POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
1v

Norling och AIK:s nye sportchef var oense om vägen framåt: "Blev för extremt"

14:27

Foto: Bildbyrån/TT.

Nästa

Avbryt
Försök igen

SOLNA. Rikard Norling ville fortsätta bygga vidare på sitt nya spelsätt.
Sportchefen Henrik Jurelius menar att det hade varit fel - och nu har tränaren fått sparken.
- Vi ligger ganska långt ifrån varandra, säger AIK:s nye sportchef.

Den dystra resultatraden kostade jobbet för Rikard Norling. Under måndagen sparkades han av AIK. Styrelsen fattade beslutet, efter förslag från sportchefen Henrik Jurelius och klubbdirektören Björn Wesström, enligt ordföranden Robert Falck.

Norling valde inför den här säsongen att satsa på ett nytt spelsätt som innebar ett 3-4-3-system och man mot man-försvar. Det bar inte frukt under de första elva omgångarna av allsvenskan. Tränaren ville fortsätta bygga vidare på det han påbörjat, men klubbledningen med nämnde Jurelius i spetsen, ville annorlunda.

Jurelius säger dock att förändringarna vad gäller spelsättet till den här säsongen var väl förankrade hos ledningen.

- Det är tränarens sak att välja spelsätt. Så är arbetsordningen i AIK. Spelsättet har varit godkänt och vi har jobbat på, men det har inte gett den framgång vi vill ha. Därför är det mitt ansvar att på något sätt dra i nödbromsen om jag märker att det går åt fel håll, säger han.

På frågan om han inte tror att det fanns en möjlighet att spelsättet skulle ge effekt på sikt svarar Jurelius:

- I samtalen mellan mig och Rikard den senaste veckan har vi känt att vi ligger ganska långt ifrån varandra kring vad jag tror är rätt väg och vad han vill. Vi är inte överens, i och med att han fortfarande tror att vägen vi gått på är rätt.

- Jag inser att vi behöver skapa en trygghet på planen, något som varit förknippat med AIK under en väldigt lång tid och som gjort oss framgångsrika. Det vill jag hitta tillbaka till.

Jurelius vill inte döma ut Norlings spelidé som sådan, men menar att den inte är rätt för AIK i det här läget.

- Det blev för extremt. Kombinerat med corona-spelschemat, som är otroligt tajt, får vi inte ut max effekt av spelare.

- Vi hade kunnat ligga kvar med 3-4-3. Men det är inslag i det här som vi behöver hitta en trygghet i. Det är tränarna som ska kunna få ihop helheten. Men jag kan inte se på när vi släpper in för enkla mål och hamnar i situationer som straffar oss.

Hur är hela situationen för dig i och med att du inte var sportchef när ni förlängde med Rikard i vintras och att Björn (Wesström, som var sportchef tidigare) fortfarande finns kvar i klubben?
- Det är ett scenario som jag visste kunde bli verklighet när jag skrev på och tog mig an uppgiften.

- Det är klart att det är många beslut som han (Wesström) har fattat som jag ska leva upp till och försöka göra det bästa möjliga av det.

Hur ser du på din egen prövning nu, att tidigt in på ditt uppdrag som sportchef hitta en ny tränare?
- Jag ser att ljusen tänds än mer på mig efter en sådan här förändring och att det bara är att jobba på för att göra det bästa för AIK.

Jurelius är medveten om att misslyckandet som lett fram till Norlings farväl kan skada förtroendet även för ledningen.

- Självklart slår det här tillbaka på ledningen, som precis satt upp en plan och lanserat något. Så får det ett abrupt slut. Då får vi ta det från situationen som är nu och bygga vidare.

AIK:s ekonomiska situation, i och med coronakrisen, är inte problemfri. Att göra sig av med en tränare och anställa en ny kostar pengar.

- Det är självklart inte optimalt på något sätt, att vi drar på oss de här kostnaderna. Men samtidigt behöver man ibland fatta obekväma beslut för att på något sätt ta igen det vid ett senare skede.

På frågan om AIK har råd med det här tränarskiftet svarar sportchefen:

- Vi har fattat ett beslut som klubbats igenom av styrelsen, så då har vi det på något sätt. Men egentligen inte.

Rikard Norling tror alltså att det nya spelsättet hade lett till succé med tiden.

- Jag tror faktiskt det. Men jag har förståelse för det här beslutet. Men jag tror så innerligt på den väg som jag inlett på, och jag är så otroligt sugen på att ta mig an min egen utveckling i det här, säger Norling.

Tränaren berättar också om processen som ledde fram till den nya spelidén.

- Jag presenterade det (spelsättet) för Björn (Wesström, dåvarande sportchef), men inte för styrelsen, sponsorer eller fans. Björn må ju ha den känslan för om det är rätt eller fel och att vi sedan kör därifrån. Men det är inte så att jag springer runt och säkerställer att alla är med på det ifall att jag skulle sitta så här efter fem månader. Det var så grundat som det behövs, men samtidigt har jag förståelse för de personerna som tycker att det inte var rätt, säger Norling. 

Norling vill nu inte att det ska pekas finger mot just nämnde Wesström för situationen som klubben befinner sig i.

- Det är så här det funkar i stora klubbar… han hamnar kanske lite i strålkastarljuset nu för att han har formerat truppen och för att det är han som sagt ja till mig att köra på det här sättet. Jag känner väl att vad gäller spelsättet är det inget annat än mitt beslut. Ingen skugga ska falla på honom, över huvud taget. Och vad gäller truppen har inte min ambition, vis av många misstag genom åren, varit att hålla på att recensera och ha åsikter om mina chefers jobb. Jag kommer fortsätta undvika det.

Publicerad 2020-07-27 kl 19:22
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto