Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Bevakningen presenteras av

Reinfeldts reaktion på VAR-undersökningen: "Bekräftar bilden"

Allsvenskan

En majoritet av de som följer allsvenskan är positiva till ett VAR-införande.
Det kommer inte som en chock för SvFF-ordföranden Fredrik Reinfeldt.
"Resultatet bekräftar den bild av synen på VAR bland fotbollsintresserade som vi från SvFF tidigare redovisat", skriver han i en kommentar.

1:49
Nästa

Avbryt
Försök igen

Foto: Bildbyrån.

I spelaren ses ett nyhetsinslag kring VAR-undersökningen.

I en exklusiv undersökning som Verian, tidigare Sifo, gjort på uppdrag av TV4 och Fotbollskanalen framkommer det att en majoritet av de som följer allsvenskan har en positiv bild till att införa VAR i serien. Men åsikterna går isär i olika "kategorier". De som frekvent ser allsvenskan på plats är nämligen negativt inställda till videogranskningssystemet.

Resultatet är ingenting som förvånar Fredrik Reinfeldt, ordförande i Svenska Fotbollförbundet, som tidigare ställt sig positiv till videogranskningsverktyget.

"Resultatet bekräftar den bild av synen på VAR bland fotbollsintresserade som vi från SvFF tidigare redovisat, också i det att det finns skillnader i olika undergrupper. VAR är ett digitalt hjälpmedel som inte är enhetligt eller färdigutvecklat. Från SvFF är vi måna om att fortsätta diskutera hur svensk fotboll ska kunna utvecklas, med respekt för den demokratiska beslutsmodell som vi har", skriver han i kommentar.

Annons

Inte heller Svenska Fotbollssupporterunionen (SFSU) är särskilt förvånad. 

- Det jag tänker är att den mer engagerade fotbollspubliken, som ser matcherna på plats och på tv, har en mer negativ inställning till VAR än övriga, säger Carl Jaktlund, ledamot i SFSU, till Fotbollskanalen.

Ni i SFSU har tagit ställning för att motverka VAR i svensk fotboll och resultatet av undersökningen visar att det finns en ganska stor skara som är positiv till VAR. Hur ser du på det?
- Min åsikt är att vi har en ganska klar majoritet bland svensk elitfotboll, genom årsmötesbeslut. Hade den åsikten (VAR-positiv, reds. anm) varit större så hade vi inte haft en majoritet i Sef i dag. Våra klubbar är emot ett införande av VAR.

En majoritet av klubbarna i allsvenskan och superettan fattat årsmötesbeslut om att verka mot ett införande av VAR. Utöver det är två distriktsförbund, Göteborgs FF och Värmlands FF, motståndare till VAR efter årsmötesbeslut den här våren.

Annons

VAR-undersökningen kommer inte få SFSU att byta fot i VAR-frågan.

- Nej. Många aktiva supportrars ställningspunkt är att motverka VAR i största möjliga mån och vi ska förhindra ett införande, säger Jaktlund. 

Ni företräder supportrarna och den här undersökningen riktar sig till allsvenskt intresserade. Känner du att ni företräder supportrarna på läktarna och kanske inte alla allsvenskt intresserade?
- Ja, vi företräder den aktiva delen av fotbollspubliken. Vår målgrupp är de som ser många matcher och det är där det finns en negativ inställning, säger Jaktlund. 

Om VAR ska införas i Sverige måste det klubbas igenom på SvFF:s årliga representantskapsmöte. Där har SvFF:s styrelse (sju), distriktsförbunden (24), Svensk Elitfotboll (åtta) och Elitfotboll Dam (sex) röster när olika beslut ska fattas. Men något förslag om att VAR ska införas har inte lagts fram än så länge.

Annons

Fakta

FAKTA

SÅ HÄR GJORDES UNDERSÖKNINGEN

1045 slumpmässigt utvalda personer i allmänheten i åldrarna 15-74 som uppgav att de antingen följde allsvenskan kontinuerligt eller till och från, fick svara på undersökningen. Av de 1045 personerna svarade 47% att de följer allsvenskan kontinuerligt, medan 53% följer allsvenskan till och från.

Dessa 1045 personer fick en fråga om hur många matcher de brukar se på TV, och live på plats, per säsong: 0, 1-5, 6-10, fler än 10 matcher. Därefter fick de frågan ”Hur ställer du dig till att införa VAR i Allsvenskan i fotboll?” med svarsalternativen ”Mycket negativt”, ”Ganska negativt”, ”Varken positivt eller negativt”, ”Ganska positivt” eller ”Mycket positivt”.

Svaren fördelar sig på följande sätt i urvalet bland de redovisade grupperna:

Följer allsvenskan kontinuerligt: 47%

Följer allsvenskan till och från: 53 %

Ser 1-5 matcher live på plats per säsong: 51%

Ser 6-10 matcher eller fler än 10 matcher live på plats per säsong: 14%

Ser fler än 10 matcher live på plats per säsong: 8%

Ser fler än 10 matcher på TV per säsong: 29%

Personer som uppgett att de inte följer allsvenskan har inte fått vara en del av undersökningen.

Publicerad 2024-03-28 kl 11:42

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto