Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Bevakningen presenteras av

Expertpanelen: Så tycker vi om VAR i allsvenskan

Allsvenskan

Fotbollskanalen har presenterat en stor undersökning kring åsikten gällande att införa VAR i allsvenskan.
Men vad tycker Fotbollskanalens profiler?

1:49
Nästa

Avbryt
Försök igen

Foto: Bildbyrån

I spelaren ses ett nyhetsinslag kring VAR-undersökningen.

VIKTOR ELM

Hur ser du på resultatet i undersökningen?
Jag är inte förvånad över att de ”mer” engagerade är negativt inställda då helhetsupplevelsen försämras i och med VAR. Dessutom tror jag att de som investerar mer känslor i fotbollen vill ha mänskliga beslut och inte att ett mål blir bortdömt när det är 2cm offside exempelvis. Jag är inte heller förvånad över att det finns en positivitet runt VAR bland många då jag tror att många vill att domarna ska få ett enklare jobb och att viktiga beslut ändå ska vara rättvisa.

Skulle du vilja se VAR i allsvenskan? Varför/ varför inte?
Jag skulle vilja se någon form av VAR i allsvenskan men som det är just nu så är systemet mer frustrerande än bra. Målteknologi, absolut! Men inte mer än så just nu. Även om jag förstår domarnas situation där de får utstå mycket hot och hat så blir upplevelsen av fotbollen sämre med VAR. Jag är positiv till VAR i stort men i nuvarande form är jag ytterst tveksam.

Annons

OLOF LUNDH

Hur ser du på resultatet i undersökningen?
Det är inte förvånande att de som följer allsvenskan närmast och på plats är mer negativa, det är väntat sett till motståndet från de grupperingarna. Intressant att yngre är mer negativa än äldre, det brukar vara annorlunda kring ny teknik. Det som förvånar är att så många av de som följer fotbollen och är intresserade är positiva till VAR. Jag trodde att både debatten i Sverige och hur VAR implementerats i olika ligor och mästerskap skulle ha gjort människor mer negativa. Det här ger en bild att man bör utreda hur man gör med VAR i Sverige. Allt från vilken VAR som kan vara aktuell till vem som ska ta beslutet: är det elitfotbollen i dag som ska ta beslutet eller är det svensk fotboll i stort.

Skulle du vilja se VAR i allsvenskan? Varför/ varför inte?

Annons
Jag har gått från att vara positiv till VAR till att bli mer avvaktande efter att ha sett de olika modellerna som varit olika framgångsrika. Lägg till det att diskussionerna om bedömningarna i fotboll bara flyttat från domaren på planen till VAR-rummet. Det är osäkert om VAR verkligen skyddar domarna, även om känslan säkert är bättre för den enskilda domaren som kan rensa bort en grov miss. I grunden vill jag ha mer rättvisa, och för mig vore det givet med en målkamerateknik, och jag tror att mindre lag har en större sannolikhet att få rätt med VAR. Lägg till att det finns något förebyggande i att spelarna vet om att de kan straffas när allt filmas. Samtidigt är det ingen kulle jag är beredd att stupa på, utan det här är ett beslut för den svenska fotbollen att ta sig an efter en rejäl utredning där ALLA får komma till tals.

Annons

SIAVOUSH FALLAHI

Hur ser du på resultatet i undersökningen?
Det är både väntat och oväntat. Väntat att de mest engagerade supportrarna som ser flest matcher på plats är mot VAR. Väntat att stödet för VAR är större än man kan få intryck av när man konsumerar supportrars åsikter på sociala medier, poddar och från motioner på årsmöten. Diskussionen om VAR har också blivit så känslig att många säkerligen inte känner sig bekväma med att uttrycka positiva åsikter öppet, utan passar på när man kan göra det anonymt. Undersökningen är intressant på det sättet att det ger ett perspektiv i frågan som inte alltid representerats. Personerna som svarat på frågorna är intresserade av allsvenskan och ger en bild av att inte vara för negativt inställda till VAR. Det är lätt att tro att en stor majoritet är mot VAR, så är det inte och nu börjar fler och fler undersökningar tyda på det.

