Dramatiskt slut - men Bajen slog Kalmar och tog andra raka

STOCKHOLM. Kalmar var nära att hämta upp 0-2 till 2-2.
Men Hammarby gick segrandes ur söndagens match på Tele2 Arena.
- Vi vann all statistik i matchen, både xG (expected goals/förväntade mål) och antal tillfällen i offensivt straffområde, säger Kalmars tränare, Henrik Jensen.

Hammarby är i kapp Kalmar FF i den allsvenska tabellen, om än med en match mer spelad än konkurrenten. Det efter att de grönvita besegrat smålänningarna med 3-1 hemma på Tele2 Arena under söndagen.

Forwarden Jusef Erabi gjorde 1-0 redan i den elfte minuten, hans andra mål på två matcher. 20-åringen fick bollen i straffområdet, ryckte bort från sin markering och placerade in kulan i bortre hörnet.

- Skönt att få göra mål igen. Som forward måste man bara skapa sig lite yta och sen avsluta snabbt. Man kan inte hålla på att kladda med bollen där inne, sa Erabi till Discovery+ i paus.

Bajen-yttern Viktor Djukanovic sköt i stolpen i den 20:e minuten, men tolv minuter senare hittade även han nätet. Då borrade han in 2-0 i bortre stolpen.

Kalmar var nära att reducera med några minuter kvar av den första halvleken, men då stod hemmakeepern Oliver Dovin för en bra räddning på en nick från Mileta Rajovic.

- Vi gav bort mål. Vi tappade boll på fel ställen och var allt för mjuka i duellspelet. Vi får tuffa till oss, sa KFF-stjärnan Simon Skrabb till Discovery+ i paus.

Till andra halvlek bytte Kalmar ut högerbacken Axel Lindahl, tog in nyförvärvet Jacob Trenskow och flyttade ner Johan Karlsson i backlinjen. Danske Trenskow var sedan direkt nära att göra 2-1. Men hans avslut från högerkanten gick precis förbi den bortre stolpen.

Därefter var Hammarby nära att öka på till 3-0. Nämnde Djukanovic avslutade tätt utanför stolpen i den 57:e minuten.

Istället kom 2-1 med en kvart kvar att spela. Bajen tappade boll på mitten av planen och via en kontring fick inhopparen Noah Shamoun ett jätteläge som han förvaltade. Han blev fri mot Dovin och placerade kyligt in bollen i bortre hörnet.

Någon minut senare var KFF ytterst nära att kvittera. Simon Skrabb drog till på volley och fick se bollen gå i ribban - och studsa ner framför mållinjen.

Men trots en dramatisk avslutning lyckades hemmalaget hålla ut. Man skapade också chanser för att få in ett 3-1-mål i slutskedet av matchen, men misslyckades länge med det. Exempelvis brände man ett två mot ett-läge i Kalmars straffområde.

Men i den 99:e minuten lobbade Tesfaldet Tekie in 3-1 från en position runt mittcirkelns slut på offensiv planhalva.

Nu står både Bajen (sjua) och Kalmar (sexa) på 22 poäng i årets allsvenska. Lagen har tolv poäng upp till en topp tre-placering.

Marti Cifuentes var efter matchen belåten med segern även om den andra halvleken inte var spanjorens favorit.

- Jag är väldigt glad för resultatet och prestationen i första halvlek. Jag är inte lika nöjd med andra halvlek. Men det var en viktig seger.

Kalmars tränare Henrik Jensen tycker att hans lag blev något för passivt en bit in i första halvlek, då man släppte in sina mål, men är tillfreds med hur laget ryckte upp sig efter paus.

- Och vi avslutade första halvlek ganska starkt. I andra halvlek ändrade vi formation till 3-4-3 och klev högre i pressen. Vi var attackerande på ett helt annat sätt då, säger Jensen och fortsätter:

- Vi vann all statistik i matchen, både xG (expected goals/förväntade mål) och antal tillfällen i offensivt straffområde. Vi gjorde en bra andra halvlek.

KFF-tränaren utvecklar:

- Vi fick till ett stort tryck mot Hammarbys mål i andra halvlek. Jag tycker inte det såg bekvämt ut för Hammarby. Det var inte lugnt. Vi ska vara stolta över vår insats och det tryck vi fick till i andra halvlek. Vi förtjänade mer. Vi förtjänade en poäng. Till 100 procent.

- Men Hammarby är starkt och effektivt.

Bajen-kaptenen Nahir Besara delar inte Jensens bild av matchen.

- Definitivt inte. Speciellt inte i första halvlek. Då var vi mycket bättre. Sen var Kalmar bättre än oss i andra halvlek, säger Besara.

Hammarbys lag: Oliver Dovin - Markus Karlsson, Edvin Kurtulus, Shaquille Pinas (Mads Fenger 75), Simon Strand - Nahir Besara (Loret Sadiku 82), Alper Demirol, Fredrik Hammar (Tesfaldet Tekie 68) - Joel Nilsson (Adi Nalic 68), Jusef Erabi, Viktor Djukanovic (Nathaniel Adjei 82)

Kalmars lag: Jakob Kindberg - Axel Lindahl (Jacob Trenskow 46), Lars Saetra, Rasmus Sjöstedt, David Olafsson - Romario, Simon Skrabb, Johan Karlsson (Arash Motaraghebjafarpour 69) - Nahom Netabay, Mileta Rajovic, Deniz Hümmet (Noah Shamoun 59)