Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Foto: Bildbyrån.

Djurgården-spelare utvecklade spelmissbruk: ”Har haft några tuffa fall”

21v

Elitidrottsmän är överrepresenterade bland spelmissbrukare.
En klubb som haft problem är Djurgården.
- Vi har haft några fall som är väldigt tuffa, säger sportchefen Bosse Andersson till Fotbollskanalen.

Studier har slagit fast att det finns en problematik kring spelmissbruk inom elitidrotten. Det senaste exemplet gäller den tidigare allsvenske spelaren som nu åtalats misstänkt för tagande av muta och spelfuskbrott. I polisförhör berättar mannen om hur han spelat bort allt han tjänat och tvingats ta snabblån och be om hjälp av kompisar.

ANNONS

En klubb som det förekommit samma typ av problematik i, bland spelartruppen, är Djurgården. Sportchef Bosse Andersson har tidigare berättat, i en intervju med Aftonbladet, att det numera står inskrivet i spelaravtalen att man inte får spela om pengar om man tillhör Djurgården.

Och till Fotbollskanalen säger Andersson nu att klausulen/paragrafen kom till efter ett antal fall där spelare visade upp ett problematiskt spelande med höga insatser.

- Dels har spelmarknaden blivit aggressivare, det finns fler möjligheter att spela på olika saker. Dels var det för att vi hade fall i klubben där det fanns konstaterat spelmissbruk och där vi som arbetsgivare fick ta ansvar och sätta in de åtgärder som vi är väldigt stolta över i dag, med tanke på hur utfallet blev, säger Andersson.

Han fortsätter:

- Nu när vi varit med om det här så har vi infört att vi inte tillåter spel om pengar i vår miljö. Vi har haft några fall som varit väldigt tuffa som ledde till att vi gjorde det här.

ANNONS

Vilken är din bild av bettandet bland spelare och hur har det förändrats?
- Det har alltid funnits en kultur i Sverige, med lotter eller andra former. Men tillgängligheten och möjligheterna i dag när det gäller fotboll; du kan spela varje dag, på olika sätt, och på spelformer som går långt ner i åldrarna. Det är klart att spelmarknaden har varit en ganska aggressiv miljö och det är klart att det är lockande. Fotbollsspelare som är med och spelar matcher, som har tid och som förmodligen har bra betalt så kan det möjligheter och det har vi fått smaka av i Djurgården.

För Djurgårdens del handlade det om hjälpinsatser i form av att bland annat hjälpa till med experthjälp, samt att stötta upp finansiellt på olika sätt.

- Vi är som arbetsgivare ansvariga för vår personal och sedan kan varje person behöva olika typer av stöttning. I det korta perspektivet så måste man agera och allt måste upp på bordet för att man ska kunna göra det. Vi har haft psykolog och olika typer av stöttning rent ekonomiskt för att hjälpa spelare. Vi som arbetsgivare måste kanske tillsammans med anhöriga ställa mer krav och ha ett kontrollsystem för hur man hanterar det. Vi har varit drabbade men vi har hanterat det och det har fått konsekvenser av att vi har regler. Man kommer ofta in när det är för sent.

ANNONS

Hjälp om du har spelmissbruk

Spelmissbruk

- På www.stodlinjen.se finns hjälp att få om du lider av ett problematisk spelande om pengar. Vad kan du göra själv? Hur kan du ta hjälp utifrån? Behöver jag profesionell hjälp? Kan jag ta hjäp av familjemedlemmar? Hur tar jag kontroll över min ekonomi?

- Ring stödlinjen på: 020 81 91 00. Det går även att chatta och göra ett självtest för att få svar på om du har ett problematiskt spelande. 

- På sajten www.spelpaus.se kan du stänga av dig själv från alla spelsajter som kräver registrering.

Publicerad 2020-12-08 kl 16:42
Sponsrat innehåll

Mer fotboll. Vi bjuder på 3 månader.

Se Allsvenskan och Superettan från discovery+ hos Telia. Ord pris 349 kr/mån

Streama nu
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto