FEM SPANINGAR: "Sebastian Larsson klev fram när det behövdes som mest"

SOLNA. AIK besegrade Helsingborg med 2-0.
Sebastian Larsson imponerade med ett mål och en assist.
Här är Andréas Sundbergs fem spaningar.

Se höjdpunkterna från matchen i spelaren.

Tillbaka till 5-3-2
Inför den här säsongen valde Rikard Norling att gå ifrån 5-3-2 med tanken att bli mer offensiv. Det nya spelsystemet var sedan motiveringen till att han fick sparken. Bartosz Grzelak kom in och ändrade till 4-4-2, men efter fem raka utan seger ändrade han igen - och gick tillbaka till det 5-3-2 som Norling körde förra året. Nu var det rakare bollar upp på två targetanfallare, långa inkast, och när bollen var nere vid eget straffområde ropade Grzelak: ”away!” Det var back to basic och ett enkelt spel. Det var ingen samba. Det var inget spel som imponerade. Men det var tre poäng och första segern på väldigt länge. Och det var det viktigaste för AIK.

Slarvig HIF-start
Gräset på Friends var fruktansvärt dåligt. Ändå gick Helsingborg ut och försökte rulla och spela sig ur de flesta situationerna. Inte så smart och det blev svårt och spelarna slarvade och slog bort bollar (som vid 1-0 när Max Svensson tappade boll centralt). AIK vann bollar och fick energi. Deras start var bra. Fram till 1-0-målet. Sedan blev det ombytta roller. HIF slutade att rulla sig upp från målvakt och backar och blev också rakare. AIK pressades tillbaka sista 20 av första halvlek. ”Fortsätt, deras spelare är jättetrötta”, manade Olof Mellberg på. Halvtidsvila var precis vad AIK-spelarna behövde för när andra halvlek startade som tog hemmalaget kommandot igen. Långa bollar upp på Kolbeinn Sigthorsson som låste fast och etablerade anfall och gjorde livet roligt för Paulos Abraham som kunde komma rättvänd och hota.

Sebastian Larsson klev fram
Han bröt bollen centralt i mitten av HIF:s planhalva, drev upp, väggspelade med Sigthorsson och smällde upp matchens första mål i nättaket. Men Sebastian Larsson gjorde inte bara det viktiga 1-0-målet utan coachade också sina lagkamrater och tränare. I första halvlek var han flera gånger övertydlig och sa till Henok Goitom, Heradi Rashidi, Bartosz Grzelak och andra vad han ville och vad laget behövde och inte behövde göra. Sedan satte ”Seb” bollen på Karol Mets panna och så var matchen avgjord. Sebastian Larsson var spelaren som behövde kliva fram när AIK behövde det som mest - och han gjorde det.

”Sottes” debut
Den var helt okej. Mer bra än dålig. Inga misstag. Inga saker som glänste. Det var lugnt, säkert och förtroendeingivande. Sotirios Papagiannopoulos debut lovade ändå gott för framtiden.

Trio som var bra
Har redan skrivit en av spaningarna om Sebastian Larsson, och han var en av tre som var bra. De andra var Paulos Abraham och Kolbeinn Sigthorsson. Abraham var en av få som hade fart och kunde hota och skapa. Sigthorsson var bra i targetspelet. Stor och stark och bra på att få fast bollen och få längre anfall.

Publicerad 2020-08-23 kl 20:09