Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Så kan kvällens årsmöte förändra AIK: "Rekommenderat styrelsen att utlysa en extra bolagsstämma"

Allsvenskan

Speglade styrelser eller inte? Den frågan lär stå i centrum under AIK:s årsmöte i kväll.
Och blir det som valberedningen tänkt kommer AIK ledas av ovanligt många förtroendevalda, vilket kräver en extra bolagsstämma.
"VB har rekommenderat den nya FF-styrelsen att utlysa en extra bolagsstämma", skriver Niklas Strömstedt i ett mejl till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån.

Under tisdagskvällen är det dags för AIK Fotbollsförenings årsmöte igen. Förra årets årsmöte, med 924 röstberättigade medlemmar på plats, blev stort uppmärksammat. Då lyckades AIK-medlemmen Simon Strand presentera ett alternativt styrelseförslag och mobilisera ett sådant stöd att valberedningens förslag föll. Bland annat blev Eric Ljunggren ny ordförande, samtidigt som Per Bystedt röstades bort av medlemmarna. Men Bystedt blev ändå kvar som förtroendevald. På bolagsstämman några dagar senare fick han, av AIK:s aktieägare, nämligen fortsatt förtroende att sitta i klubbens bolagsstyrelse (AIK Fotboll AB, ett börsnoterat dotterbolag till FF och i bolaget finns AIK:s elitverksamhet). Eric Ljunggren landade "bara" en plats som ledamot i AB-styrelsen. 

ANNONS

FF-styrelsen hade därefter möjligheten att kalla till en extra bolagsstämma för att få igenom en spegling av styrelserna (att samma personer sitter i FF- och AB-styrelsen). Men den möjligheten använde de sig inte av och det ska ha skapat intern kritik mot Eric Ljunggren under året, enligt en artikel som Dagens Nyheter publicerade för någon vecka sedan.

Inför kvällens årsmöte ser just en spegling av styrelserna eller inte ut att vara frågan som står i centrum. När valberedningen har jobbat med att ta fram sitt förslag till FF-styrelse har de utgått i från tanken på en spegling. Nyligen presenterades det att valberedningen föreslår att Robert Falck blir ny ordförande, och att både Eric Ljunggren och Per Bystedt tar plats som ledamöter. Den sistnämnde föreslås i form av "minoritetsägarrepresentant", enligt valberedningen.

ANNONS

Valberedningen har föreslagit att styrelsen ska bestå av en ordförande och tio ledamöter. I en kommuniké om sitt förslag har valberedningen skrivit:

"För att gemensamt utveckla AIK FF och AIK Fotboll AB - och senare för att följa medlemmarnas vilja om "speglade" styrelser - har vi fört tät kontakt och dialog med Nomineringskommittén, där Valberedningens Niklas Strömstedt ingår som representant för AIK FF. Nomineringskommittén har godkänt våra förslag till förändringar i styrelsen samt medlemmarnas önskan om spegling av personer i styrelserna".

Nomineringskommittén föreslår hur bolagsstyrelsen ska se ut och är enligt AIK-medlemmen Simon Strand inte för en spegling av styrelsen, trots det som valberedningen uppgett. I en text som han publicerade under måndagen skriver Strand att "Nomineringskommittén bedriver just nu ett stenhårt lobbyarbete för att försöka stoppa" den motion som föreslår att medlemmarna ska fatta ett medlemsbeslut om att AIK framöver ska ledas av en speglad styrelse.

ANNONS

"Jag har ingen kännedom om något ”stenhårt lobbyarbete”", skriver Niklas Strömstedt, som sitter både i AIK:s valberedning och nomineringskommitté, i ett mejl till Fotbollskanalen.

"Jag har ingen aning om varifrån Simon Strand får sin information. Det enda jag med säkerhet vet är att nomineringskommittén godkänt valberedningens förslag till styrelse att även gälla för AFAB".

Klart står i alla fall att det finns olika åsikter i frågan, och en motion som går emot den motion om en speglad styrelse har lämnats in inför årsmötet. En av motionerna vill alltså se samma personer i både FF- och AB-styrelsen och den motionen har nuvarande styrelsen valt att yrka bifall till, med förslaget på en reservation om att "de personer som AIK FF:s styrelse från tid till annan finner lämpligt efter samråd med Nomineringskommittén i AFAB" ska kunna väljas in i bolagsstyrelsen. Den andra motionen i ärendet föreslår att årsmötet ska besluta "att anmoda AIK FF:s representant att på AIK Fotboll AB:s bolagsstämma rösta för den mest kompetenta styrelsen i bolaget utan krav på att samtidigt även finnas med i föreningsstyrelsen. Nomineringskommitténs förslag till bolagsstyrelse ska bifallas". I det fallet har den nuvarande styrelsen yrkat att motionen ska avslås med motiveringen att styrelsen inte anser "att AIK Fotbollsförening skall vara bunden att bifalla AIK Fotboll AB:s nomineringskommittés förslag".

ANNONS

En annan fråga som kan bli omdiskuterad under årsmötet är den om antalet personer som ska sitta i styrelsen. Simon Strand har till exempel meddelat att han tänker rösta för att en ordförande och åtta ledamöter ska väljas in i styrelsen, ett upplägg som alltså innehåller två ledamöter färre än valberedningens. 

Niklas Strömstedt medger att det finns nackdelar med en stor styrelse, men tror inte att förslaget som lagts fram kommer orsaka bekymmer för AIK.

"Finns både för och nackdelar – nackdelen är att det i stora grupper finns en risk att det skapas olika falanger men den risken känner vi inte av här eftersom det är väldigt kloka människor vi föreslagit. Fördelen är att det i en speglad styrelse blir mycket jobb att utföra och då är det bra att kunna dela upp arbetet", skriver Strömstedt till Fotbollskanalen.

ANNONS

Hur har ni, i valberedningen, tänkt kring ert förslag till styrelse i stora drag?
"Självklart har vi letat efter olika kompetenser och kompletterat med de vi tyckte saknades och förstärkt där det behövdes. Stommen är de ledamöter i FF och AFAB som under det gångna året bedrivit styrelsearbetet och VB, NomKom, styrelserna och den operativa ledningen var överens om att kontinuitet är en av många viktiga parametrar. Andra är exempelvis de utmaningar vi står inför när det gäller utvecklandet av dam och ungdomssidan, ny träningsanläggning och arenafrågan".

Strömstedt sticker inte under stol med att det stundtals, och framför allt inledningsvis, var en komplicerad styrelsesituation i AIK under 2018.

"Det började lite buckligt med ett årsmöte och en stämma där det blåste hårt kring vissa ledamöter och det var viljor som stretade åt olika håll men ganska snabbt ansträngde sig alla i både FF och AFAB att dra åt samma håll och det medförde gemensamma styrelsemöten och samsyn. Ett faktum som såklart spelat in i VB:s beslut", skriver han.

ANNONS

Storleken på valberedningens förslag till styrelse gör att en process kring hur alla ska få plats i bolagsstyrelsen kommer att behöva inledas i det fall medlemmarna röstar igenom motionen om speglade styrelser. I AIK Fotboll AB:s bolagsordning står det nämligen att styrelsen ska bestå av ”lägst tre och högst tio ledamöter”. Hur valberedningen tänkt att det ska lösas? Genom en extra bolagsstämma, meddelar Niklas Strömstedt.

"VB har rekommenderat den nya FF-styrelsen att utlysa en extra bolagsstämma där man gör den ändring i bolagsordningen som behövs för att vara fler än tio ledamöter".

En metod som nämnde Simon Strand inte ser särskilt positivt på.

"För att ändra bolagsordningen behövs ⅔ av röstmajoriteten på bolagsstämman. AIK FF har bara 52,8 % av rösterna. En extra bolagsstämma skapar en stor osäkerhet, där utfallet kan bli lite hursomhelst på fler än ett sätt", skriver han i den text som publicerades under måndagen.

ANNONS

Varför Per Bystedt, som tidigare röstats bort av medlemmarna, nu förelås vara en del av även FF-styrelsen? Niklas Strömstedt förklarar:

"Det är egentligen inget som är särskilt konstigt. Medlemmarna vill ha en speglad styrelse och då har VB valt att - eftersom stora minoritetsägare i AFAB (bl.a Fabege, Enat Gnagarkapital, Bystedt & Son AB) vill ha Per Bystedt som sin representant i styrelsen. Då minoritetsägarna äger 90% av kapitalet i AFAB är det rimligt att gå dem till mötes på den punkten. Vill man ha en spegling kan man inte bara spegla utifrån en sida. Per tillför även kompetensen när det gäller att driva ett börsnoterat bolag. Förutom Tomas Franzén är han den enda som har den erfarenheten. Svensk bolagskod kräver detta".

Vill nomineringskommittén/delar av nomineringskommittén se Per Bystedt som ordförande i bolagsstyrelsen? Vad säger minoritetsägarna i den frågan?

ANNONS
"Eftersom det i bolagsordningen står att det är AFAB-styrelsen själv som väljer sin ordförande så har VB inte grottat särskilt mycket i den frågan. Och om medlemmarna på årsmötet bestämmer att den nya FF-styrelsen ska genomdriva Henzes motion (om spegling) så kan inte heller NomKom påverka detta. Sen finns det bland minoritetsägarna – som också har en representant i nomineringskommitén - naturligtvis olika uppfattningar om vem som är bäst som ordförande".

När presenterar nomineringskommittén sitt förslag till styrelse i bolaget?
"Skulle tro att det sker i slutet av den här veckan", skriver Strömstedt.

Per Bystedt har själv uttalat sig i Radio Råsunda inför årsmötet och sagt att han "principiellt" inte har något emot en speglad styrelse, men att frågan blivit "större än vad den möjligtvis är". Om att han föreslås bli minoritetsägarnas representant i FF-styrelsen enligt valberedningen säger han följande:

ANNONS

- Ja, jag såg det. Jag vill då understryka att jag inte går runt på dagarna och upplever mig själv som en minoritetsägarrepresentant. Jag är AIK:are, jag håller på AIK och jag vill göra ett så bra jobb som det bara går. 

Under årsmötet ska det också bland annat röstas om en motion rörande en stadgeändring kring underlaget på AIK:s herrlags hemmamatcher. Motionärerna vill att det skrivs in i stadgarna att matcherna från den allsvenska premiären och framåt ska spelas på gräs eller hybridgräs.

AIK Fotboll AB:s bolagsstämma hålls den 14 mars. Först då kommer det stå klart hur och vilka personer som ska leda AIK framåt. 

Fakta

Valberedningens förslag till ny AIK-styrelse

Till ordförande - Robert Falck
Till ledamot - Eric Ljunggren för en tid om 2 år
Till ledamot - Per Bystedt, för en tid om 1 år
Till ledamot - Jonas Svanberg, för en tid om 2 år
Till ledamot - Faje Gani för en tid om 2 år
Till ledamot - Anders Appell för en tid om 2 år
Till ledamot - Tomas Franzén, för en tid om 2 år
Till ledamot - Patrick Englund, för en tid om 1 år
Till suppleant - Nazanin Vaseghpanah, för en tid om 1 år

Förutom dessa är Helena Roxtorp, Marianne Bogle och Joen Averstad sedan tidigare valda till årsmötet 2020.

Källa: AIK Fotboll

Publicerad 2019-03-05 kl 10:32

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto