Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Vilar öppnar för att lämna Blåvitt - och tokhyllar Värnamo: "Kommer slåss om SM-guldet"

Allsvenskan

GÖTEBORG. Bernardo Vilar, 24, har inte spelat en enda minut i år.
Nu berättar mittbacken att han var nära att lämna Blåvitt för IFK Värnamo tidigare i våras.
- Vi hade en del konversationer, säger Vilar till Fotbollskanalen. 

Foto: Bildbyrån

Efter en uppmärksammad vår i IFK Värnamo värvades Bernardo Vilar till ett mittbackstunt IFK Göteborg sommaren 2021. Men det snart första året i Blåvitt har inte blivit som brassen hade tänkt sig. Hittills har det inte blivit någon speltid överhuvudtaget i tävlingsmatcher den här säsongen - och i majoriteten av de allsvenska matcherna har Vilar inte ens tagit en plats i matchtruppen.  

- Det är inte en bra känsla. Självklart är det en tuff tid när man inte är med i planerna. Men i slutet handlar det om att jobba hårt och behålla min motivation, för jag kommer spela fotboll i så många år till. Då måste jag vara förberedd på att saker kan ske. Det är mitt jobb och jag måste fortsätta, säger Bernardo Vilar till Fotbollskanalen. 

Annons

“Kan inte säga att jag var glad”

I Blåvitts senaste match, hemma mot Varberg, saknades den annars givna mittbacken Mattias Bjärsmyr. Men i stället för att ge Bernardo Vilar förtroendet, valde tränare Mikael Stahre att starta med den 19-årige debutanten Johan Bångsbo i mittlåset. Ett val som gjorde Vilar frustrerad. 

- Ja, jag kan inte säga att jag var glad. Alla vill spela och jag är inte annorlunda. Men jag respekterar Johan och jag respekterar tränarnas beslut att spela honom. Om du frågar mig så hade jag spelat mig själv, för jag vill spela och ha roligt. Jag älskar spelet. Men jag måste visa respekt och jag har faktiskt en bra relation med Johan och de andra och jag hoppades att de skulle göra en bra match. 

Matchen slutade 1-1 och Bångsbo fick motta en rad hyllningar efter matchen. Inte heller den gången fick Vilar chansen att hoppa in i spel. 

Annons

- Jag och Stahre pratade om min situation för någon vecka sedan. Men om jag ska vara ärlig så har vi inte pratat om det sedan matchen. Men det är hans beslut och jag respekterar det, berättar Vilar. 

- Vi har inte pratat om den Varberg-matchen, men när man inte spelar så måste man förstå att han föredrar andra framför dig. Så det är inte så mycket att prata om, utan till att acceptera och fortsätta jobba. 

“Kom hit med drömmar och mål - nu ser det inte riktigt så ut”

Även under fjolårssäsongen fick Bernardo Vilar knappt med speltid - och startade bara några få matcher. Tidigare i våras rapporterade GT om att IFK Göteborg och IFK Värnamo var överens om en övergång för Vilar innan övergångsfönstret stängde den sista mars. 24-åringen bekräftar att en flytt tillbaka till Smålandsklubben var nära, men berättar också varför han valde att tacka nej.

Annons

- Ja, vi hade en del konversationer. Vi pratade. Men jag pratade också med tränarna här … Jag förväntar mig att spela här och få mina minuter, om jag ska vara ärlig. Det var därför jag stannade. För så fort jag gick till Blåvitt så gjorde jag det med drömmar och mål, och i mitt huvud var jag nära att göra det. Men nu kan vi se att det inte riktigt är så. 

- Det handlar om val, du måste ta risker. Jag pratade med tränarna under den tiden och fick en bättre känsla. Men det är vad det är. 

Bernardo Vilars avtal med IFK Göteborg sträcker sig över säsongen 2024. 

Hur ser du på din framtid i klubben?
- Jag har mitt kontrakt här för flera år framöver. Jag är väldigt proffesionell, du kan själv se att jag fortsätter köra även efter träningen. Jag respekterar mitt kontrakt och så länge jag är här och arbetar så kommer jag slåss för att få spela i Blåvitt - oavsett vad som händer. 

Annons

- Men vad som händer … det handlar inte bara om mig. Det är även upp till dem att bestämma sig och vi måste prata. Men jag är här nu och kommer att hålla mitt fokus här. 

Hade du velat lämna på ett lån eller en övergång i sommar?
- Vi måste prata om det. Självklart, som jag sa, så vill jag spela och jag tycker inte att det är roligt att vara utanför. Men jag vet också att jag är tillräckligt bra för att spela och få min speltid. Men vi måste prata om det. Just nu vet jag inte och mitt fokus är här och på de matcherna som är kvar (innan sommaren). Om de behöver mig så är jag redo att spela.

“Ge dem tio år så kommer de slåss för titeln”

Efter att ha spelat i hemlandet Brasilien under hela sin karriär kom en nybliven 22-åring till Sverige och IFK Värnamo inför säsongen 2020. En klubb som Bernardo Vilar själv säger sig ha mycket att tacka för - och som han tror stenhårt på, trots att den allsvenska nykomlingen just nu ligger på en blygsam trettonde plats i tabellen.  

Annons

- Historiskt sett så är IFK Göteborg större än Värnamo, vi kan inte säga något annat. Men runt organisationen och allting … Jag gillar verkligen hur Värnamo arbetar. Det är riktigt bra folk i styret; sportchefen, Jonas Thern och allihopa. De är otroligt bra. 

- Inom några år så är jag helt säker på att de kommer att komma till en riktigt bra nivå. Jag tror att de kommer stanna kvar i allsvenskan i flera år, för de jobbar hårt och respekterar människor och spelare. De bryr sig om dig, inte bara på planen, utan även utanför. Det är otroliga människor där och jag gillar dem väldigt mycket. Jag är helt säker på att de kommer stanna kvar i allsvenskan i år.

Tror du att de kommer nå en hög allsvensk nivå i framtiden?
- Hundra procent. Ge dem tio år så kommer de slåss för titeln.

Publicerad 2022-05-22 kl 10:01

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto