Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Här är konstgräs- och grästabellen i allsvenskan 2018

Allsvenskan

Fotbollskanalen har, via Playmaker.ai, tagit fram tabellen för hur allsvenskan skulle sett ut om man bara räknat matcherna på gräs, eller konstgräs.
Malmö FF sticker ut som det tydligaste gräslaget, Häcken som det tydligaste konstgräslaget.

Foto: Bildbyrån

Inför den nyss avslutade allsvenska säsongen inledde TV4 och C More ett samarbete med sportanalysföretaget Football Analytics Sweden, vars produkt Playmaker.ai omvandlar fotbollsdata till insikter om vad som händer på planen.

Nu kan Fotbollskanalen, via Playmaker.ai, presentera gräs- och konstgrästabellen för allsvenskan 2018. Analysen gäller både hur många poäng lagen har tagit, och hur deras prestation har varit på de båda underlagen. I allsvenskan 2018 spelade sex lag - AIK, Malmö FF, Kalmar FF, Sirius, IFK Göteborg och Trelleborgs FF - på gräs, och resten på konstgräs.

Flest poäng på gräs togs av svenska mästaren AIK, 2,40 poäng per match. Tvåa i den tabellen är Gif Sundsvall, som på hemmaplan spelar på konstgräs, med 2,33 poäng per match.

Annons

- Vi har också uppmärksammat det, att vi är obesegrat på naturgräs i år. Jag tror det beror på att det ofta blir mer kamp när vi spelar på naturgräs. Vi är ett lag som är redo att ta upp kampen och som offrar oss för varandra. Vi går in med en inställning att vara redo för fler dueller och även i försvarsspelet. Vi är alltid beredda på att lägga ner jobbet, säger Sundsvall-målvakten William Eskelinen till Fotbollskanalen.

Sundsvall överpresterade dock kraftigt sett till förväntade poäng (expected points, xP). Giffarna hade en xP på 1.49 poäng per match. Förväntade poäng utgår från förväntade mål och talar om hur många poäng ett lag förväntas ta.

- Expected points värderar mer vilken prestation man faktiskt har haft i matcherna, säger Playmaker.ai:s Ola Lidmark Eriksson.

I botten av grästabellen hamnade BP och Elfsborg, med bara 0,17 respektive 0,33 poäng per match.

Annons

Konstgrästabellen toppas av IFK Norrköping, före Häcken och Hammarby. Sett till förväntade poäng är dock både Bajen och Häcken före Peking. Svårast på konstgräs hade, förutom nedflyttade Trelleborg och Dalkurd, IFK Göteborg och Kalmar FF. Blåvitt och KFF tog bara 0.80 poäng per match på konstgräs.

Playmaker.ai har använt förväntade poäng för att se om alla lagen i allsvenskan är ett utpräglat "konstgräslag" eller "gräslag". Där har man i analysen tittat på skillnaden i antalet förväntade poäng på konstgräs jämfört med gräs.

- Jag tycker att det blir mer rättvist att titta på expected points för idén är att det mer ska mäta prestationen än de faktiska poängen, säger Ola Lidmark Eriksson.

Tabellen visar MFF som det tydligaste "gräslaget" i allsvenskan, då det skiljer 0.79 i förväntade poäng per match mellan gräs och konstgräs. Efter Malmö följer Kalmar och AIK.

Annons

I andra änden toppar Häcken, de har 0.74 fler förväntade poäng per match på konstgräs. Efter följer Elfsborg och IFK Norrköping som de tydligaste "konstgräslagen".

IFK Göteborgs Emil Salomonsson framhåller de stora skillnaderna mellan gräs- och konstgräs i allsvenskan.

- För mig är det två helt olika idrotter. Jag vet inte om det finns någon annan serie i världen som kan ha så olika underlag. Det kan vara en typ av konstgräs till en typ av gräsplan, säger han till Fotbollskanalen.

Se hela tabellerna nedan.

I Fotbollslabbet här kan du se mer om förväntade poäng.

Publicerad 2018-11-26 kl 16:08

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto