinnämndens beslut, bekräftar Owe Hultin, Besvärsnämndens tillförordnade ordförande, när fotbollskanalen.se når honom.

Annons

- Disciplinnämnden saknade behörighet att fatta det här beslutet, säger Hultin som inte vill lämna några ytterligare kommentarer eftersom "ärendet kan komma tillbaka till Besvärsnämnden".

Oliver Cabrera, som företrätts av förre justitieministern Thomas Bodström i överklagandet, har lyft fram två skäl av mer teknisk natur i sin skrivelse:

* De svenska bestämmelserna om agentverksamhet är inte tillämpliga då de inte har godkänts av FIFA före den 1 januari 2010.

* Ärendet borde ha gått till FIFA för ett avgörande i stället för att avgöras på nationell nivå.

Oliver Cabrera anser dessutom att det inte är bevisat att han representerat både Roni Porokara och Örebro SK samt att han förklarat varför han var sen med att lämna begärda uppgifter om samtliga agentuppdrag det senaste året.

Besvärsnämnden ger honom bara rätt på en punkt i överklagandet, och det är att Disciplinnämnden borde hänskjutit ärendet till Fifa och att man saknade behörighet:

Annons

"Det nu aktuella ärendet innehåller flera internationella inslag i det att de förhandlingar under vilka Oliver Cabrera påstås ha överträtt gällande regler har förts på israeliskt territorium om en tilltänkt övergång av en finländsk fotbollsspelare till en klubb i Israel. Det synes alltså vara fråga om en sådan internationell transaktion som avses i artikel 32 i FIFA Regulation och där FIFA Disciplinary Committee är behörigt beslutsorgan", skriver besvärsnämnden.

Beslutet kan även överklagas till Riksidrottsnämnden. Dessutom ska nu även Disciplinnämnden ta tag i ärendet ännu en gång, och då ta hjälp av Fifas disciplinkommitté.

Disciplinnämndens vice ordförande Staffan Anderberg påpekar dock att det som nu ska prövas inte är om anklagelserna mot Oliver Cabrera stämmer. Bara vem som har rätt att utdela eventuella bestraffningar mot honom.

Annons

- Vår inställning i sak är inte förändrad. Det beslut som vi redan har fattat står vi för, säger Anderberg.

Du tycker fortfarande att det var riktigt att Oliver Cabrera fråntogs sin licens?
- Ja, det var riktigt. Vår uppfattning i själva sakfrågan har inte förändrats, även om FIFA får säga sitt nu. Jag skulle vilja sammanfatta med att frågan är helt öppen fortfarande, säger Anderberg.

Publicerad 2010-12-28 kl 23:40

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto