Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Bevakningen presenteras av

Exklusiv undersökning: Så tänker allsvenskt intresserade om att införa VAR

Allsvenskan

Bland personer som följer allsvenskan finns det generellt en positiv inställning till att införa VAR i serien.
Men de som ser matcher på plats är negativa till verktyget.
Det visar en exklusiv undersökning som Verian, tidigare Sifo, gjort på uppdrag av TV4 och Fotbollskanalen.

1:49
Nästa

Avbryt
Försök igen

I spelaren ses ett nyhetsinslag kring VAR-undersökningen.

Frågan om att införa VAR i allsvenskan på herrsidan har varit het den senaste tiden. 

På uppdrag av TV4 och Fotbollskanalen har nu undersökningsföretaget Verian, tidigare Sifo, tagit tempen på de som på ett eller annat sätt följer allsvenskan kring just VAR.

1045 slumpmässigt utvalda personer i åldrarna 15-74 och som uppgett att de följer allsvenskan, antingen kontinuerligt eller till och från, har fått svara på frågan om hur de ställer sig till att införa VAR i allsvenskan. 

Personer som uppgett att de inte följer allsvenskan har sorterats bort och är således inte en del av undersökningen. Samtliga av de 1045 som svarat är alltså på något sätt intresserade av allsvenskan.

Annons

Undersökningen visar att det generellt sett finns en positiv inställning till att införa VAR i allsvenskan bland de som följer serien. Nära hälften, 48 procent, av de svarande har uppgett att de är ganska eller mycket positiva till ett införande. Var fjärde person, 27 procent, är ganska eller mycket negativ till VAR.

Men Fotbollskanalens undersökning visar också att det finns en tydlig skillnad i hur olika ”kategorier” av den allsvenska publiken ser på videogranskningssystemet. De som ser allsvenskan på plats mer frekvent är nämligen negativa till att införa VAR.

Bland de som ser fler än fem matcher live på plats per säsong är en majoritet, 53 procent, negativa till VAR. En tredjedel, 34 procent, är positiva till ett införande.

Omvänt gäller för de som ser fem matcher eller färre per säsong: 50 procent av de personerna är positiva till VAR, medan 23 procent är negativa. Bland de som går på allsvenskan mest, tio matcher och uppåt per säsong, är två av tre (66 procent) negativa.

Annons

- Bland de som följer allsvenskan i någon mån finns det generellt sett en mer positiv än negativ inställning till att införa VAR i allsvenskan. Ser vi däremot till gruppen som följer flest matcher live är de klart mer negativt inställda till att införa VAR. Det visar på ett tydligt samband mellan engagemangsnivå och attityden till VAR, säger Anton Wallin hos Verian.

Även de mest frekventa tv-tittarna, de som uppgett att de ser tio matcher eller fler per säsong på tv, är mer negativt inställda än genomsnittet. Där är det jämnt skägg mellan de positiva (41 procent ) och de negativa (42 procent).

Åsikterna om VAR är många och exempelvis har Svenska Fotbollförbundets ordförande Fredrik Reinfeldt tidigare ställt sig positiv till videogranskningsverktyget.

Samtidigt har en majoritet av klubbarna i allsvenskan och superettan fattat årsmötesbeslut om att verka mot ett införande av VAR. Utöver det är två distriktsförbund, Göteborgs FF och Värmlands FF, motståndare till VAR efter årsmötesbeslut den här våren.

Annons

Om systemet ska införas måste det klubbas igenom på SvFF:s årliga representantskapsmöte. Där har SvFF:s styrelse (sju), distriktsförbunden (24), Svensk Elitfotboll (åtta) och Elitfotboll Dam (sex) röster när olika beslut ska fattas. Men något förslag om att VAR ska införas har inte lagts fram än så länge.

Fakta

FAKTA

SÅ HÄR GJORDES UNDERSÖKNINGEN

1045 slumpmässigt utvalda personer i allmänheten i åldrarna 15-74 som uppgav att de antingen följde allsvenskan kontinuerligt eller till och från, fick svara på undersökningen. Av de 1045 personerna svarade 47% att de följer allsvenskan kontinuerligt, medan 53% följer allsvenskan till och från.

Dessa 1045 personer fick en fråga om hur många matcher de brukar se på TV, och live på plats, per säsong: 0, 1-5, 6-10, fler än 10 matcher. Därefter fick de frågan ”Hur ställer du dig till att införa VAR i Allsvenskan i fotboll?” med svarsalternativen ”Mycket negativt”, ”Ganska negativt”, ”Varken positivt eller negativt”, ”Ganska positivt” eller ”Mycket positivt”.

Svaren fördelar sig på följande sätt i urvalet bland de redovisade grupperna:

Följer allsvenskan kontinuerligt: 47%

Följer allsvenskan till och från: 53 %

Ser 1-5 matcher live på plats per säsong: 51%

Ser 6-10 matcher eller fler än 10 matcher live på plats per säsong: 14%

Ser fler än 10 matcher live på plats per säsong: 8%

Ser fler än 10 matcher på TV per säsong: 29%

Personer som uppgett att de inte följer allsvenskan har inte fått vara en del av undersökningen.

Publicerad 2024-03-28 kl 06:20

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto