Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Gais-kaptenen positiv till mindre trupp 2019: "Folk inser allvaret och tar ansvar"

Superettan

GÖTEBORG. Gais strök i fjol målet att nå allsvenskan 2020.
Sedan dess har klubben skurit ner på truppen - något som ses som positivt. 
 - Vi har färre spelare och fler spelare som måste kliva fram som lagspelare. Jag har märkt stor skillnad på det - folk inser allvaret och tar ansvar, säger Gais-kaptenen Marcus Bergholtz till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån.

Se hela upptaktsträffen för superettan i spelaren.

Gais-tränaren Bosko Orovic pratade under upptaktsträffen i fjol om att föreningens mål är att bli ett allsvenskt lag 2020 - men sedan väntade en turbulent säsong. Orovic vittnade om att han blev mordhotad, föreningens ekonomi var fortsatt ansträngd och klubbens tidigare ordförande Claes Forsberg hoppade av sitt uppdrag mitt under säsongen. Till råga på det säkrades också nytt kontrakt först i sista omgången - trots att laget inför säsongen var topptippat i superettan.  

I början av december meddelade föreningen att målet stryks om att nå allsvenskan 2020 och i stället delgavs information om att föreningen kommer att skära ner på organisationen. Orovic berättade i dag att han, utifrån Gais ekonomiska förutsättningar, är nöjd med föreningens spelartrupp, även om den innehåller färre spelare än i fjol,

Annons

- Jag är, utifrån vår ekonomi, jättenöjd med truppen och tycker att vi har en fantastisk trupp och en fantastisk grupp. Vi får rätta oss efter vår plånbok och gör det. Vi har fått ihop en grupp som är bra och som förhoppningsvis är mer villig att gnugga. Även om man ser på ett sätt på fotboll, så krävs det att man gnuggar i 30 omgångar och lägger ner ett hårt arbete. Det går inte att förvänta sig att det ska lösa sig genom att dansa samba och att det ska se snyggt ut. Det krävs att det gnuggas också, det är både och. Men med det sagt behöver man inte frångå en spelidé, säger Orovic under upptaktsträffen.

Lagkaptenen Marcus Bergholtz är en av spelarna som valde att stanna i Gais och är också nöjd med årets sammansättning av truppen. Han anser, i likhet med tränaren, att det är positivt med en lite mindre trupp än under 2018.  

Annons

- Jag tycker att vi har fått in karaktärsspelare. Det är spelare som förstår hur viktigt det är att offra sig för sina lagkamrater. Samtidigt är de också duktiga med bollen och man måste även ha bra spelförståelse och bollbehandling, vilket de här killarna har, men de tummar inte på något i jobbet för laget. Jag är väldigt glad över att det är så och värderar det väldigt högt, säger mittfältaren till Fotbollskanalen.

- Jag känner för egen del att jag spelade ganska bra större delen av säsongen, men jag blev inte en ledare förrän i slutet när det behövdes som mest och vi hade kniven mot strupen. Vi hade ett dåligt ledarskap i gruppen förra året. Folk fokuserade mer på att hålla sin plats i startelvan än på att driva laget framåt och i år har vi inte det problemet. Vi har färre spelare och fler spelare som måste kliva fram som lagspelare. Jag har märkt stor skillnad på det - folk inser allvaret och tar ansvar, fortsätter han.

Annons

Varför var det inte så i fjol?
- Jag tror att vi hade 28 olika spelare som startade, då vi hade så många jämna spelare. Hur ska du kunna motivera en spelare som har gjort en grym träningsvecka, men inte startat och samtidigt inte fått kontinuitet? Hur ska du hålla alla nöjda och glada? Du behöver en sammansättning där du har rollfördelning, den här ryggraden med sju, åtta gubbar och sedan kanske lite öppningar för en konkurrenssituation. Jag ser fördelar med hur vi har det i år. Det skulle jag verkligen säga. Även om vi har mindre pengar, så är det spelare som har både kvalitet och karaktär för att göra det bra i serien.

Du verkar trivas bättre i ”Gais 2019” än i ”Gais 2018”?
- Jag har väl insett vad jag behöver plocka fram som människa för att nå en framgång, så jag tar ansvar och trivs med det. Förra året gjorde jag inte det tillräckligt bra och den lärdomen tar jag med mig. Om man ska få något gjort, så måste man steppa upp, ställa krav och sätta ton, så jag trivs verkligen med det.

Annons

Vad är rimligt för era supportrar att förvänta sig av er i år?
- De supportrar som sett oss tror jättemycket på oss när det vankas stormatcher och när det är tryck på oss. De vet då att vi kramar ur allting, men det finns också en oro (bland supportrar) när vi möter mindre klubbar och inte får ut vårt spel eller vår prestation. Jag tycker att vi kan ge supportrarna det och alla kring Gais att vi kommer att vara konsekventa oavsett motståndare, säger Bergholtz.

- Sedan kan inte jag uttala mig om klubbens förutsättningar utifrån resurser, men det är klart att Gais organisation inte lyser allsvensk känsla. Vi får se var vi är med de faktorerna, men som spelare ska vi göra en riktigt bra säsong. Jag kan inte stå här och lova det ena eller andra, men man får vad man förtjänar och som spelare kommer vi att göra det bra, fortsätter han.

Annons

Gais ställs den 30 mars mot Trelleborg i premiären på Vångavallen.

Publicerad 2019-03-25 kl 20:23

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto