Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Siffrorna visar - där har MFF misslyckats: "Inte bara otur - varit för dåliga där"

Allsvenskan

MALMÖ. Allsvenskans två mest bollälskande lag, Malmö FF och Hammarby, möts i ett toppmöte.
När det gäller effektivitet är dock Bajen betydligt bättre, visar Playmaker.AI:s siffror.
- Man kanske måste gå till oss själva och säga att vi måste träna på att sätta dit de lägena, säger MFF:s Felix Beijmo till Fotbollskanalen.  

Foto: Bildbyrån.

En tabellfyra med en uppåtgående form tar emot en trea med fyra matcher i rad utan seger. Malmö FF mot Hammarby kan bli en säsongsdefinierande match för båda lagen. För MFF:s del har spelet i allsvenskan mest präglats av frustration, och med åtta poäng upp till serieledaren Djurgården inför de sju avslutande omgångarna är guldchansen minimal.  

Statistikverktyget Playmaker.AI förmedlar bilden av ett ineffektivt Malmö anno 2022. Där Hammarby gjort 44 mål mot förväntade 39,57 i expected goals (xG) är MFF:s siffra dystrare. Siffran 45 innebär näst högst xG i allsvenskan - Häcken har 52,64 - men MFF har bara mäktat med 33 mål framåt. 

ANNONS

Högerbacken Felix Beijmo förvånas inte av den stora skillnaden i utfallet.  

- Jag tänker att det är lite så man haft känslan under året, att vi har missat väldigt mycket målchanser som vi normalt sett brukar sätta dit. Det har väl i slutändan gjort att vi tagit lite färre poäng än vad vi skulle ha gjort. Samtidigt är det en väldigt viktig del i fotbollen att sätta dit målchanserna. Antagligen kan man dra slutsatsen att vår förmåga att avsluta och kylan framför mål varit för dålig, säger Beijmo. 

Det handlar inte om att inspelen inte når anfallarna heller. MFF har slagit flest passningar in till offensivt straffområde av alla - nästan 200 fler gånger än Hammarby gjort. Malmö har även skjutit ungefär lika många skott som det mest avslutsglada laget Häcken, men är bara fjärde bäst när det gäller att träffa målet.  

ANNONS

Försvarsstatistiken säger att Bajen och MFF är bäst på att freda eget straffområde från inspel. MFF har de xG-siffran 21,34 i insläppta mål - dock har det blivit 23 mål bakåt. Beijmo pekar på att åtta av målen tillkom under skadekrisen i maj, när de himmelsblå förlorade mot Djurgården, AIK och Häcken.  

- Vi släppte in åtta mål då, vilket så klart ändå inte var godkänt. Tar du bort de åtta målen så är det ganska stabila siffror skulle jag säga över resten av säsongen. Jag tycker ändå att defensiven är klart godkänd sett över hela säsongen, det är inte där vi har fallerat. Det är inte många matcher där vi släppt in så pass många mål egentligen. Det är mer i den andra änden, att vi ska försöka ta vara mer på våra målchanser. Det tror jag är det viktigaste för att vinna fler fotbollsmatcher, säger Beijmo.  

ANNONS

Kan det bli för överanalyserat med statistik som till exempel xG?  
- Jag tycker att det bra med siffror, jag gillar att analysera. Jag tycker att det ger en större bild av hur saker har sett ut. Sedan om man kollar på xG mot ditt lag, om motståndaren har ett friläge kanske det ger en hög siffra. Så kanske vi har seriens bästa målvakt - men det är en del av vårt lag då. På något sätt kan man ändå säga att vi har seriens bästa målvakt och att han också förväntas rädda en större del av frilägena än vad en annan målvakt gör. Samma sak om vi förväntas göra tolv mål fler - jo, man kan inte bara kan säga att vi haft otur. 

Beijmo fortsätter:  

- Man kanske måste gå till oss själva och säga att vi måste träna på att sätta dit de lägena, vi är för dåliga i avslutsfasen. På samma sak kan vi inte säga att vi haft tur när vi kanske har de två bästa målvakterna. Det ger en helhetsbild av hur saker har sett ut, men du måste hela tiden fundera på vad vi faktiskt kan göra bättre själva och vad har vi kanske gjort oss förtjänta till. Eller vad har vi för grundkvalitéer som gör att vi kanske inte råkar ut för så mycket otur, eller tur. 

ANNONS

Eftermiddagens kombattanter på Eleda Stadion är de enda lagen som snittar över 57 procent av bollinnehavet i varje match, men MFF är klart bättre (etta i kategorin) på att vinna bollen på motståndarens planhalva. 

Beijmo tror inte på en avvaktande matchbild. Bajen, på den sista Europaplatsen, har ett sexpoängsgap att ta in på Djurgården. Samtidigt har MFF inte råd att låta Hammarbys försprång på två poäng bli större.  

- Jag tror inte att det blir så avvaktande om jag ska vara helt ärlig. Därför att ett kryss i den här matchen känns lite som god natt för båda lagen, i kampen om guldet i alla fall. Båda lagen kommer verkligen försöka att vinna den här matchen, säger Beijmo. 

Publicerad 2022-10-01 kl 10:00

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto