Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Cuptitel och Kovac kan (förmodligen) andas ut

Adam Nilssons Tysklandsblogg

Följ mig på Twitter: @atnilsson

Det var inte bara en möjlighet på dubbeln som stod på spel i Berlin igår för Niko Kovac, minst lika mycket handlade det om att säkra sin framtid i Bayern München. Trots en ligatitel har det funnits otaliga rykten som gjort gällande att den Berlinfödde kroaten var på väg ut. Erkända hemsidan Spox gick så långt att de hade säkra källor på att Kovac skulle få sparken – oavsett utfall i DFB Pokal-finalen.

Mycket har handlat om den interna maktkampen mellan förespråkaren Uli Hoeneß och kritikern Karl-Heinz Rummenigge. De två maktmännen i Bayern har haft vitt skilda uppfattning om 48-åringen och hans framtid i klubben. Där mycket på sistone har talat för att Rummenigge fått sin vilja igenom, det vill säga att Kovac skulle få lämna.

Annons

Men efter veckans presskonferenser och gårdagens seger talar det mesta för att Kovac kommer att få fortsätta bygga vidare på sitt lag i Bayern. Kanske var det därför han reagerade så starkt under varje mål och inte minst efter slutsignalen. Lättad över att de skulle ha oerhört svårt att göra sig av med honom efter 3-0 mot RB Leipzig på Olympiastadion.

Ett år efter att ha vunnit samma titel med Eintracht Frankfurt mot Bayern, den förste tränaren att vunnit dubbeln som både spelare och tränare i samma klubb. En dubbel som nu gör att Bayern har ett dussin på sin meritlista. Det var mycket känslor och för Kovac ett högst viktigt resultat som gör att han borde kunde andas ut, åtminstone för en stund.

Segern var resultatmässigt imponerande, men spelmässigt känns resultatet i överkant. Två fantastiska räddningar av Manuel Neuer (Poulsens nick, Forsbergs friläge) gjorde att Bayern undvek underläge och en kvittering. Samtidigt stod Lewandowski för en fantastisk prestation när han felvänd mot mål lyckades nicka matchens första mål.

Annons

Och trots en stark start även i den andra halvleken så lyckades Leipzig inte att knäcka Neuer. När Leipzig satsade allt på ett kort gjorde Coman och Lewandowski ytterligare mål för Bayern. Någon på Twitter beskrev det väldigt bra när denne skrev i stil med att Bayern sällande genomgående dominerat, men haft situationell briljans.

Nu går det vidare för klubben och för Kovac kommer det att bli en spännande höst. Inte minst då jag är övertygad om att han kommer att behöva prestera från start. Att han får ett fortsatt förtroende är en sak, men det finns många i klubben som är långt ifrån övertygade. Liverpoolmatcherna har haft en effekt, många tvivlar fortfarande på att Kovac kan överkomma det traumat och göra Bayern till ett lag som kan dominera även mot bra motstånd. Det måste han bevisa i höst, annars är han out.

Annons

**

Jag skrev igår om Leipzigs möjlighet att etablera sig i finrummet genom en cupseger. Nu blev det en smärtsam förlust men oavsett var det en oerhört viktig match för klubben. Ralf Rangnick lämnar över till Julian Nagelsmann som många förväntar sig ska ta laget till nästa nivå. Jag kan bara hoppas att Emil Forsberg stannar (för övrigt extremt bra igår), tror Leipzig med Nagelsmann kan bli en riktig utmanare nästa säsong.

En cupfinal och en tredjeplats i Bundesliga för RBL är långt ifrån ett dåligt facit för en klubb som endast gjort tre säsonger i högstaligan. De börjar allt mer etablera sig som en tredje makt inom tysk fotboll och de ser ut att få behålla de flesta av sina bästa spelare, samtidigt som de fortsätter att plocka in flera intressanta namn. Har svårt att se att de ska tappa till nästa år. Kanske står vi inför en trio av klubbar som slåss om titeln nästa säsong.

Annons

**

Gläder mig att Hans-Joachim Watzke så tydligt gått ut och markerat att Jadon Sancho blir kvar i Bundesliga och hos Dortmund. Visst, de hade säkert kunnat få en bra bit över €100 miljoner för honom om de velat sälja honom, men jag kan inte se att hans marknadsvärde kommer att sjunka om han blir kvar samtidigt som man får behålla en av världens absolut bästa och mest intressanta talanger.

Publicerad 2019-05-26 16:48

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto