Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

TV: Pyzdrowski tårögd - öppnade upp sig om sin mentala ohälsa: "Hon har hjälpt mig att få mitt liv tillbaka"

Superettan

GÖTEBORG. Matt Pyzdrowski rev ner applåder på upptaktsträffen.
Varberg-målvakten öppnade upp sig om sin mentala ohälsa. 
- Hon (en psykolog) har hjälpt mig att få mitt liv tillbaka, säger han. 

11:47
Nästa

Avbryt
Försök igen

Se när Matt Pyzdrowski berättar om sin mentala ohälsa i spelaren ovan.

Varbergs Bois meddelade i början av februari att tidigare Helsingborgs IF-målvakten Matt Pyzdrowski, 32, "har blivit tvungen att sjukskriva sig på obestämd tid", men förklarade däremot inte närmare vad anledningen är till det. 

"Matt har mått dåligt under en period och behöver nu tid att jobba på sin egen hälsa. Ibland är fotbollen inte det viktigaste här i livet och Varbergs Bois stöttar Matts beslut till fullo, samt hoppas att han får den hjälp han behöver för att må bättre", skrev klubben i en kommentar på sin hemsida.

I går valde Pyzdrowski att öppna upp sig om sjukskrivningen och berättade under superettans upptaktsträff i Göteborg om sin mentala ohälsa. 

ANNONS

- Det är tufft, jag ska inte ljuga. Det har behövts mycket terapi, men jag är lycklig eftersom att jag har en fantastisk psykolog som hjälper mig, säger han.

- Hon (psykologen) har hjälpt mig att få mitt liv tillbaka och stöttningen från familjen har alltid varit jättebra. I dag är första gången jag pratar öppet om det. Jag har hållit mig undan och folk har undrat varför. En del har säkert haft sina teorier, men när jag höll mig undan, så har människor försökt nå ut till mig. Jag har förstått hur många människor som har problem med det här. Det är galet för mig och speciellt för elitidrottsmän. Vi har fått berättat för oss att vi inte ska ha problem med det och jag kände mig hemsk för att jag inte kunde hantera det. Jag förstod inte hur många människor det är som har problem med det här och det gör mig ledsen att vi inte pratar om det, fortsätter han. 

ANNONS

Pyzdrowski använder en metafor när han förklarar hur han ser på mental ohälsa. 

- Det enklaste sättet att förklara det är genom en metafor, som hon (psykologen) hela tiden använder. Vi är alla människor och har en rustning som skyddar oss från livet och beroende på vad som händer dig, så får du grejer i din rustning. Om det händer något bra i fotboll eller i en match, så kan du få bort negativa grejer från din rustning. Men om det över tid händer negativa saker om och om igen, så är det svårare att få bort grejerna från rustningen.

Målvakten berättade vidare att han började må dåligt i samband med att HIF ramlade ur allsvenskan efter kvalförlust mot Halmstads BK hösten 2016. Pyzdrowski gjorde elva allsvenska matcher under säsongen och tog degraderingen hårt.

Under den perioden krossades hans "rustning". 

ANNONS

- Det är ingen hemlighet att jag var i Helsingborg under en väldigt turbulent tid i klubben. Det var väldigt hektiskt, jag var målvakt och vi blev degrederade. För mig var det svårt att skilja på målvakten Matt Pyzdrowski och människan Matt Pyzdrowski. Jag gick hem, tänkte på matcher, misstag som inträffade och hade svårt att komma över dem, säger han och fortsätter: 

- Jag tog ett stort ansvar för det som hände i Helsingborg och hade svårt att förlåta mig själv för det som hände med laget. Du sätter upp dina standards för vad du tror på vad gäller perfektion och jag levde i mina ögon inte upp till det. 

- Alla har olika sätt att hantera det. Jag tryckte bort det i stället för att ta tag i det och sättet vi åkte ut på och kritiken som kom krossade min rustning. Jag fortsatte att spela efter det, men hade inte längre ett mentalt försvar mot det. Jag hade inte verktyg för att hantera det. 

ANNONS

Pyzdrowski berättar också att han inte ville berätta om det, då han var orolig över hur det skulle tas emot av omvärlden. Han vill att människor ska känna sig mer bekväma med att prata om ämnet i framtiden. 

- Hur ofta pratar vi om mental hälsa? Vi pratar om fysisk styrka hela tiden och arbetar med det, men vi gör inget med det mentala. Det är naturligtvis en del av en kultur, samtidigt som alla klubbar inte har finansiella reserser för att arbeta med det. Jag kände inte att jag kunde prata om det, då det kändes som ett misslyckande och jag tänkte också på vad tränaren och lagkamraterna skulle tänka om mig. Skulle jag bli uttagen om det kom ut att jag har problem mentalt? Jag tycker att det är ett problem. Vi borde vara bekväma med att prata om det här. Det gjorde att jag fick ta steg ifrån fotbollen för att göra det. 

ANNONS

Pyzdrowski gjorde i fjol 29 matcher för Varberg i superettan. 

Publicerad 2019-03-26 kl 09:59

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto