Djurgården upp i serietopp efter kryss mot Blåvitt: "Kändes mer som en rugbymatch"

STOCKHOLM. Det blev bara en poäng för Djurgården hemma mot IFK Göteborg.
Trots det gick Stockholmslaget upp i serieledning i allsvenskan.
- Det känns mer som en rugbymatch än fotboll, säger Djurgårdens tränare Kim Bergstrand till Discovery+.

Under söndagen gästade ett IFK Göteborg i stort poängbehov topplaget Djurgården, som vid en poäng eller fler skulle gå upp i serieledning.

Matchen inleddes kontrollerat där Djurgården hade ett spelövertag, men där Blåvitt fick ett superläge att ta ledningen efter tio minuter. Kevin Yakob iscensatte en omställning och från vänster skickade Gustaf Norlin in ett inlägg - som Tobias Sana så när stötte in i nät fram till 1-0.

Djurgården skapade också sina lägen i första halvlek och bland annat hade Magnus Eriksson ett fritt skottläge efter halvtimmens spel som smet tätt utanför Giannis Anestis stolpe.

Trenden i första halvlek var också tydlig i att Djurgården fick allt mer tryck ju längre den gick. Framför allt var Djurgården aktivt på högerkanten där Edward Chilufya utmanade flitigt samtidigt som Aslak Fonn Witry skickade in inlägg på inlägg - men utan resultat.

- Jag tycker vi börjar bra, men sista 15 börjar vi bli lite nätta. Vi sätter varandra i skiten och är tillbaka lite där vi varit innan, sa Blåvitts Pontus Wernbloom till Discovery+ i paus.

Djurgårdens Magnus Eriksson:

- Det är inte jättebra. Vi äger större delen av spelet och initiativet, men vi är inte riktigt där. Vi måste steppa upp lite grann.

Andra halvlek inledde på ett sätt som den första avslutade - med Djurgården med taktpinnen. Och bara fem minuter in i andra var Magnus Eriksson när att sätta dit en halvvolley från distans, men skottet smet strax över.

En bit in i andra halvlek sänktes tempot i matchen och bägge lagen åkte också på en skada vardera. För Djurgården tvingades Rasmus Schüller kliva av med en förmodad lårskada femton minuter in i andra och för Blåvitt tvingades Gustaf Norlin av med 20 minuter kvar av matchen.

Sista kvarten var spelet rätt tillknäppt och båda lagen hade svårt att skapa hundraprocentiga chanser, även om Blåvitt hade en boll i nät genom Tobias Sana - som helt korrekt blåstes av för offside. Annars hade Sanas mål varit riktigt läckert.

Matchen slutade oavgjort 0-0, vilket innebär att Djurgården gick upp i serieledning i allsvenskan. Laget har samma poäng som Malmö FF, men bättre målskillnad. Krysset mot Djurgården var IFK Göteborgs sjätte oavgjorda i årets allsvenska och laget ligger på tionde plats i allsvenskan.

I slutet av matchen var dock Blåvitt nära segern, men Alexander Jallows avslut gick inte i nät. Även Djurgården hade ett jätteläge precis innan matchen blåste av då Aslak Fonn Witry skickade in en inläggsfrispark som rensades undan i närheten av mållinjen.

Så här summerar Djurgårdens tränare Kim Bergstrand matchen för Discovery+:

- Upp och ner. Jag tycker att vår första halvlek är helt okej, men vi har dålig kvalitet i skott och avslut.

Bergstrand fortsätter:

- Blåvitt drar ner på tempot hela tiden, det känns som att de är här för att ta en pinne, så det är svårt. Men vi driver på och försöker skapa moment. Vi spelar lite för långsamt i perioder. Andra halvlek blir lite mer på deras premisser, mycket kamp. Det känns mer som en rugbymatch än fotboll. Bollen går och det är ingen struktur på någonting.

Djurgårdens lag: Jacob Widell Zetterström - Aslak Fonn Witry, Jesper Löfgren, Hjalmar Ekdal, Elliot Käck - Hampus Finndell, Rasmus Schüller (59’, Emanuel Banda), Magnus Eriksson - Edward Chilufya (64’, Haris Radetinac), Kalle Holmberg (64’, Joel Asoro), Nicklas Bärkroth (83’, Emir Kujovic)

IFK Göteborgs lag: Giannis Anestis - Alexander Jallow, Mattias Bjärsmyr, August Erlingmark, Jasper Tolinsson, Gustaf Norlin (70’, Yahya Kalley) - Pontus Wernbloom (87, Filip Ambroz), Alhassan Yusuf - Kevin Yakob - Tobias Sana, Kolbeinn Sigthorsson