FEM SPANINGAR: "Malmö har inte mycket tid på sig"

SOLNA. 0-0 mellan AIK och Malmö FF.
Här är Fotbollskanalens Martin Peterssons fem spaningar från matchen.

3-4-3 eller 4-2-3-1?
Både Anton Tinnerholm och Joseph Ceesay fanns på Malmös skadelista till den här matchen, och i den officiella laguppställningen var ersättaren Lasse Nielsen uppsatt som en av tre mittbackar i en trebackslinje. Men i själva verket fungerade han mer som en högerback i en fyrbackslinje. Han var dock den mer defensive av MFF:s två ytterbackar. Gästerna tryckte väntat nog upp Gabriel Busanello mer i offensiven. En rimlig lösning med tanke på högerbackskrisen.

Guidetti bänkad
AIK:s nye tränare Henning Berg valde att bänka John Guidetti för att istället satsa på Abdussalam Magashy och Dino Besirovic längst fram i anfallet. På sätt och vis förståeligt med tanke på att forwardsstjärnan bara gjort ett mål i allsvenskan i år och inte nätat sedan i maj, men överraskande med tanke på att Viktor Fischer lämnat och Omar Faraj är skadad. Den mer rörlige och löpstarke Magashy fick heller inte ut särskilt mycket. AIK lyckades inte sätta sina forwards i spel i stor utsträckning och då saknades en mer tydlig uppspelspunkt som Guidetti kanske hade kunnat vara. Det var mestadels nye Besirovic som stack ut offensivt. Han har verkligen förstärkt AIK sedan han värvades in. 29-åringen är både rivig, rörlig och bra med bollen.

Så var första halvlek
Inledningsvis hade Malmö ett övertag på AIK. Bortalaget hade mycket boll och tack vare flera individuellt tekniskt skickliga spelare i offensiven hade hemmalaget svårt att vinna boll och få grepp om sin motståndare. Men 20-25 minuter in i första halvleken höjde sig AIK något. Man började vinna lite dueller och fick till mer spel med boll inom laget, även om spetsen framåt var begränsad. Totalt sett var de första 45 minuterna händelsefattiga. Egentligen skapade lagen bara varsin het möjlighet. AIK:s Rui Modesto nickade tätt utanför på en frispark och Isaac Kiese Thelin hade ett avslut en bit utanför ena stolpen efter ett fint MFF-anfall.

MFF utnyttjade inte sitt momentum
Innan avbrottet på 40 minuter hann det inte hända särskilt mycket i den andra halvleken. Men när spelet väl sattes igång igen var det MFF som var klart piggast. Skicklige Sebastian Nanasi fortsatte att vara väldigt bra och svårfångad för AIK - och nye Sebastian Jörgensen såg hela tiden ut att vara ”det där sista lilla” ifrån att få till en slutprodukt i sin startdebut. Men i slutskedet av matchen mattades MFF av och AIK fick mer att säga till om, utan att få till det perfekta anfallet. Matchen slutade 0-0 och med tanke på hur få stora målchanser som drabbningen innehöll känns det logiskt, även om Malmö-kaptenen Pontus Jansson var centimeter ifrån att nicka in ett avgörande på hörna i 89:e minuten.

Malmö har inte mycket tid på sig
Malmö FF har nu spelat tre raka matcher utan att lyckas ta en trepoängare. Oroande? Ja, det är det så klart. Men sett på som enskild prestation var det här inget bottennapp för MFF. För AIK har blivit klart mycket bättre under Henning Bergs ledning, även om man såg tydligt att Malmös trupp innehåller bra mycket mer offensiv spets än bottenlaget Gnaget, och därför är en poäng borta mot de svartgula långt ifrån någon katastrof. Henrik Rydströms lag kommer få slita för att komma in i samma stim som i våras med tanke på ombyggnationen i startelvan och jag tror inte att man har allt för lång tid på sig att få allt att klaffa om man ska nå det där SM-guldet. Maskinen Elfsborg ser nämligen inte ut att ge bort särskilt många poäng. AIK går nu upp på säker mark och med tanke på kvaliteten som man hållit sedan Bergs intåg kan jag inte se något annat scenario framför mig än att man klarar av att säkra nytt allsvenskt kontrakt i höst.

Publicerad 2023-07-23 kl 17:45