POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN

Sef-basen tror inte på ändrad 51-regel: Absolut ingen majoritet

51-procentsreglen kan avgöras av fotbollen. Men det lär inte innebära att reglerna luckras upp, säger Svensk Elitfotbolls (Sef) ordförande Bosse Johansson.

I maj kan fotbollförbundet få avgöra om 51-procentsregeln. Den makten ligger nu på riksidrottsförbundet, men det kan ändras. Det innebär att fotbollsrörelsen själv kan avgöra om man vill släppa kravet på att medlemmarna i en klubb måste äga minst 50,1 procent.
- Fotbollförbundet och Hockeyförbundet har ju motionerat om det här och 80 procent av elitklubbarna i fotboll som har tagit ställning är för att frågan flyttas ner, säger Sef-basen Bosse Johansson till fotbollskanalen.se.

Han syftar då till en enkät som Sef skickade till samtliga 32 elitklubbar i Sverige för ett drygt år sedan. Där valde 25 klubbar att svara och 20 av dem stödde fotbollförbundets idé om att beslutet ska ligga på egna förbundet och inte på riksidrottsförbundet. En av klubbarna som röstade nej var Elfsborg – klubben där Johansson sitter som ordförande. Men han ser inget problem med att representera en åsikt i Sef som inte är hans egen.
- Jag måste ju representera den åsikten även om vi i Elfsborg har en annan åsikt, säger han.

Men han är noga med att påpeka att frågan inte är tillräckligt utredd från fotbollens sida och att det ställer höga krav utifall att beslutsmakten flyttas.
- Om RF släpper ner makten till specialförbunden så är det ju väldigt viktigt att vi inom fotbollen bestämmer oss för vad vi tycker, säger han.

Samtidigt ska det tydliga resultatet, att 80 procent vill flytta beslutsmakten, inte tolkas som att klubbarna vill ändra 51-procentsreglen. Ett val i dag skulle inte ändra reglerna.
- Det är absolut ingen majoritet av klubbarna som tycker att regeln ska luckras upp inom fotbollen, säger han.

24 klubbar svarade på frågan om man tycker att 51-procentsregeln ska ändras och endast fem svarade ja. Åtta ville se frågan vidare utredd och elva klubbar sa blankt nej.

Om nu riksidrottsförbundet väljer släppa beslutsmakteninnebär det att svenska fotbollförbundet får ta beslutet men Bosse Johansson tror att det i stort sett att det blir upp till de svenska elitklubbarna.
- Absolut, jag gissar att fotbollförbundet då kommer att fråga Sef.


Redan i nuläget går det att driva en elitklubb genom ett idrottsaktiebolag och det finns några olika modeller. Minst 50,1 procent ägs alltid av den ideella föreningen men det övriga kan antingen ägas totalt av föreningen (som Djurgården och Örebro), ägas av en utomstående (som Hammarby som ägs till 49 procent av AEG) eller vara till 49 procent börsnoterat (som AIK) där vem som helst kan köpa aktier i klubben.

Publicerad 2011-03-08 kl 08:44
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå