FEM SPANINGAR: Nyförvärvet saknar spets

SOLNA. AIK och BP spelade 2-2.
Här är Andréas Sundbergs fem spaningar.

Två bästa fötterna fick vandra fritt - det straffades
Planens bästa högerfot hade Samuel Leach Holm och efter 17 minuter tappade AIK bort honom. Brommapojkarna kunde väldigt enkelt spela in centralt till sin mittfältare, som i sin tur slog ut mot högerkanten. Många hemmasupportrar trodde nog att det var lugnt när Erick Otieno var först in i situationen, men han var inte resolut utan nickade svagt och bollen hamnade någon meter framåt. Alexander Jensen var hungrigare och rejälare än Bilal Hussein och vann duellen och spelade igenom straffområdet och till bortre stolpen, där hade AIK:s vänsterback Mads Thychosen struntat i att följa med Alexander Johansson som då blev helt fri och satte 1-0.

Planens bästa vänsterfot hade Anton Saletros och precis innan halvtid fick han vandra omkring med bollen och leta efter en farlig passning, och den hittade han. Bollen satte perfekt över högerbacken Alexander Jensen som blev statist och Otieno löpte förbi honom och nickade in 1-1 bakom en passiv Lucas Hägg-Johansson i bortalagets mål.
Leach Holms högerfot låg även bakom 2-1-målet. Han slog en frispark och Torbjörn Heggem nickade bollen på Omar Faraj och in i mål.

Det blir ju underkänt för AIK
Andreas Brännströms AIK besegrade BP med 2-0. Dagen efter fick tränaren sparken. Nu möttes lagen igen. Trots att det bara har gått ungefär en och en halv månad sedan sist så har det hunnit hända en hel del i AIK. Henning Berg har tagit över som tränare och det har värvats in fyra startspelare (Mads Thychosen, Anton Saletros, Dino Besirovic, Ioannis Pittas). Ändå blev det 2-2 på AIK:s hemmaplan, och det efter att hemmalaget legat under med både 0-1 och 1-2. Dessutom hade spelat ganska mycket mer att önska. Då går det inte att säga annat än att det här var underkänt för AIK.

Flera av värvningarna var inte klockrena
Dino Besirovic gjorde sin sjätte match från start i AIK och lämnade planen efter 72 minuter. Anfallaren har ännu inte gjort mål eller assist i sitt nya lag och mot BP saknade han spets och det går absolut att fråga sig om han är värd att få fortsatt förtroende från start.
Mads Thychosen gjorde också sin sjätte match från start i AIK. Högerbacken har flera gånger visat styrkor i sitt anfallsspel, men även brister i sitt försvarsspel, så också mot BP. Försvarsspelet vid 0-1 var alldeles för svagt där han låg på tok för högt upp så att Alexander Johansson blev fri och satte bollen i mål.
Ioannis Pittas gjorde sin andra start i AIK. Efter att ha fixat en poäng mot Kalmar FF så blev han nu utan poäng. Det var ingen bra insats, men han gav ändå laget något mer än vad Besirovic gjorde (bättre hot i djupled).
Bäst av nyförvärven var återigen Anton Saletros. Bra på att spela sig ur press och också en väldigt fin passning till 1-1. Saletros gjorde sin femte start och sin tredje assist.

Viktigt för BP
Efter att ha förlorat sex av de sju senaste matcherna så var det här ett fall framåt för Brommapojkarna. Klart att det säkert är besvikna miner hos spelarna och ledarna efter att ha tappat 1-0 och 2-1 (med fem minuter kvar), men det var ändå viktigt att stoppa blödningen och det gjorde man nu. BP var mycket bättre än AIK under första 30 minuterna och kom även ut starkt i andra halvlek. Nu är spelschemat helt okej med två raka hemmamatcher mot Halmstad och Kalmar FF innan borta mot Varberg och IFK Göteborg. Nu behöver trepoängarna trilla in för att det ska bli spel i allsvenskan nästa år.

Bara en hemmaseger
AIK har spelat nio hemmamatcher den här säsongen - men bara tagit en seger. Det var 2-0-segern mot Hammarby i april. Det är fyra månader utan en hemmaseger. Det är så klart alldeles för svagt av AIK. I nästa hemmamatch väntar Varberg.

Publicerad 2023-08-12 kl 17:55