FEM SPANINGAR: “HIF-duon som redan håller hög allsvensk klass”

Allsvenskan Playoff

HALMSTAD. Helsingborgs IF är tillbaka i allsvenskan efter 3-1 borta mot Halmstads BK, och 3-2 sammanlagt i kvalmötet.
Här är Fotbollskanalens Erik Hadzics fem spaningar från matchen.

Världsklassmål av Loeper i säsongens sista match
Den svenska elitsäsongen avslutades i kväll på ett snöfritt Örjans Vall där HIF inledde klart bättre än i lördags. Bortalaget var säkrare i bollinnehavet den här gången mot ett HBK som ofrivilligt fick tillbringa det mesta av spelet på egen planhalva. HIF sökte ofta den långa djupledsbollen på vindsnabbe Wilhelm Loeper, och på ett sådant sätt lyckades de ta ledningen i matchen. Brandur Hendrikssons utsökta genomskärare hittade Loeper i straffområdet, som med ryggen mot mål tog emot bollen med bröstet och lobbade över en utrusande Malkolm Nilsson Säfquist. Ett världsklassmål i den 32:a minuten, men kedningen stod sig bara sju minuter. HBK gjorde mål på sin enda målchans i halvlek när Marcus Antonsson hittade Samuel Kroon i djupled och yttern placerade bollen förbi Kalle Joelssons ben.

HIF visade äntligen kvalitet
Bortalaget behöll initiativet men matchen stod ändå och vägde under den andra halvleken. HBK hade fortsatt väldigt svårt att få till målchanser medan HIF bara kom till nästan-lägen. Vladislav Kreida rök ihop med Kroon och riskerade en utvisning i mitten av halvleken - situationen slutade med varsitt gult kort till bråkstakarna.

HIF förlorade flera matcher under hösten och backade in till en kvalplats efter att ha säkrat den fem minuter innan full tid i sista omgången mot Västerås. I kväll, med alla hängslen bortknäppta och bara en seger som gällde något, plockade laget äntligen fram den inneboende kvaliteten efter månader av frustration. 22-årige inhopparen Dennis Olsson hittade Anthony van den Hurk med ett perfekt inlägg i den 84:e minuten, och lagkaptenen nickade in det förlösande målet. Ett par minuter senare hade HBK-kaptenen Andreas Johansson ett avslut från nära håll som Joelsson - första matchen på tre månader senast - parerade strålande. I den 90:e minuten tappade så mittbacken Joseph Baffo bollen som sista spelare och inbytte Rasmus Karjalainen rullade in 1-3 förbi en HBK-målvakt som återigen hamnat fel. Helsingborgs IF är allsvenskt igen och inte många HIF:are trodde att de skulle yttra den meningen efter 0-1-förlusten i lördags.

Anfallsduon håller hög allsvensk klass
Van den Hurk gjorde 17 mål på 25 matcher och kom tvåa i superettans skytteliga. Loeper, hovleverantören på högerkanten spelade fram till tolv HIF-mål den gångna säsongen - under året har båda visat en höjd som åtminstone räcker för lag på den övre halvan i allsvenskan. Att behålla duon kommer bli enormt viktigt för framtidsutsikterna, och det är ingen tillfällighet att båda gjorde varsitt mål i kväll. Van den Hurk stannade i klubben trots degraderingen i fjol medan Loeper bytte AFC Eskilstuna och assistkungtiteln 2020 för att överraskande stanna i superettan. Nu är det ingen i duon som ångrar respektive beslut.

Ledare sökes om HIF ska ha en chans 2022
För resten av laget är inte lika imponerande. Två startspelare måste in i fyrbackslinjen som saknat en ledare sedan Andreas Granqvist tvingades lägga ner karriären i somras. På de andra positionerna har HIF lovande spelare som Adam Kaied, Dennis Olsson och Assad Al Hamlawai - ännu fler är på väg upp från yngre kullarna - men klubben har inte råd att vara så långsiktig om de ska ordna ett nytt kontrakt 2022. Spelmässigt har HIF inte imponerat utan mest varit ett tungt lag att möta i superettan. Kvalitetsförvärv som går rakt in i startelvan behöver sportchef Granqvist ordna fram till vårpremiären.

HBK hade inte behövt detta drama
Halmstads Bollklubb är inte allsvenskt längre, helt enkelt för att de är för dåligt framåt. Defensiven har prisats med all rätt under säsongen, men vek sig när läget var som allra mest kritiskt. Samtidigt säger statistiken att laget borde gjort betydligt fler mål än de 21 - sämst i allsvenskan - som tillföll under året. Marcus Antonsson gjorde “bara” sex mål under sin utlåning från Malmö FF - med ett ännu vassare målskytte hade HBK inte behöva vara i den här situationen. I kväll var HBK en enorm besvikelse och över två matcher skapar de knappt en handfull målchanser. Den egna kreativiteten blev till slut lagets fall.

Publicerad 2021-12-14 kl 23:27