TV: AIK vände mot HIF - Jordan Larsson sänkte sitt tidigare lag

HELSINGBORG. Jordan Larsson stod i centrum i mötet mellan Helsingborgs IF och AIK.
Anfallaren gjorde AIK:s avgörande 2-1-mål och skickade laget upp till andraplatsen i allsvenskan.
- Jag måste tacka hela AIK och alla fans, säger Larsson till Discovery+.

1:22

I hemmalagets startelva gjorde Emil Hellman årets första framträdande när han ersatte högerbacken Ravy Tsouka, i tränarduon Mattias Lindström och Alvaro Santos första match på bänken. Tabelltrean AIK:s förändringar sedan 2-2-matchen mot Sirius var att Benjamin Mbunga Kimpioka gjorde sin startdebut i anfallet istället för den skadade Nabil Bahoui, samt att Sotirios Papagiannopoulos var tillbaka i backlinjen.

​AIK hade som förväntat nästan allt bollinnehav under matchinledningen, dock utan att hitta några klara målchanser. HIF:s första kom halvvägs in i halvleken när Anthony van den Hurk sköt strax utanför från cirka 20 meters avstånd. I den 32:a minuten fick hemmalagets Albert Ejupi ett ännu bättre läge men Alexander Milosevic täckte skottet framför eget mål till hörna.

​AIK tappade initiativet under den perioden men skapade en bra målchans några minuter senare. Nicolás Stefanellis skottförsök blockerades och bollen rullade ut till Erick Otieno, som från ett bra läge sköt någon meter utanför.

I den 41:a minuten knuffade AIK:s Mikael Lustig omkull Taha Ali i straffområdet och huvuddomaren Kaspar Sjögren pekade efter en någon sekunds fundering på straffpunkten, till de gästande spelarnas stora protester. Van den Hurk förvaltade straffen i mål och hamnade i målprotokollet för andra matchen i rad.

​På tilläggstid frispelades Mbunga Kimpioka men Anders Lindegaard parerade AIK-anfallarens avslut. Halvleken slutade 1-0.

- Vi kommer in med mer energi. Det är kanske inte den finaste fotbollen vi spelar, men vi jobbar in oss i matchen - speciellt efter 1-0, säger Taha Ali i discovery+ sändning i paus.

Den ledningen höll inte länge. Nästa straff blåstes sedan Jordan Larsson nickat på Ali Suljics arm, och AIK:s Sebastian Larsson satte kvitteringen kyligt från elva meter i den 51:a minuten. Fyra minuter senare hade Josafat Mendes ett fint läge att ge gästerna ledningen men Lindegaard fick upp händerna och räddade från nära håll.

I minut 62 var AIK:s vändning fullbordad. Hellman tappade bollen mitt på offensiv planhalva och Otieno bröt, initierade en kontring och hittade en fri Jordan Larsson framför mål. Den tidigare HIF-spelaren satte enkelt sitt tredje mål i allsvenskan. HIF tappade matchen och satte mest hopp till Alis framstötar på vänsterkanten. Dribblern tog sig fram ännu en gång i den 73:e minuten och fick se sitt avslut gå strax utanför.

Det blev ingen hemmaforcering och AIK kunde enkelt hålla undan, och var nära att göra 3-1 på tilläggstid sedan inhopparen Amar Ahmed Fatah tvingat Lindegaard till en ytterligare bra räddning.

- En väldigt stark trea av oss, vi fick slita i dag, säger AIK-tränaren Bartosz Grzelak efter matchen.

- Vi är nöjda med spelarnas insats och vilja att göra en bra prestation i dag, säger den tillfällige HIF-tränaren Álvaro Santos.

AIK-hjälten Jordan Larsson är i sin tur också nöjd med trean och tacksam över tiden i Stockholmslaget, som möjligen närmar sig sitt slut, då avtalet går ut den 30 juni i år.

- Jag måste tacka hela AIK och alla fans. De har bemött mig på ett helt otroligt sätt. De visste att jag skulle vara här en kort period och jag har fått så mycket kärlek. Det känns som jag spelat här längre än vad jag har. Jag vill bara tacka allihop, det betyder mycket för mig, säger han till Discovery+.

Efter att Ryssland invaderade Ukraina fick spelare i den ryska ligan möjlighet, av internationella fotbollsförbundet Fifa, att byta klubb fram till i sommar, och ännu är det lite oklart vad som händer för Larsson framöver, då kriget pågår fortsatt. Samtidigt har han i grunden avtal med Spartak Moskva till sommaren 2023.

- Det beror på hur det ser ut med situationen i Ryssland, om de säger till mig att jag måste komma tillbaka den 1 juli, eller om det kommer andra besked. Just nu vet jag ingenting, så jag får bara vänta.

Segern gör att AIK är ny tvåa i tabellen, på samma poäng som serieledaren BK Häcken men med en match mer spelad. HIF är alltjämt jumbo med bara fem poäng.

Startelvor

Helsingborgs IF: Lindegaard - Hellman, Widell (utbytt 29'), Suljic, Davidsen - Lingman, Ejupi (68'), Jönsson - Olsson (68'), van den Hurk (K), Ali.

Byten: Weberg (29'), Kaied, Al Hamlawi (68')

AIK: Nordfeldt - Lustig (utbytt 88'), Milosevic, Papagiannopoulos, Otieno (utbytt 73') - Mendes (73'), S. Larsson (K), Hussein, Stefanelli (88') - Mbunga Kimpioka (80'), J. Larsson.

Byten: Björnström, Elbouzedi (73'), Fatah (80'), Karlsson, Ayari (88')

Gula kort: Hellman (34'), Otieno (44'), Suljic (50'), Jönsson (58'), van den Hurk (80'), S. Larsson (84')