Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Foto: Bildbyrån.

Sirius straffas för Sarfo-affär av SvFF - med böter: "Undanhållit uppgifter"

1v

SvFF:s disciplinnämnd straffar Sirius med böter på 75 000 kronor, kan Fotbollskanalen avslöja.
Klubben anses ha brutit mot förbundets dåvarande agentregelverk när man sålde Kingsley Sarfo till Malmö FF.

Det var i slutet av april som Fotbollskanalen kunde berätta att Svenska Fotbollförbundet anmält IK Sirius till disciplinnämnden, för brott mot dåvarande förmedlarreglementet i samband med försäljningen av Kingsley Sarfo till Malmö FF sommaren 2017. Efter en längre tids skriftväxling mellan parterna har nämnden nu fattat ett beslut i ärendet.

Sirius straffas med böter på 75 000 kronor. Det framgår av disciplinnämndens dom, som Fotbollskanalen tagit del av.

Klubben anmäldes av förbundsjuristen Christine Stridsberg för att inte ha rapporterat in till förbundet att man anlitade Jens T Andersson som förmedlare för att sälja Sarfo och vad man betalade honom för uppdraget. Andersson fakturerade Sirius 595 000 kronor för jobbet.

I sin dom skriver nu disciplinnämnden:

"Nämnden konstaterar att det i ärendet är ostridigt att Sirius FK – som är en till SvFF ansluten förening – har anlitat Jens T Andersson som förmedlare vid försäljningen av den dåvarande Sirius-spelaren Kingsley Sarfo till Malmö FF".

"Det är vidare ostridigt att Sirius i samband med spelarövergången underlåtit att till SvFF ge in bland annat förmedlarintyg och uppgift om ekonomisk ersättning som erlagts eller skulle komma att erläggas till Jens T Andersson. Detta har skett i strid mot dåvarande regelverk för förmedlare".

ANNONS

Nämnden påpekar att det dåvarande regelverket, vid tidpunkten för övergången, hade varit i kraft i två år och att Sirius på så vis borde haft koll på vad som gällde.

"Med anledning av affärens storlek bör ha rört sig om ett stort belopp som utbetalats i samband med övergången. Det konstateras vidare att Sirius har undanhållit uppgifter från SvFF. Med anledning härav ska påföljden bestämmas till böter".

Sirius har genom processen tyckt att anmälan från SvFF borde avvisas, av flera olika anledningar. En av dem: preskriptionstiden. I det här fallet ligger den på två månader från det att förseelsen begicks eller blev känd. Disciplinnämnden har bedömt att regelbrottet blev känt för förbundet först den 13 februari i år och att anmälan den 8 april därmed lämnades in "i tid".

Vad Sirius uppgett till disciplinnämnden om själva sakfrågan? De medger att man brustit i samband med affären, men menar att straffet borde bli en tillrättavisning då många klubbar bröt mot det gamla regelverket.

"Åren innan förmedlarreglementet – som trädde i kraft den 15 juni 2018 – präglades av en osäkerhet kring användningen av förmedlare och okunskapen kring regelverket var stor bland föreningarna och nationsförbund. Det är ett faktum att SvFF och i princip alla fotbollsföreningar i Sverige inte följde det gamla regelverket till punkt och pricka på grund av det", har Sirius uppgett enligt domen.

ANNONS

Vidare går att läsa:

"Sirius har inte haft för avsikt att agera i strid med något regelverk och har således följt förmedlarreglementet när det nya, tydligare regelverket trädde i kraft 2018. Förseelsen att inte ge in ett förmedlarintyg 2017 är ett ringa formaliafel, särskilt med tanke på att Jens T Andersson är en välkänd idrottsledare som har ett oklanderligt rykte i fotbollsbranschen. Jens T Andersson är exempelvis inte dömd för någon form av brottslighet. Kort sagt, Jens T Andersson hade inte haft några som helst problem att intyga det som krävdes enligt det gamla förmedlarreglementet. Likaså kan avsaknaden av den ekonomisk redovisningen för en enda spelarövergång 2017 inte ha någon egentlig betydelse nu, hösten 2020. Den förseelsen måste alltså också anses vara av lägre grad, särskilt drygt tre år senare".

"Det ska dessutom påtalas att i princip alla fotbollsföreningar i Sverige gjorde sig skyldiga till samma förseelser före det nya förmedlarreglementet trädde i kraft 2018. Vad Sirius vet har dock ingen annan förening anmälts av SvFF, trots att förbundet enkelt skulle kunna kontrollera saken i sina övergångsregister. Det styrker påståendet att formaliafelen har ringa betydelse. Efter att det nya förmedlarreglementet trädde i kraft 2018 har dock föreningarna börjat följa bestämmelserna, inklusive Sirius. Det finns därför ingen anledning att straffa Sirius hårdare än någon annan förening för gamla synder, det väsentliga är att Sirius nu följer det gällande förmedlarreglementet".

ANNONS

Beslutet kan överklagas till riksidrottsnämnden, senast den 30 november.

Turerna kring Kingsley Sarfo och försäljningen av honom till Malmö FF har varit många. Från hösten 2017 och fram till nyligen pågick en tvist mellan Sirius och Soccer Soldiers. När Sarfo kom till Sirius skrev klubben ett avtal med Soccer Soldiers om att akademin har rätt till hälften av Uppsala-klubbens framtida intäkter för spelaren, men efter att ha sålt honom till Malmö valde Sirius att inte betala någonting till Soccer Soldiers och hävda att avtalet mellan parterna var ogiltigt. I november förra året slog dock SvFF:s skiljenämnd fast att avtalet ska ses som giltigt och att akademin därmed har rätt till pengar för Sarfos övergång till MFF. När skiljenämnden prövade hur mycket pengar Soccer Soldiers har rätt till kom den dock fram till att Sirius inte behöver betala en enda krona till akademin, trots allt.

Övergångssumman sägs ligga på runt 13 miljoner kronor och UNT har tidigare uppgett att Sirius nettointäkt landade på 12,6 miljoner kronor.

Till en början var även Jens T Andersson anmäld av SvFF i ovan nämnda fall. Men i mitten av juli skrev disciplinnämndens ordförande Erlend Stavehaug följande i ett sms:

ANNONS

”Ärendet (rörande Andersson, reds. anm) återkallades av anmälaren. Så då skrevs det av”.

”En anmälan om bestraffning mot en person bygger på att den anmälde vid tillfället var medlem i en förening ansluten till Riksidrottsförbundet. Den kopplingen lyckades anmälaren inte styrka och valde då att återkalla sin anmälan”.

Fotbollskanalen har sökt Sirius ordförande Ove Sjöblom utan framgång.

Publicerad 2020-11-16 kl 15:05
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto