POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
1v

Wesström bryter tystnaden: "Jag har ett stort ansvar"

Foto: Bildbyrån

AIK sparkade huvudtränaren Rikard Norling.
Nu bryter den tidigare sportchefen och nuvarande klubbdirektören Björn Wesström tystnaden.
- Jag har ett stort ansvar, säger han i Studio AIK.

Efter en tuff inledning på allsvenskan som toppades med en förlust mot rivalen Djurgården var AIK:s styrelse överens. Efter förslag från sportchef Henrik Jurelius och klubbdirektör Björn Wesström kommunicerade klubben under veckan att huvudtränaren Rikard Norling avskedats.

- I samtalen mellan mig och Rikard den senaste veckan har vi känt att vi ligger ganska långt ifrån varandra kring vad jag tror är rätt väg och vad han vill, sa Henrik Jurelius om beslutet.

En som har valt att inte uttala sig om att sparka Norling är klubbdirektören Björn Wesström - som den 8 juli sa att Norling satt "oehört säker". Under tisdagen avböjde han en intervju med Fotbollskanalen för att istället meddela att han skulle uttala sig i klubbens egna kanaler.

I SPORTlib:s/FollowUs AIK:s Studio AIK uttalar han sig för första gången sedan Norling fick sparken.

- Jag har förstått att det finns en viss kritik i att jag inte varit speciellt synlig, för framför allt media. Vilket kopplat till den roll jag har i dag, har noll verkningsgrad. Jag har gjort ett jobb som förhoppningsvis ligger framför oss. Rekrytering och de formella delarna i att man entledigar en chefstränare, säger Wesström i Studio AIK.

På frågan hur han själv ser på sitt ansvar kopplat till att AIK i dag ligger där man ligger rent sportsligt, säger han:

- Självklart har jag ett stort ansvar. Jag har anställt Rikard Norling och hela hans stab och skrivit avtal med samtliga spelare. Klart jag har en stor del i det. Sedan lämnar jag till andra att värdera till vad det är förknippat med för konsekvenser för framtiden. Jag har svårt att göra en egen sådan värdering och bedömning, vad som är bra för AIK i det fallet. Det är inte mitt jobb eller mitt ansvar. 

Björn Wesström var under lång tid sportchef i AIK och den som förlängde kontraktet med Rikard Norling inför säsongen. Han berättar att klubben i slutet av 2019 landade i att man behövde göra en riktningsförändring, där utvecklingsfrågan låg i fokus. Tidigare hade man haft en form av "resultatcynism", men nu skulle man skruva på det lite och försöka spela mer framåtlutat.

På frågan om hur hans egen framtid ser ut i klubben, och om hans roll i att bygga truppen bör påverka hans nuvarande tjänst som klubbdirektör säger han:

- Hur min framtid ser ut är upp till andra att bedöma. Jag har ett uppdrag som i dag inte ser ut som det gjorde tidigare. Jag är fast inställd på att driva de frågor på ett övergripande plan, som är viktiga för hela AIK Fotboll. Huruvida en balanserad eller icke balanserad spelartrupp ska påverka min framtid i de frågorna, det är jag fel man att svara på. 

Vad gäller hur han ser på kritiken som riktats mot honom svarar han:

- Det är logiskt att det finns ett ifrågasättande, sedan behöver vi lära oss att hålla ordning på saker och ting i beslutsprocesser och någonstans vad som är en rollacceptans, vad det innebär att ha olika sorters ansvar. Jag upplever att det blir väldigt mycket personfrågor i AIK Fotboll. Kulturen är sådan, upplever jag. Då är det ännu viktigare att vi håller oss till ordningar, att vi har en struktur som ger oss tid och vägledning kring hur saker ska hanteras då det går bra, men också när det går mindre bra. 

Under intervjun betonar Wesström att det nu är sportchef Henrik Jurelius som har huvudansvaret i arbetet med att rekrytera en ny huvudtränare.

Han avslöjar samtidigt att han är med och gör intervjuer med kandidaterna och att klubben träffat tre kandidater.

- Vi har träffat tre kandidater, det är där vi är i urvalsprocessen. Det har vi gjort utifrån en enorm bruttolista. Den listan blir betydligt större den dagen man meddelar att AIK byter tränare för herrlaget. Då öppnas det upp möjligheter som man inte kan ha koll på. 

Publicerad 2020-07-29 kl 17:40
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto