POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN

Fotbollen kräver politiska aktioner: "Regeringen sitter på frågan"

Svensk fotboll har återigen drabbats av huligandåd. Och efter skandalen i Malmö kräver Svenska fotbollförbundet att politikerna kliver in på plan på allvar.

-Den som sitter på frågan nu är regeringen. I klartext är det justitieministern som måste ta ett initiativ nu, säger Mikael Santoft, generalsekreterare på Fotbollförbundet.

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) ser allvarligt på händelserna i Malmö på tisdagskvällen då Helsingborgs målvakt Pär Hansson blev träffad av ett knallskott och sedan attackerad av en supporter som sprang in på planen.

-Vi får återigen ta diskussionen om hur vi ska kunna dämpa det här, säger Reinfeldt till Aftonbladet.
-Det viktiga nu tror jag är att hela samhällsreaktionen blir: "så här vill vi inte ha det".

Hos Svenska fotbollförbundet (SvFF) anser man att det är politikernas sak att agera nu.

-Det som hände i Malmö sätter ännu mer kraft på att vi måste göra mer tillsammans. Men nu är det också dags att de som sitter på den beslutande makten måste ta nästa steg. Det är helt avgörande, säger Mikael Santoft.

Diskussion På frågan vad regeringen kan göra för att stoppa fotbollsvåldet, svarar Reinfeldt:
-Huruvida regeringen kan bidra med något, det får vi i så fall diskutera vad det kan vara.

-Vi kan börja med att se om vi kan få fatt i de personer som gör det, så att de på olika sätt kan stängas av. De kanske också har gjort sig skyldiga till brott som kan prövas.
Santoft säger också att förbundet och klubbarna bör se över sitt säkerhetsarbete en gång till.

-Fotbollen och klubbarna har nog anledning att titta över hur vi visiterar, hur vi kontrollerar och hur själva arenan är organiserad, säger han.

Santoft vill också skynda på den utredning som Per Unckel, den nationella samordnaren i huliganfrågor, håller i. Unckel har också ambitionen att få fram några förslag mycket tidigare än de två år han fått på sig.

-Det mest akuta är om datainspektionen inte godkänner Djurgårdens ansökan om att få föra register över de avstängda. Då kommer jag gå till regeringen direkt och begära lagändring, säger Unckel.

Angelägna frågor
Förutom personuppgiftslagen ser Unckel två saker som mest angelägna att snabbt ge förslag om - maskeringsförbud och möjlighet att stänga av de som begår brott på längre tid än ett år.

Unckel tycker även att idrottsrörelsen kan göra mer för att förhindra huliganism.
-Jag skulle vilja ha en slags överenskommelse med regeringen och idrottsrörelsen där också idrotten förpliktar sig att ställa upp. Jag tror det är rätt mycket som finns att göra även inom nuvarande lagstiftning.

-Jag tror de har rätt som säger att det är 70-80 personer i varje storklubb som ställer till det. Jag skulle vara väldigt förvånad om klubbarna inte vet i huvudsak vilka det är.

TT

Publicerad 2011-05-25 kl 20:22
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå