Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Stahre imponerad av Blåvitts form: "Jag börjar se embryot av ett lag"

Allsvenskan

GÖTEBORG. Efter några veckor av fys-, löp- och fotbollsträning är det i morgon dags för IFK Göteborgs första match på året.
Och uppehållet tycks ha gjort Blåvitt gott.
- Allt ser rappare och mer oljat ut, säger tränare Mikael Stahre till Fotbollskanalen. 

Foto: Bildbyrån

IFK Göteborg har hållit i gång försäsongsträningen i knappt tre veckor. I morgon väntar årets första träningsmatch när man ska gästa danska FC Nordsjälland, innan man i nästa vecka reser betydligt längre söderut för träningsläger i Marbella, Spanien. 

Tränare Mikael Stahre berättar om tankarna inför lördagens match och säger att truppen är i gott slag inför vad som komma skall. 

- Det är tre matcher kvar innan vi drar i gång cupen. Nu har vi Nordsjälland och sedan två matcher i Marbella. Varje matchminut man kan spela mot bra lag är viktig och det gäller att vi är skickliga med bollen så att vi inte bara får ligga och försvara. Det blir en bra match för oss att få, säger Stahre till Fotbollskanalen. 

ANNONS

Behöver ni matchspel nu för att kunna ta nästa steg i förberedelserna? 
- Det behöver man alltid. Däremot har vi spelat ganska mycket på träning, men match är match. Man kan alltid få det (förberedelse) till viss del genom att träna, men när det är en motståndare på andra sidan och det är riktiga regler, då är det det som gäller. Den typ av träning vi har i dag, där är det mycket spelform. Vi har ju spelat mycket elva mot elva på olika sätt. Det har vi tränat väldigt mycket på.

På andra sidan väntar alltså Nordsjälland. Efter 17 spelade omgångar och drygt tre veckor kvar till återstarten av danska Superligan, placerar man sig tredje sist i tabellen. Något som sticker ut är åldersstrukturen på truppen, där endast fyra (!) spelare är födda tidigare än 1999. Något som Stahre är inne på i sin analys av motståndet. 

ANNONS

- De är ju väldigt spelande och är en talangfabrik, även om de inte har träffat helt hundra i ligaspelet. Om de får träff och vi inte är noggranna, så … De spelar ungefär på det sättet som de mest spelande lagen i allsvenskan gör.

Är det primärt ert försvarsspel som kommer ställas på prov, tror du?
- Det blir det ju. Samtidigt handlar det om att vi ska kontra och utnyttja det, så att det inte blir en väldigt lång eftermiddag av att bara försvara. 

Under de inledande försäsongsmatcherna är det inte sällan man ser en rad spelarbyten för att hela truppen ska få chans till speltid. Något sådant upplägg av morgondagens match planerar Mikael Stahre inte för. 

- Det kommer inte vara så att vi åker dit, står med klocka, byter alla efter 45 minuter och gör 100 byten. Vi kommer säkert göra många fler byten än vad man gör i en vanlig Malmö-match, men någonstans måste vi ta matchen på allvar, säger Stahre och fortsätter:

ANNONS

- Jag säger inte att man inte tar matchen på allvar om man byter mycket, men för att det ska bli riktigt och att man ska få referenser så behöver man spela med en viss kontinuitet. Annars blir det inte bra. 

Hur ser skadeläget ut?
- I nuläget är det Sebastian Eriksson, Paka (Patrik Karlsson Lagemyr) och Lucas Kåhed som inte kan spela.

Riskerar de även att missa premiären i svenska cupen?
- Ja, de är långtidsskadade. De rullar ju på, men cupen är inte så långt bort. I nuläget är de inte jättenära. 

Blåvitt-tränaren berättar att den fina form laget visade upp under allsvenskans avslutande matcher i fjol, där man plockade 19 av 24 poäng, har hängt med in i 2022

- Känslan är bra, alltså. Träning är träning och match är match, men med den goda känsla som jag hade i sex av de åtta sista matcherna och hur vi såg ut då, så känns det verkligen som att vi har fortsatt där vi var. Sedan vet jag inte om det är så eller om det bara är en känsla, men det ser bra ut. Man kan se ett embryo av ett lag. Det känns ungefär som det ska göra, så det är bra. Jag är väldigt positiv.

ANNONS

Stahre sätter ord på utvecklingen han ser i sitt lag. 

- Jag tycker att det ser lite snabbare ut. Vi spelar lite snabbare, tar snabbare beslut och har lite mer fart i kropparna. Det är bara min känsla. Allt ser rappare och mer oljat ut. Jag tycker att spelarna har presterat oerhört bra!

IFK Göteborg har förstärkt på flera positioner under vinterfönstret. Bland annat har Erik Sorga, 22, och Amir Al-Ammari, 24, hämtats in, men även Emil Salomonsson, 32, som vänder hem till klubben efter sin utlandssejour. 

Samtidigt har man på målvaktsfronten tappat Giannis Anestis, Ole Söderberg och Tom Amos från i fjol. Sten Grytebust, Pontus Dahlberg och Adrian Semper har alla uppgetts vara på Blåvitts lista över tänkbara nyförvärv, men någon värvning har det inte blivit och i seniortruppen finns nu bara Adam Ingi Benediktsson, 19, att tillgå mellan stolparna. Stahre medger att det som tränare inte är ett optimalt sätt att gå in i februari månad på. 

ANNONS

- Nej, det är det ju inte. I och med att vi bara har tränat fram till nu så är det ju lugnt, men det är klart att vi behöver säkerställa seniorbesättningen på målvaktssidan. Det jobbar vi på dygnet runt.

Har ni ett fullgott lag i övrigt?
- Jag är ju aldrig en tränare som springer runt och väntar på någonting, men jag skulle definitivt känna mig komfortabel med att gå in med dagens trupp i en allsvensk match. 100 procent, avslutar Stahre.

Publicerad 2022-01-28 kl 08:00

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto