Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Påhopp i sociala medier ligger bakom "Henkes" avhopp: "Han mår inte bra"

Allsvenskan

Henrik Larsson valde under fredagen att plötsligt hoppa av sitt uppdrag som tränare i HIF.
Anledningen bakom är påhopp i sociala medier mot Larsson och hans familj.
- Det är tillräcklig kraft i de här påhoppen för att en person med Henriks integritet och styrka känner att han inte kan fullfölja uppdraget, säger ordföranden Krister Azelius till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån

Se TV4-nyheternas livesändning om Henrik Larssons avhopp i spelaren ovan.

IFK Norrköping - Kalmar FF
IFK Norrköping
Kalmar FF
STREAMA PÅ LÖRDAG
Malmö FF - IK Sirius
Malmö FF
IK Sirius
STREAMA PÅ LÖRDAG
IFK Göteborg - IF Brommapojkarna
IFK Göteborg
IF Brommapojkarna
STREAMA PÅ LÖRDAG
Halmstads BK - IFK Värnamo
Halmstads BK
IFK Värnamo
STREAMA PÅ LÖRDAG
IF Elfsborg - Djurgårdens IF
IF Elfsborg
Djurgårdens IF
STREAMA PÅ SÖNDAG

Henrik Larsson valde att lämna sitt uppdrag som huvudtränare i Helsingborgs IF under fredagen. Beslutet kommer dagen efter att HIF åkt ut svenska cupen mot Oskarshamn.

Den främsta anledningen är påhopp mot tränaren och hans familj i sociala medier.

- Jag kan inte gå in på enskildheter i det för jag vet inte det så att säga. Henrik hade en diskussion med mig och ytterligare några under natten och då framkom det att temperaturen i de verbala påhoppen och de tillmälena som han beskylls för, som jag uppfattar främst över sociala medier och som även riktats mot hans familj, är sådana att han känner att han inte kan acceptera det och fortsätta jobbet och tränaruppdraget med den situationen för honom. Sen som jag sa, så vet jag inte mer precis om det. Det är tillräcklig kraft i de här påhoppen för att en person med Henriks integritet och stryka känner att han inte kan fullfölja uppdraget, säger Helsingborgs ordförande Krister Azelius till Fotbollskanalen.

Annons

Har de varit hotfulla påhopp?
- Nej, jag kan inte säga något om det. Det är klart att de har varit hotfulla, men jag kan inte vända på det och säga att han har hotats, det är en distinktion i det. Det är obehag och så vidare men jag vet inte det. Och vi har inte haft varken kraft eller tid under den här diskussionen vi har haft att närmare identifiera de i det, men det är klart att vi kan behöva titta närmre på det här.

Helsingborg skrev i på sin hemsida att trupputtagningen till torsdagens cupmatch var väl förankrad hos styrelse och klubbledning, som stod bakom beslutet.

Hade trupputtagningen med påhoppen att göra?
- Det här dragits över en tid, det har varit oss ovetande. Henrik har inte kommit och berättat det här förren i går. Men jag ser framför mig att cupresultatet igår accentuerade det här och det blev ett eftermäle på det sportliga misslyckandet. Om det var det som fick bägare att rinna över, det är inte jag man att svara på just nu. Det har gått väldigt, väldigt fort för oss, sedan beslutet fattades av Henrik. Så jag kan inte svara på det.

Annons

Var det här ett beslut som Henrik tog själv?
- Han tog det helt själv och den diskussionen som jag, tillsammans med några, förde med honom landade inte. Utan han fattade ett beslut som han stod för. Det kom överraskande för oss.

Försökte ni komma fram till någon lösning som han hade kunde stanna?
- Ja. Vi försökte att föra en diskussion med honom att vi först och främst skulle sätta oss ner och titta på vad som har skett för att ta den diskussionen för att det inte skulle gå så fort. Men det stod klart med detsamma, Henrik är inte en spontan människa. När han har fattat det här beslutet så är det genomtänkt. Det tog inte lång stund för mig att förstå att han har bestämt sig.

Hur mår Henrik själv över situationen?
- Jag skulle säga att Henrik mår inte bra över situationen. Sen därifrån hur han mår över situationen när jobbet är ogjort och tvingas lämna uppdraget känns väldigt tråkigt för honom och så också för oss.

Annons

Senast Henrik Larsson var tränare lämnade han klubben efter tråkiga scener, när supportrar tog sig in på planen för att ta av tröjan på spelare, inklusive Henriks son Jordan. Efteråt lämnade han uppdraget som tränare och kom tillbaka först i somras, men Azelius ser inga paralleller mellan det som hände då och det som hänt nu.

- Parallellerna har vi varit igenom så till vida att vi inte betraktar det som en parallell. Utan vi har rekrytera Henrik för att fullfölja det här uppdraget att ta oss från nedflyttningsplats, vilket vi har gjort i nuläget. Men några andra paralleller ser jag inte, det är klart att omvärlden drar paralleller på olika sätt, men i det här läget är det under pågående säsong så lämnar han. Det är en betydande skillnad i att han känner att det får vara nog med det. Parallellen hade varit om saker och ting hade visat sig bli på samma sätt som förra gången och ett avsked på den grunden, nu var det inga andra faktorer som styr.

Annons

Hur kommer ni jobba för att ersätta honom och vem tar över nu?
- Den tränartrojka som finns kvar kommer att ta över nu och sköter det, men de tar över tillsvidare. Vi får omgående nu, efter vi har hanterat det här, som nästa steg att sätta oss ner och se hur vi löser tränarsituationen. Det arbetet början nu, i princip.

Med tanke på att ni letade tränare i somras, finns det något ni kan använda därifrån nu?
- Ja, det är klart att det är ett naturligt förstasteg är att vi dammar av de alternativ vi hade då och tittar på dem igen. Det är ett naturligt förstasteg, men jag tror att vi kan gå lite bredare än så.

Med tanke på vad som hänt nu, hur svårt kan det bli att få en annan tränare ta över?
- Det återstår ju att se. Det är Henrik specifikt det här gäller, det är det ju. Det har också visat sig hur kontroversiellt det var att ta in honom igen. Så det kontroversiella är speciellt med Henrik snarare än någon annan tränare. Men jag räknar ju med att det kommer finnas en tränare och en tränarstab tillgänglig för Helsingborgs IF även framöver.

Annons

Helsingborgs klubbdirektör Joel Sandborg menar att det är oerhört tråkigt att Larsson väljer att lämna sitt uppdrag på grund av påhoppen.

- Det har varit en press under en tid, sedan han klev på, som har stegrats och legat på honom på olika sätt och nu känner han att det påverkar för mycket och är för stort tryck som över huvud taget inte är acceptabelt för oss som förening eller för Henrik, säger Sandborg.

Hur har ni försökt motverka det?
- Vi har haft känningar runtomkring, diskussioner med supportrar – i alla olika forum har vi diskuterat detta och bjudit in supportrarna för att skapa en förståelse kring allt runtomkring. Sedan har vi från början försökt tydliggöra varför vi valde Henrik och hur viktigt vi såg att det var han som tog över tränarrollen. Vi har på alla vis försökt kommunicera det här. Sedan kan vi inte styra sociala medier och gemene man som väljer att utsätta en annan människa för det här.

Annons

Har det förekommit hot mot Henrik?
- Vi håller på att titta på det här, vad som räknas som hot eller påhopp och så vidare. Vi har inte en samlad bild, det är en väldig stor mängd påhopp som han fått. Vi kan inte svara på om det är konkreta hot eller inte.

Publicerad 2019-08-23 kl 12:57

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto