Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Salomonsson stöttar sparkade Lennartsson: "Kan tycka att de borde gett honom mer tid"

Allsvenskan

GÖTEBORG. Jörgen Lennartsson, 57, har fått sparken från Helsingborgs IF.
Nu backas den förre Blåvitt-tränaren av Emil Salomonsson, 33.
- Det är synd att det blev så, säger Salomonsson till Fotbollskanalen. 

Foto: Bildbyrån.

Sju förluster på tio matcher fick räcka. Efter att ha tappat en 1-0-ledning till 4-1-förlust hemma mot IFK Värnamo förra helgen, gick Helsingborgs IF ut med att man går skilda vägar med huvudtränare Jörgen Lennartsson. Tills vidare kommer huvudansvaret att delas upp mellan de tränarna som är kvar i klubben. 

Flera HIF-spelare har redan uttryckt sin empati för Lennartsson. Nu får de medhåll av Emil Salomonsson, som hade 57-åringen som tränare i IFK Göteborg mellan 2015 och 2017. 

- Det är klart att det är tråkigt. Jag tycker mycket om Jörgen, både som tränare och som människa. Det är även en person som man har många minnen med, så det är tråkigt. Samtidigt så är fotbollsvärlden som den är: tränare får gå. Sverige är inte unikt där. Men jag känner mycket för Jörgen, så det är synd att det blev så, säger Salomonsson till Fotbollskanalen. 

Annons

Vad tycker du om den generella kulturen - att man sparkar tränare när resultaten tryter?
- Ja, det är ju den kulturen i fotbollen. När man vill få till en förändring så blir det ju ofta att man gör det. Men det finns ju också många exempel på klubbar som har gått emot det och nått framgång av att ha tålamod och att bortse från det kortsiktiga resultatet. 

- Men det är svårt. Framför allt i större klubbar. Om man kollar ute i Europa så får ju tränarna inte alls lika långt förtroende som man kanske får i Sverige. Men det är ju en tuff bransch för tränare, säger Salomonsson. 

2015 och 2016 ledde Jörgen Lennartsson IFK Göteborg till dubbla topplaceringar, innan han 2017 fick lämna uppdraget. Under samma tre säsonger var Emil Salomonsson en bärande startspelare i Blåvitt och stod sammanlagt för elva mål och 13 målgivande passningar från sin högerbacksposition. 

Annons

- Jag tycker att Jörgen är en ganska vanlig tränare på det sättet att han inte skiljer sig åt så mycket med de tränarna som jag har haft tidigare. Det är lite samma typ av fotboll och han är väldigt duktig på att få ihop gruppen och att alla ska dra åt samma håll. Han har ju också nått många framgångar. I Blåvitt vann han cupen och i Elfsborg vann han väl ligan. Sedan gick han upp med HIF förra året, när man kanske inte förväntade sig att de skulle göra det. Det är definitivt en bra tränare, säger 33-åringen.

Är du förvånad över att han fick gå?
- Kanske inte förvånad. Jag är ju från nordvästra Skåne, så jag vet hur surret går där nere. Supportrarna ställer väldigt starka krav på föreningen och även om det bara har gått tio matcher så gick de ju upp som kvalande lag i fjol, de var inte topp två. 

Annons

- Med tanke på vilken kravställning det finns där nere så var jag inte förvånad. Sedan kanske man kan tycka att de borde ha gett honom lite mer tid. Men tid funkar inte alltid i fotbollsvärlden. 

Salomonsson berättar att han har en god relation med Lennartsson. 

- Som tränare känner man ju honom, och när man springer på varandra i fotbollssammanhang så är det klart att man pratar. Jag hade honom i U21-landslaget innan dess också, så på det viset känner jag ju honom bra.

- Tre år här i Blåvitt också. Under den tiden spelade jag väldigt bra fotboll och hans fotbollsidé funkade väldigt bra för mig. Jag hade några av mina bästa säsonger då. Det är klart att jag har mycket att tacka Jörgen för. 

Har du haft någon kontakt med honom efter beskedet?
- Nej, ingenting. Jag spelade ju lite med hans grabb Hannes här, så det är väl den kontakten man har haft med Jörgen. Nu spelar Hannes i Ängelholm, min gamla klubb, så det ska bli kul att få följa honom, säger Emil Salomonsson.

Annons
Publicerad 2022-05-28 kl 09:30

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto