Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Foto: Bildbyrån

ÖFK-anställd var misstänkt i Kindberg-härvan - duckar frågor

Östersunds FK har envist hävdat att man står utanför brottsutredningen rörande Daniel Kindberg.
Nu kan Fotbollskanalen avslöja att en ÖFK-anställd varit misstänkt i ärendet - och det är preskribering som räddar personen från att fortsatt utredas.
- Jag kommenterar ingenting av det, säger den ÖFK-anställde till Fotbollskanalen.

Sedan i april är Östersunds FK:s ordförande Daniel Kindberg, som tagit en time out från klubbens styrelsearbete, på sannolika skäl misstänkt för grovt bedrägeri och medhjälp till grovt bokföringsbrott. I september växte den utredningen, då en fjärde person delgavs misstanke om brott. Men ungefär en månad senare kunde Fotbollskanalen berätta att delen i förundersökningen som rörde den fjärde misstänkte lagts ner.

Den fjärde personen misstänktes först för grovt bokföringsbrott, men efter att åklagaren Niklas Jeppsson senare istället bedömt det som ett normalgradsbrott valde han att avskriva personen. Inte för att det inte finns några misstankar om brott, men på grund av preskriptionstiden.

ANNONS

- Ett normalgradsbrott har en preskriptionstid på fem år och gärningen gäller för 2013 och det är ju 2018 nu. Det innebär att vi har bedömt att jag inte skulle hinna få till ett åtal innan gärningarna var helt preskriberade och då ska jag inte fortsätta driva det vidare och utreda om han gjort sig skyldig eller inte, sa Niklas Jeppsson till Fotbollskanalen i oktober.

Sedan Daniel Kindberg anhölls i april har Östersunds FK slagit ifrån sig när klubben kopplats samman med brottsutredningen. ÖFK har hela tiden velat understryka att man som klubb inte är misstänkt för något och även att ingen anställd i klubben är misstänkt i ärendet.

”Vad alla behöver förstå nu är att Östersunds Fotbollsklubb inte är misstänkt för något brottsligt. Enligt åklagaren finns ingen misstanke om att klubben gjort fel och ingen anställd misstänks”, skrev till exempel kanslichefen Lars Landin i ett öppet brev den 20 april i år.

ANNONS

Efter att Östersunds kommun meddelat att man stoppar alla utbetalningar till ÖFK i och med brottsmisstankarna mot Daniel Kindberg (ett beslut som kommunen sedan drog tillbaka) gick den allsvenska klubben ut med en text på sin hemsida som hade rubriken: "ÖFK: - Inga brottsmisstankar mot anställda i klubben". I texten citerades klubbens pressansvarige Patrick Sjöö på följande:

- Jag förstår oron och att kommunen agerar med tanke på att det är en misstanke mot en person som är viktig i den här klubben. Men vi kan lugna både kommunen och alla andra. Det finns ingen misstanke om att någon anställd i klubben gjort något fel och det finns ingen anställd som är misstänkt för något. Det har åklagaren lämnat besked om.

Men faktum är att en anställd i klubben blev en del av Ekobrottsmyndighetens utredning därefter. Den fjärde personen som var misstänkt i ärendet mellan september och oktober, som nämns i inledningen av den här texten, är nämligen ÖFK-anställd. Det framgår av en handling från tingsrätten som Fotbollskanalen tagit del av.

ANNONS

- Jag kommenterar ingenting av det. Allt som rör Daniel och de bitarna får du prata med Patrick Sjöö om, säger den ÖFK-anställde till Fotbollskanalen.

Men du har ju själv varit en del av utredningen?
- Ja, men det är så vi bestämt. Allt som har med utredningen att göra får gå via Patrick Sjöö.

När Fotbollskanalen når just Sjöö blir han förvånad när han får höra om ärendet.

- Ska jag vara ärlig så är det en nyhet för mig. Jag visste inte det. Jag har undrat vem den fjärde mannen är och det har ingen berättat för mig, säger Sjöö.

ÖFK:s pressansvarige ber sedan om att få återkomma i frågan efter att ha fått mer information om fallet. Efter ett tag ringer han upp. På frågan om hur han ser på att klubben varit tydlig med att ingen anställd i klubben är misstänkt men att åklagaren senare bedömt det intressant att utreda just en ÖFK-anställd kopplat till misstankarna som rör bland annat Daniel Kindberg säger Sjöö:

ANNONS

- Det vore djupt oseriöst av mig att kommentera när jag inte känner till omständigheterna i ärendet.

Åklagare Niklas Jeppsson:

- Jag uttalar mig inte om de misstankarna eller den personen.

Vad är status i utredningen generellt?
- Status är att utredningen har varit ute hos de misstänkta för synpunkter. Vi ska bearbeta det nu. Det kommer leda till att det behöver skjutas på åtalstiden, men jag kan inte uttala mig om hur lång tid, säger åklagaren.

Fotbollskanalen har efter att ha varit i kontakt med Patrick Sjöö återigen sökt den ÖFK-anställde, men han har då inte gått att nå.

Fakta

Brottsmisstankarna mot Kindberg

Det var den 17 april 2018 som nyheten slog ner likt en bomb. Ekobrottsmyndigheten gjorde då en razzia på Daniel Kindbergs dåvarande kontor hos det kommunalägda bostadsbolaget Östersundshem, där han var vd, och 50-åringen anhölls. Några dagar senare släpptes Kindberg på fri fot, men sedan dess är han på sannolika skäl misstänkt för grovt bedrägeri och medhjälp till grovt bokföringsbrott. I samma ärende är en nära affärspartner till Kindberg, från Sollefteå, misstänkt för grovt bedrägeri och grovt bokföringsbrott. Dessutom är en Peab-medarbetare misstänkt i ärendet.

Skatteverket har tidigare förklarat att pengar överförts från Peab till ett av Sollefteåbons företag, och därifrån vidare till Östersunds FK. Utöver det har Östersundshem, som Kindberg var vd för fram till några dagar efter att han anhölls, släppt en internutredning som man låtit revisionsbyrån Ernst & Young göra med anledning av misstankarna mot Kindberg och i samband med det berättade företaget att även de är inblandade i den kedja av ekonomiska transaktioner som nu utreds av Ekobrottsmyndigheten efter Skatteverkets upptäckter.

Östersundshem har förklarat att man kan slå fast att 10,7 miljoner kronor försvunnit ut ur bolaget till just Peab, via "saltade" fakturor. Bostadsbolaget ska ha betalat bluffakturor till Peab, som i sin tur ska ha fört över pengar till Sollefteåbons företag och 4,6 miljoner kronor ska därefter ha slussats vidare till Östersunds FK i form av sponsring.

Publicerad 2018-11-07 kl 16:15
Sponsrat innehåll

Mer fotboll. Vi bjuder på 3 månader.

Se Allsvenskan och Superettan från discovery+ hos Telia. Ord pris 349 kr/mån

Streama nu
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto