POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN
2v

Efter kaoset på Tele2 - nu agerar Sef: "Tar det på allvar"

Foto: Bildbyrån.

Nästa

Avbryt
Försök igen

I spelaren ses de kaosartade scenerna som utspelade sig efter att Hammarbys mål vinkats av.

Domarteamet upplevde att deras säkerhet äventyrades.
Nu ska Svensk Elitfotboll lyfta frågan kring repriserna på arenan.
- Det är klart vi tar det på allvar, säger generalsekreteraren Mats Enquist till Fotbollskanalen.

Domarteamet i matchen mellan Hammarby och Kalmar var efter matchen på Tele2 Arena under söndagen starkt kritiska till det faktum att arrangören, Bajen, valde att visa en repris på det mål som Nikola Djurdjic gjorde på övertid, men som hårfint men korrekt vinkats av för offside.

Kritiken från domarna kommer efter att det på grund av det avvinkade målet och reprisen som följde utbröt smärre kaos där publik tog sig ner på innerplan och där Vladimir Rodic sprang efter den assisterande domaren Daniel Gustavsson.

- Personligen tycker jag att det är för jävligt. Det ska inte få visas några repriser på arenorna. Det är åt helvete! Vår säkerhet sätts på prov direkt. Om det nu visar sig att vi tar ett felbeslut, vilket vi inte gjorde i det här fallet, så vet jag inte om Daniel överlevt det, sa Al-Hakim efter matchen.

Svensk Elitfotbolls generalsekreterare Mats Enquist tog under måndagens morgon därför beslutet att skicka ut ett mejl till säkerhetsgruppen om att man ska lyfta frågan  vid nästa möte.

- Jag har redan tagit upp att vi behöver ha ett möte och diskutera och det ska vi göra i lugn och ro. Vi måste tänka över helheten i frågan. Det är klart vi tar det på allvar. Jag begärde att vi skulle ta upp det i säkerhetsgruppen nu så jag skickad ett mejl i morse och skrev att vi skulle prata, för där sitter domarna med också. Det kommer med på nästa mötes agenda, säger han till Fotbollskanalen.   

Hur ser du på domarnas kritik? De jämför bland annat med Fifa och Uefa där reglerna är stramare.
- Det är precis det där vi måste titta på. Det är lätt att ha alla snabba svar i luften när man haft en jobbig situation som den här och vi behöver sätta oss ner och verkligen fundera. Man ska minnas att den här typen av regler har funnits väldigt länge, det är inget nytt. Sedan kommer den här situationen och då är allting dåligt, men riktigt så enkelt är det kanske inte alltid. Vi är jättemåna om alla säkerhet – funktionärer och domare.

Enquist säger så här om direktiven som i dag finns från Sef:

- Klubbarna har rätt att visa en repris utan grafik och okommenterat och sedan finns det inom Fifa och Uefa regler om att man inte visar kontroversiella situationer på planen. Det är inte en del av Sef-direktivet (reglerna som finns inom Uefa/Fifa) utan det är upp till varje klubb kring hur man vill hantera det. Man får låta den här situationen sjunka in och sedan fundera kring om det finns anledning att ändra eller skärpa de här reglerna, men de har gällt i många år och det är inte så ofta som det har lett till bekymmer. Det handlar om en mix av båda publikservice och att acceptera att man lever i en värld där många sitter och kollar på sina mobiler och kan få upp situationen och så vidare. Den här uppgörelsen som vi har nu är den vi haft mellan fotbollens intressenter och den har gällt i många år. Men vi har absolut inga problem i att sätta oss ner med både domarna och andra och fundera över om det är rätt nivå.

Finns det risk för lite dubbla budskap – det finns skriftliga direktiv som Hammarby inte brutit mot, men när jag talat med flera evenemangsansvariga så säger de ändå att matchdelegat och Sef påpekat att man ska undvika att visa repriser kring känsliga domslut. Finns det risk att man är lite otydlig där?
- Vi har en väldigt tydlig manual och där står precis de här reglerna. Det är det enda vi går ut med i alla fall. Ska vi ändra på något är det på den nivån. Sedan sägs det väldigt mycket av olika människor, det behöver inte betyda att vi är otydliga alla gånger. Manualen är solklar i det här fallet. Sedan har folk åsikter och väljer egna tillämpningar men det är inte samma sak som att vi är otydliga. Vi kräver inte heller att man ska visa repriser. Det är klubben som är arrangör – ibland vill alla lägga hela ansvaret i knäet på ligan men riktigt så är det inte.

Publicerad 2019-04-08 kl 13:54
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå