Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Bevakningen presenteras av

Psykisk ohälsa ska kartläggas - nytt samarbete med Karolinska startas

Allsvenskan

Psykisk ohälsa inom fotbollen har lyfts till ytan.
Och nu ska Karolinska Institutet göra en kartläggning av alla elitklubbar.
- Vi vill med den här studien titta på psykisk ohälsa, säger Beatrice Clarke på Svensk Elitfotboll, i ett pressmeddelande.

Foto: Bildbyrån/Karolinska Institutet/Sef.

Exemplen på spelare som de senaste åren berättat om att de haft problem med sin psykiska hälsa har varit många. Tim Erlandsson, Aron Johannsson, Matt Pyzdrowski och Simon Thern är några namn som alla visat styrka och berättat om att de mått dåligt och tagit hjälp.

Just Thern valde att öppna upp och berätta om sina problem i podcasten ”Lundh” för en tid sedan.

 - Jag tror att om man inte har varit där själv så kommer man aldrig att förstå. Även om man försöker att berätta så har du inte varit där nere och vänt så är det svårt att föreställa sig. Jag önskar ingen människa i hela världen att må som jag gjorde. Du har en känsla av att det kommer att vara så resten av ditt liv. Så vill inte jag leva, berättade Thern.

Annons

Fotbollskanalen gjorde nyligen en granskning för att visa hur elitklubbarna jobbar med frågorna, exempelvis har Norrby anställt en psykologisk rådgivare.

Kuratorn Mattias Haglund berättade då också om problemen som kan finnas kring psykisk ohälsa kopplat till elitfotboll.

 - Generellt, när det handlar om killar, så finns det en norm om att inte söka hjälp, att inte visa sig svag, att inte visa sig ledsen, att borra ner huvudet i marken och köra. Och den normen är ännu starkare inom idrottsvärlden. Där finns det en mansnorm, sa Haglund då.

Nu ska en större studie genomföras hos alla klubbar i allsvenskan och superettan på herrsidan. Det skriver intresseorganisationen Svensk Elitfotboll i ett pressmeddelande. Samarbetet görs med Karolinska Institutet och Centrum för psykiatriforskning.

- Vi vill hela tiden utveckla vår fotboll och tillgodose klubbarna med de bästa metoderna samt utbildningarna. Vi ser även med allvar på att vi har spelare som ibland behöver extra stöd samt mår dåligt. Med Karolinska institutet och Centrum för psykiatriforskning kan vi nu på riktigt bygga bra förutsättningar för våra klubbar kring hur de kan hantera psykisk ohälsa, säger Beatrice Clarke, ansvarig för hållbarhet och samhällsengagemang på Svensk Elitfotboll.

Annons

Tanken är att ”inventeringen” ska ske från 16-årslagen upp till A-trupperna för spelare och över personal.  Efter det ska man sedan ta fram olika metoder för att handskas med problemen bättre i framtiden.

- Vi kommer bygga nätverk med professionella aktörer som kan arbeta med riktade insatser samt akuta insatser om så behövs, säger Beatrice Clarke.

Lyssna på podcasten med Simon Thern i spelaren nedan.

Publicerad 2020-04-09 kl 11:22

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto