FEM SPANINGAR: "Då ska det till något utöver det vanliga"

STOCKHOLM. Hammarby och IFK Göteborg spelade 1-1 under söndagen.
Här är Fotbollskanalens Martin von Knorrings fem spaningar från matchen.

"Nya" Blåvitt inledde starkt
Det märktes att det var ett lag med starkt självförtroende som kom på besök till Tele2 Arena under söndagen. IFK Göteborg hittade rätt med sin höga press och spelade intensivt på ett sätt som skapade bekymmer för Hammarby. Gästernas ingång ledde helt enkelt till en väldigt spännande matchbild, eftersom Bajen så klart ville gå för tre poäng på hemmaplan. Inför drabbningen hade Blåvitt fem segrar och ett kryss på sina sex senaste matcher och oavsett utfall i den här matchen är det som tränaren Jens Askou gjort med laget sedan han klev in en av de "minnesvärda" insatserna i årets allsvenska. Lyftet kanske inte räcker till för att göra honom aktuell för titeln "årets tränare", med tanke på att han anslöt i somras, med dansken har oavsett börjat bygga upp något väldigt spännande inför framtiden. Om Blåvitt tidigare kunde se segt och oroligt ut är det något helt annat nu. Det är fart i grejerna och man spelar med ett tydligt mod.

IFK borde ha lett i paus
Sett till spelet och chanserna som skapades borde IFK Göteborg ha gått till paus i ledning. De spelade verkligen som en enhet och fronttrion bestående av Thomas Santos, Astrit Selmani och Arbnor Mucolli innehåller väldigt många spännande egenskaper. Arbetskapacitet kombineras med speed och teknik på ett läskigt sätt för motståndaren. Hammarby kunde åtminstone inte hantera Blåvitts ettriga spel och hemmalagets offensiv uteblev nästan helt under de första 45 minuterna. Ingen av stjärnorna långt fram i planen kom till sin rätt.

Någon måste kyla ner Simon Strand
Ja, Simon Strands karaktär behövs ibland i ett fotbollslag. Hans kämparglöd och orädda spelstil kan absolut vara nyttig och visa vägen för lagkamrater. Men lite för ofta tappar han också huvudet och gör saker som riskerar att sätta sitt lag i skiten. I den här matchen borde han fått ett rött kort när han i första halvlek blev så upprörd av att Arbnor Mucolli klev in i honom att han helt enkelt slog till motståndaren i bakhuvudet. Oerhört onödigt och han kan försöka tvätta bort sin stämpel som en "buse" hur mycket han vill - det kommer inte gå. För många gånger har han agerat utan konsekvenstänk. Om han lär sig att hålla sig på rätt sida gränsen vad gäller sina känslor har han möjlighet att vara en av seriens bästa på sin position.

Ineffektiviteten kostade
I paus snackade Hammarby ihop sig, bytte ut Edvin Kurtulus och Mads Fenger (som båda fick gula kort i första halvlek), satte in Marcus Rafferty och Adi Nalic, gick över till ett form av 4-3-3-system - och fick sedan jubla tidigt. I 53:e minuten rullade man upp Blåvitt för första gången under kvällen och det gav 1-0. Ett fint samarbete mellan Marc Llinares Barragan, Nahir Besara och Jusef Erabi visade vilken teknisk kvalitet som finns i Marti Cifuentes manskap och för Blåvitt blev helt enkelt den första halvlekens ineffektivitet väldigt kostsam.

För målet gav så klart hemmalaget energi och något att spela på. Tack vare uppoffrande försvarsspel och en vass Oliver Dovin stod man också länge pall kvitteringsförsök från bortalaget. Blåvitt gjorde inte någon dålig andra halvlek, men Bajen höjde sig något eller några snäpp med boll, lirade med ett större lugn och dessutom satte målet matchen i ett helt nytt läge. Man spelade till sig flera farliga kontringslägen och borde ha avgjort allt när Jusef Erabi kom fri i 81:a minuten. Men Pontus Dahlberg räddade och i slutminuterna bjöd Hammarby sedan på en onödig straff när Fredrik Hammar drog i Astrit Selmanis tröja, och till slut fick Blåvitt således in ett välförtjänt mål.