Annons

Skulle du vilja se VAR i allsvenskan? Varför/ varför inte?
Jag vill inte se VAR i allsvenskan. I den europeiska fotbollen har jag alltid varit för VAR, men den svenska fotbollen skiljer sig och jag uppskattar känslan av att ha en fotbollsoas i Sverige där vi har supporterkultur av högsta klass och fotboll utan VAR. Jag tycker man ska respektera supportrarna på läktarna och skapa den bästa upplevelsen på arenan för att sporten ska fortsätta ses på plats. Fotbollen har en samhällsviktig funktion och läktarna är en plats där ensamhet utanför arenorna förvandlas till gemenskap på läktarna. Att respektera läktarupplevelsen för de som ser flest matcher på plats är självklart för mig och därför vill jag att Allsvenskan fortsätter vara VAR-fritt. Efter att ha sett den norska versionen av VAR och hur det påverkat ligan är jag stark motståndare till VAR i Sverige. Goal Line Technology är något jag däremot hade velat ha, men det är en annan diskussion.

Annons

GUSTEN DAHLIN

Hur ser du på resultatet i undersökningen?
Jag har full förståelse för att många i grunden är positiva till att man genom tekniska hjälpmedel ska kunna undvika felaktiga domslut som kan få stora, ibland fatala, konsekvenser för en match, en klubb, en säsong och så vidare. Men jag har inte alls samma förståelse för hur man inte kan skilja på teori och praktik när det kommer till VAR. För i praktiken fortsätter ytterst tveksamma domslut, och i många fall helt oförklarliga domslut, att stå alternativt inte dömas efter granskning och med det tycker jag hela den grundläggande idén om att "rätt ska bli rätt" faller. Att denna process dessutom, oundvikligen, kommer med ett pris av fördröjningar, sönderryckta matcher och en ofrånkomlig frustration gör att jag förvånas över hur många som ändå är "positiva till VAR".

Annons

Skulle du vilja se VAR i allsvenskan? Varför/ varför inte?
Absolut inte, personligen av ovanstående anledningar, men framför allt för att vi genom den demokratiska grundbulten i vår svenska fotboll har medlemsbeslut i majoritet hos våra elitklubbar som säger att vi inte vill ha VAR i svensk fotboll. I min logiska värld borde det trumfa allt annat, och då tycker inte jag att det finns så mycket att diskutera gällande själva förhållningssättet gentemot det. För om inte de demokratiska beslut som tas av medlemmarna i våra elitföreningar ska ligga till grund för de beslut som antingen verkställs eller inte så tycker jag det är något allvarligt fel i det som fortfarande omnämns som föreningsdemokrati. 

Fakta

FAKTA

SÅ HÄR GJORDES UNDERSÖKNINGEN

1045 slumpmässigt utvalda personer i allmänheten i åldrarna 15-74 som uppgav att de antingen följde allsvenskan kontinuerligt eller till och från, fick svara på undersökningen. Av de 1045 personerna svarade 47% att de följer allsvenskan kontinuerligt, medan 53% följer allsvenskan till och från.

Dessa 1045 personer fick en fråga om hur många matcher de brukar se på TV, och live på plats, per säsong: 0, 1-5, 6-10, fler än 10 matcher. Därefter fick de frågan ”Hur ställer du dig till att införa VAR i Allsvenskan i fotboll?” med svarsalternativen ”Mycket negativt”, ”Ganska negativt”, ”Varken positivt eller negativt”, ”Ganska positivt” eller ”Mycket positivt”.

Svaren fördelar sig på följande sätt i urvalet bland de redovisade grupperna:

Följer allsvenskan kontinuerligt: 47%

Följer allsvenskan till och från: 53 %

Ser 1-5 matcher live på plats per säsong: 51%

Ser 6-10 matcher eller fler än 10 matcher live på plats per säsong: 14%

Ser fler än 10 matcher live på plats per säsong: 8%

Ser fler än 10 matcher på TV per säsong: 29%

Personer som uppgett att de inte följer allsvenskan har inte fått vara en del av undersökningen.

Publicerad 2024-03-28 kl 06:20
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto