Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

2019 ska bli förändringens år för Bayern

Adam Nilssons Tysklandsblogg

Nytt år betyder nya möjligheter. För Bayern München betyder 2019 kanske mer än vad något år gjort sedan Louis van Gaal kom in 2009. Inte bara för att man för första gången på länge inte glider igenom Bundesliga som överlägsna segrare, utan också för att klubben bestämt sig för att det här året ska bli startskott på vad som ska bli det nya Bayern.

Twitter: @fkpohler

Många trodde att den stora förändringen redan skulle ske i somras. När Bayern inledde jakten på sin nya tränare var det hela tiden med tanken att en ny tränare skulle få forma sitt eget lag. Sedan drog tränarjakten ut på tiden, kontrakten med Franck Ribéry och Arjen Robben förlängdes. Plötsligt fanns det inte så många nya luckor att fylla och Niko Kovac ville man ge tid innan han skulle få möjlighet att forma sitt eget lag.

Bayern är fortfarande inte helt övertygade om Kovac, men saker och ting är på rätt väg. Och i slutändan är det sportchefen Hasan Salihamidzic som måste bevisa att han kan bygga det nya FC Bayern München som ska fortsätta slåss med de allra största klubbarna i Europa. Ett inte alltför enkelt jobb för en sportchef som har haft svårt att hävda sig i alfahannesamhället som Bayern är.

ANNONS

Den första biten la ”Brazzo” redan i somras under VM. Då tog han sig till Ryssland för att muntligt komma överens med Benjamin Pavard, som senare kom att bli världsmästare med sitt Frankrike. Stuttgartförsvaren var länge prio ett för Brazzo och han ville stänga dealen innan någon annan klubb kunde blanda sig in i. Inte minst för att Pavard satt på en utköpsklausul till sommaren 2019 på ’ynka’ €35 miljoner.

Trots ihärdiga rykten om att bland andra Barcelona givit sig in i kampen blev det i dagarna officiellt att Pavard går till Bayern i sommar. Redan nu har den kanadensiska stortalangen Alphonso Davies anslutit, under våren ska han konkurrera om en plats på en av Bayerns kanter. En annan spelare som Bayern vill knyta till sig är Callum Hudson-Odoi från Chelsea, en spelare som verkar ha sitt hjärta inställt på Tyskland. Tycks mest handla om när han ska komma, nu eller i sommar.

ANNONS

Vidare har det funnits starka indikationer på att Atletico Madrids Lucas Hernandez ska vara på ingång. Om än att de ryktena har lugnat ned sig nu. Men intresset för den franske försvararen kvarstår. Vidare har man ögonen på inhemska marknaden också. Där både Kai Havertz och Timo Werner nämns som två högst tänkbara kandidater att ansluta till Bayern i sommar.

Varför denna aggresivitet på marknaden plötsligt? Den ena delen är att Bayern sitter på en föråldrad trupp. Ribéry och Robben lämnar till sommaren. Mats Hummels och Jerome Boateng är båda över 30 och kandidater för att lämna. Likaså Javi Martinez. Många av de här spelarna har varit stommen de senaste 7-8 åren och klubben känner att det är dags att bygga något nytt, mer slagkraftigt när man går framåt.

Den andra delen handlar om att Bayern känner sig manade att vara mer aktiva på marknaden när andra klubbar börjar spendera allt mer. Klubben har alltid försökt hålla sig undan priskrigen men har insett att det är nästintill omöjligt om man vill fortsätta konkurrera på europeisk toppnivå. Därför krävs det rejäla investeringar, men också att man är aktiva i tidigare skeenden. Man vill inte längre gå miste om en spelare som Leroy Sané på grund av att man inte vågade satsa. I riskanalysen vågar man mer, därför kan vi räkna med att Bayern kommer att försöka locka till sig flera yngre spelare i tidigare skeenden going forward.’

ANNONS

Klubbledningen har identifierat den här sommaren som den stora möjligheten att lyckas slå ihop dessa två intressen och komma ut på andra sidan med något bra. Även om det kanske kosta en del stabilitet till en början. Det är också ett sätt för Uli Hoeneß och Karl-Heinz Rummenigge att pegga upp för ersättare att komma in och ta över en klubb som inte omedelbart behöver byggas om. Ryktas ju om att Oliver Kahn kommer få en nyckelroll när de två herrarna går i pension, man vill inte att hans första uppgift ska vara att behöva vara med och bygga om hela laget.

De senaste åren har givit tydliga tendenser på just det tankesättet. Utöver att man investerade stort i sina nya campus med en helt ny ungdomsakademi, så har man lagt enorma summor på att utveckla och förstärka scoutingavdelningen. Just för att man ska kunna pinpointa talanger och intressanta spelare innan andra klubbar, för att undvika höga övergångssummor. Det kombinerat med en föryngrad trupp och då kan den dynamiska duon lämna över en stabil pansarkryssare till Kahn, Lahm eller vem det nu blir.

ANNONS

Vid är bara i inledningen av 2019, men det finns tydliga indikationer på att Bayern kommer att vara extremt aktiva på transfermarknaden. Pavard och Davies är de första två in. Hudson-Odoi blir troligen den tredje. Fler lär följa. Både in och ut. Bayern anno 2019/2020 kommer bli intressant att följa, för det kommer att vara ett helt nytt lag för oss åskådare. Enkelt sagt, en ny era är på väg att inledas i Tysklands största klubb.

Publicerad 2019-01-13 15:10

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto