Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Norling ändrade spelidé - hyllas av Norrköpings stjärnor: "All respekt åt honom"

Allsvenskan

NORRKÖPING. Rikard Norling gick ifrån sin spelidé.
Något som imponerar på hans spelare.
- All respekt att han har lagt lite av det åt sidan, säger Jonathan Levi till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån.

Rikard Norlings man-man-spel har varit en snackis sedan hans senaste sejour i AIK. Där slutade det inte bra och sommaren 2020 fick han lämna klubben.

Han tog med sig spelidén till IFK Norrköping, och det har varit blandade resultat. Förra året slutade laget sjua, en placering man inte var helt nöjd med.

I år är målsättningen högre, men inledningen av allsvenskan blev inte bra med bara en poäng efter de fyra första matcherna.

Då valde Rikard Norling att gå ifrån sin spelidé och i stället blev laget lägre och mer kompakt. Något som gav effekt och Kalmar FF besegrades. Och sedan blev det även seger mot Värnamo.

Annons

- På något sätt har det varit något som har krävts för oss. Vi har backat hem lite mer och spelat lite mer zonmarkering. Mot Kalmar gjorde vi en jäkligt stark insats, det var mycket kämpa och spring. Vi gjorde det bra, Kalmar borta är svårt. Den segern var verkligen en självförtroendeboost för oss. Egentligen oavsett hur det såg ut, att få med oss den trean var väldigt viktigt, säger lagkapten Christoffer Nyman till Fotbollskanalen.

- Första halvlek mot Värnamo var vi inte riktigt där vi vill vara i prestation och kanske det fysiska och mentala. Men i andra halvlek, när vi fick in målet, Levis frispark, så tidigt, då lossnade det.

Kan du peka på en sak som har varit väldigt bra hittills?
- Egentligen på det sättet som vi har anpassat oss med hur vi har vridit på det nu, samtidigt som vi har kämpat och krigat, och jag tycker att vi har förtjänat de här sju poängen vi har tagit på de tre senaste matcherna. Vi har fortsatt kriga och trott på oss själva, och så har vi varit så anpassningsbara i vårt spel, och det har gjort att vi har tagit sju poäng nu.

Annons

Hur ser du på att Rikard gick ifrån sin spelidé?
- Det betyder att det blev rätt. Vi har alla gjort det här jäkligt bra nu i slutet, och det är något vi får jobba vidare på. Men så som vi spelade mot Kalmar kommer det kanske inte att se ut i varje match. Det var något som krävdes i den matchen. Att vi kan anpassa oss och spela på olika sätt är jäkligt viktigt för att kunna ta poäng. Så att han gjorde det ser jag bara som positivt.

Jonathan Levi håller med Nyman.

- Vi backar ju Rikard till 100 procent i sättet han vill spela. Har har våra ryggar. Och nu var det hans beslut att inför matchen mot Kalmar fixa och trixa lite. För vi har märkt att vi inte alltid kan köra vårt sätt. Nu har vi ändå spelat den här fotbollen i ett och ett halvt år och folk tycker nog att det är intressant att möta oss och har börjar göra olika saker med sina spelsystem, för att man vet att vi följer vår gubbe. Och det har han anpassat sig till, och det är all kredd till honom, säger Levi och fortsätter:

Annons

- Många har sagt att Rikard har fastnat i sin spelmodell, och därför är det all respekt att han har lagt lite av det åt sidan, men ändå har kvar grunden, men att vi anpassar det för att få ut max. Det är något vi spelare också tror på. Men det var inte vi spelare som låg bakom något i det utan det var han som tog fram det. Kan vi då justera det och veta när vi ska använda vad så kan det bli väldigt bra.

Hur passar du in i de olika modellerna?
- Offensivt så får jag ut ganska mycket… men nu hade vi ett snack efter träningen om att vi som är "tior" alltid vill vara i den klassiska fickan och hitta yta mellan försvar och mittfält, men att jag också har kvaliteter längst ute på kanten. Så då vill jag kunna mixa det med att gå fram och tillbaka, ibland vara i mitten och ibland ute på kanten. Det vill jag göra oftare för att kunna få ut max. Så att jag kan utmana, komma till inlägg, komma ner till kortlinjen men också komma centralt som tia och hitta avgörande passningar.

Annons

Mot Värnamo, som var lagets senaste match, gjorde Jonathan Levi 1-0 och sedan gjorde anfallaren Christoffer Nyman 2-0.

Levi är glad för sitt mål och även väldigt glad för att Nyman gjorde sitt första mål för säsongen.

- Men det har inte handlat om att han inte har varit bra utan mer att vi inte har klarat av att sätta honom i lägen, och det lyfte jag upp för en och en halv vecka sedan, efter matchen mot Häcken. Att vi inte får in "Totte" i spelet, men samtidigt vet man att folk är pålästa och sitter hårt på honom. Men då är det vår uppgift, som är bakom honom, att kunna utnyttja ytorna som finns.

- Ofta när jag får bollen så vill jag ju söka honom för jag vet att om han får bollen i straffområdet så kan allt hända. Därför var det skönt att han fick målet nu och att det kanske börjar trilla in mer, och också att jag och Markovic kan utnyttja ytorna som skapas på grund av att motståndarna ligger så hårt på Nyman.

Annons
Publicerad 2022-05-09 kl 10:00

"JUST NU: Allsvenskan” - din dagliga nyhetspodd om Allsvenskan

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto