FEM SPANINGAR: "Jordan Larsson lämnar (?) ett fint arv i AIK"

HELSINGBORG. AIK slog Helsingborgs IF med 2-1 när Jordan Larsson var tillbaka på Olympia.
Här är Fotbollskanalens Erik Hadzics fem spaningar från matchen.

1:22

Avbryt
Försök igen

AIK under isen i första halvlek
De inledande 45 minuterna blev en stor missräkning för AIK. De dominerande bollinnehavet som förväntat inledningsvis, men det dröjde mer än en halvtimme innan de skapat den första klara målchansen. Erick Otieno lyckades då inte träffa målet från en fin position, och Helsingborg spelade sig in i matchen. Det tog ledningen några minuter innan pausvilan, efter att Taha Ali fallit lätt i straffområdet och Anthony van den Hurk förvaltat straffen i mål. Frustrationen från AIK-spelarna över domslutet var stor. Det kunde också speglas i det egna spelet som lämnade mycket övrigt att önska.

Jordan Larsson börjar bli avgörande
Målskyttarna från 2-2-matchen mot Sirius förra helgen blev protagonister den här söndagen med. Jordan Larsson, tillbaka på Olympia, ordnade nästa straff i matchen när han nickade bollen på Ali Suljics arm. Sebastian Larsson slog in 1-1 från elva meter i den 51:a minuten. Otieno, som kvitterade mot Sirius, drev sedan upp ett anfall från egen planhalva och hittade en fri Jordan Larsson som satte segermålet efter en timmes spel. Den tidigare HIF-anfallaren har efter en poängmässigt trög inledning blivit mer avgörande för AIK. 24-åringen gjorde mål för andra matchen i rad och står på tre fullträffar och två assister på tio matcher. Siffror som lovar gott för AIK:s del, och efter matchen var budskapet från den tillresta bortaklacken tydligt: De vill att Larsson stannar även efter att lånet från Spartak Moskva går ut om en månad. I rådande läge har Larsson bara bortamatchen mot Degerfors kvar att spela i AIK-tröjan. Klart är att han lämnar ett fint arv efter sig om den blir hans sista i svartgult.

Ali drar det tunga lasset
Matchens tredje huvudrollsinnehavare var förstås Ali i HIF. Några gånger visade han prov på sin bländande teknik, och förutom att han ordnade straffen hade 23-åringen några skott utifrån som kunde vållat Kristoffer Nordfeldt bekymmer. På tilläggstid fick han den stora kvitteringschansen men såg sitt skott täckas ut till hörna. Ali är lagets bästa målskytt med tre gjorda mål hittills. Två av dessa kom mot Djurgården, och för HIF:s del vore det välkommet om Ali sprider ut mer målen mer. Ali har presenterat sig under sin första hela säsong i allsvenskan och visat en skyhög högstanivå. Med tanke på den kommer ansvaret att hålla kvar HIF i högstaserien inte bli mindre för dribblern efter sommaruppehållet.

Rivig Kimpioka i startdebuten
Väldigt mycket i skymundan av John Guidetti-affären värvade AIK 22-åringen från Sunderland på övergångsfönstrets sista dag. Det dröjde till kvällens match innan Benjamin Mbunga Kimpioka fick chansen från start, sedan en skadad Nabil Bahoui inte åkt med till Skåne. Kimpioka var rivig och gjorde en klart godkänd insats under hans 80 minuter i den allsvenska startdebuten. Anfallaren kom till två bra lägen i första halvlek och borde förvaltat det andra till mål, och var nära att löpa till sig ett nytt friläge direkt efter pausen. Kimpioka kan inte räkna med en startchans i de närmaste matcherna, men djupledshotet han erbjuder ger AIK intressanta alternativ i anfallet.

HIF slarvade bort en ledning igen
För andra matchen i rad tappade HIF en ledning till förlust på grund av några olycksaliga minuter efter pausvilan. Adam Kaieds bolltapp föranledde IFK Värnamos kvitteringsmål förra helgen - den här gången var det högerkantskonkurrenten Emil Hellmans dåliga förstatouch som gav Otieno läget att sno bollen och spela fram Larsson till segermålet. HIF rasade inte ihop den här gången dock. De kom bara en blockering från Zack Elbouzedi från att kvittera på tilläggstid, och insatsen var ett spelmässigt fall framåt i de tillfälliga tränarna Mattias Lindströms och Álvaro Santos första match. Kan den räcka för att ge duon förtroendet även efter uppehållet?

Publicerad 2022-05-29 kl 21:46