Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Sundsvall bästa konstgräslag på gräs - bara AIK bättre totalt: "Det är en styrka"

Allsvenskan

Sundsvall var i år obesegrat på gräs i allsvenskan.
Det gjorde laget till bästa "konstgräslag" på gräs i serien - och bara bakom AIK totalt sett.
- Vi är ett lag som är redo att ta upp kampen, säger Giffarnas målvakt William Eskelinen till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån.

Gif Sundsvall var inför den här säsongen tippat i botten av tabellen, men överraskade med en åttondeplats i allsvenskan. Norrlandslaget spelar sina hemmamatcher på konstgräs, men stack i år ut i statistiken på gräs. Giffarna var i år obesegrat på gräs och tog flest poäng per match (2,33) på underlaget av alla konstgräslag i serien - endast AIK tog fler poäng (2,4) per match på gräs i serien.

- Vi har också uppmärksammat det, att vi är obesegrat på naturgräs i år. Jag tror det beror på att det ofta blir mer kamp när vi spelar på naturgräs. Vi är ett lag som är redo att ta upp kampen och som offrar oss för varandra. Vi går in med en inställning att vara redo för fler dueller och även i försvarsspelet. Vi är alltid beredda på att lägga ner jobbet, säger Sundsvall-målvakten William Eskelinen till Fotbollskanalen.  

ANNONS

Trots framgången förberedde sig inte klubben i år med träningar på gräs inför bortamatcherna på underlaget i allsvenskan. 

- Nej, faktiskt inte alls. Vi har haft en diskussion om att göra det, men vi tränar ändå på konstgräs, även om vi har en match på naturgräs i veckan. Våra tränare har inte tyckt att det finns tillräckligt bra gräsplaner i Sundsvall. Det är inte realistiskt att spela på en åker i Sundsvall om vi sedan spelar på en fin gräsmatta i Kalmar. Det ger inte samma effekt, så därför har vi i stället kört på som vanligt. 

Sundsvall kryssade i år mot Malmö och AIK, men besegrade också Trelleborg, Sirius, Kalmar och IFK Göteborg på gräs i serien. 

- Ja, det har vi gjort. Vi har kunnat skratta åt det lite i efterhand. Det är ju på pappret väldigt tufft motstånd, men vi har det är kul att vi inte förlorade dem matcherna. Vi känner verkligen att vi är väldigt bra på att jobba för varandra och på att offra oss i försvarsspelet. Vi ser det här som en styrka, att vi som grupp inte tummar på någonting. Vi gör jobbet oavsett om det är AIK borta eller Örebro hemma, fortsätter han.

ANNONS

Eskelinen berättar vidare att laget inte vill frångå sitt passningsorienterade spelsätt på bortaplan, men att det ibland blir så ändå. Även i statistiken går det att se det, då Sundsvall hade 87,97 i passningsprocent på konstgräs och 84,13 i procent på gräs.

- Det är klart att vi har samma spelplan. Vi vill dominera matcherna oavsett om vi spelar på naturgräs eller konstgräs, men det är också en motståndare på andra sidan. Det kan därför bli lite mer kamp, att vi går in i press lite snabbare och att bollen studsar. Det fungerar inte alltid med passningsfortboll och då får man underkasta sig det och spela försvarsspel. Vi vill alltid hålla i bollen och passa, men man måste acceptera olika matchbilder och spela utifrån det. 

Med tanke på era fina resultat: Är det dags att lägga gräs på NP3 Arena nu?

ANNONS
- Det har jag faktiskt ingen aning om. Det får du ta med klubbledningen. Vi har i varje fall inga sådana diskussioner i spelargruppen. Det skulle nog fungera, men det skulle väl kräva enorma resurser. Kommunen är nog inte jättesugen på att lägga dem pengarna om jag får spekulera själv i det, säger han.

Publicerad 2018-11-26 kl 16:09

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto