Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Alaba sköt titeln till München

David Alaba – där har ni namnet på spelaren som i princip avgjorde striden om Bundesligatiteln. Inför helgens omgång hade Bayern 12 poängs försprång ned till Dortmund, nu ligger det på 15 ner till tvåan Leverkusen och inget kan stoppa Der FCB i år.

ANNONS

Efter två säsonger utan Bundesligatitel och en enormt psykiskt krävande Champions League-förlust mot Chelsea i finalen, på Allianz Arena så fanns det bara ett mål denna säsong: att vinna ligan. Det var inget snack om den saken, i år fick man bara inte misslyckas.

Precis som under förra säsongen inledde Bayern starkt under hösten och tog initiativet i Bundesliga direkt. Laget radade upp segrar och raderade rekord efter rekord. Sedan kom den där förlusten mot Bayer Leverkusen på hemmaplan i München. Skulle det vända nu igen? November var på ingång och det var precis under den månaden Bayern under förra säsong, enligt många, förlorade titeln.

Hur har det gått sedan förlusten mot Leverkusen den 28:e oktober? Nio segrar, tre oavgjorda och en målskillnad på +24 (27-3) i Bundesliga.

Igår var det den 20-årige österrikaren David Alaba som stod i centrum med två mål mot centrum. Efter Robbens straffmissar under förra säsong i viktiga skeden har Alaba i år klivit fram som förste straffskytt och har gång på gång satt sina straffar, lugnt och behärskat längs backen nära stolproten.

ANNONS

Det är mindre en ett år sedan Alaba slog sig in på vänsterbacksplatsen i Bayern. Den platsen som Philipp Lahm under flera år spelat på eftersom att klubben inte hittat någon vänsterfotad ytterback som var bra nog för att ta platsen. Men sedan gjorde tränaren Jupp Heynckes ett genidrag och testade mittfältaren Alaba på den platsen. För att använda en klyscha: resten är historia. Alaba har sedan dess blommat ut till en av de absolut bästa och mest pålitliga spelarna i föreningen.

20-åringen dundrar fram på sin vänsterkant och bildar tillsammans med fransmannen Ribéry en stark duo. Ribéry har tagit ynglingen under sina vingar och har flera gånger nämnt hur bra de två fungerar ihop, både på planen och utanför den. Fransmannen nämnde i en intervju med tyska sporttidnigen Kicker att han ser Alaba som “sin lillebror”.

ANNONS

Alaba är ett av de tydligaste exemplen för föreningen Bayern München och hur de vill arbeta. En spelare som kommer ur de egna leden, har hjärtat i Bayern och som sedan tar plats i startelvan. En spelare som njuter av att vara i föreningen, sällan gnäller och alltid ger 100 procent. Det enda som möjligen felar i självbilden är att han inte är tysk, utan österrikare men det är en mindre petitess i sammanhanget.

15 poäng ner till Dortmund och 16 till Leverkusen, ett ointagligt försprång. Kommer Bayern att sakta ned? Tvärtom. Det finns fortfarande flera rekord att radera, det absolut främsta målet är att bräcka Dortmunds poängrekord från förra säsongen på 81 poäng. Bayern kommer inte att sluta förrän man står på minst 82 poäng, för det behöver klubbens “Mia san mia”-självbild.

Publicerad 2013-02-10 kl 15:02

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto