Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Klopp gör Bayern till vinnare

Adam Nilssons Tysklandsblogg

“Just nu är det så som kineserna gör det i industrierna. De tittar på vad de andra gör för att kopiera det och sen med mer pengar och andra spelare slår de sig in på samma väg. Och så är man bättre bättre igen”, sa Jürgen Klopp efter förlusten i DFB-Pokal mot FC Bayern.

Det går inte annat än att förundras över Klopps utspel. Efter två år som mästare med Dortmund och efter fjolårets säsong där laget vann mot Bayern i de absolut viktigaste mötena fanns det inga tvivel om att Bayern skulle byta inriktning i sitt spel.

Bayern har gått från att vara någorlunda passiva i sin defensiv till att pressa högre och aggressivare för att återerövra bollen så snabbt som möjligt. Detta har Heynckes lyckats genomföra snabbt och på ett bra sätt, något som har bidragit till Bayerns dominans i årets Bundesliga.

Var det så Dortmund spelade? Absolut, en av Dortmunds absoluta styrkor under de senaste åren har varit lagets förmåga att sätta hög press på sina motståndare och inte ge några utrymmen för motståndarna att etablera något anfallsspel.

Annons

Det har fungerat fantastiskt bra för Klopps lag. Först en Bundesligatitel säsongen 2010-2011 som följdes av förra årets imponerade insats i Bundesliga som gav lagets andra titel på två år samt den imponerande uppvisningen i finalen av DFB-Pokal då Dortmund vann med hela 5-2 mot Bayern.

Medan Bayern under alla år var etablerade i toppen, vann titeln åtminstone en gång vartannat år, så etablerade sig Dortmund så sakteliga i toppen av Bundesliga igen med sitt vägvinnande spel. Att Bayern skulle se sig om efter nya influenser inför årets säsong var ingen överraskning, men att laget kopierat Dortmund är inget annat “quatsch” (nonsens) som man så fint uttrycker det på tyska.

Först och främst ska det klargöras väldigt tydligt att Dortmund inte på något sätt var först med sitt sätt att spela fotboll, inte ens i Tyskland. Redan på 80-talet spelade Hamburger SV en liknande fotboll under Ernst Happel som tog sitt lag till såväl Bundesligatitel som Europatitel.

Annons

Efter det har flertalet klubbar försökt att spela på ett liknande sätt med blandade resultat. Det lag som troligtvis lyckats bäst med att spela på detta sätt var AC Milan under 80-talets slut då Arrigo Sacchi satt vid rodret och tog laget till höga höjder.

Det är dock inte förvånande att uttalandet kommer från Klopp. Förlusten i DFB-Pokal var ännu en titelmöjlighet som försvann, dessutom en titel som laget kunde försvara. Nu har Dortmund den största chansen i Champions League och som vi alla vet är det också Europas svåraste titel att vinna.

Chansen finns fortfarande för Dortmund, men risken är att laget går titellösa denna säsong. Det vore självklart vara en besvikelse för ett lag som hoppats på att kunna ta nästa steg i utvecklingen och säkerligen säkra åtminstone en titel i år.

Bayerns muskler är alltid ett samtalsämne i Tyskland men ingen kan kritisera laget för att inte “förtjäna” dessa. Klubben har under flera årtionde jobbat för att bygga upp sin storhet. Den fantastiska ekonomi som klubben har tillkom inte genom att en rysk oligark eller liknande satte sig vid rodret och bestämde sig för att pumpa in pengar. Utan pengarna är resultatet av ett långsiktigt arbete där Bayern hanterat sin ekonomi på ett nästintill perfekt sätt.

Annons

Därför har klubben också skaffat sig möjligheterna att spänna musklerna när det som bäst behövs. Det är självklart att värvningen av Javi Martinez för 40 miljoner euro var ett tecken på att klubben ville visa att man är störst. Att Bayern dessutom plockade in den förre Dortmundprofilen Matthias Sammer som sportchef var ett ännu tydligare tecken på det faktum att Dortmund ännu inte är på Bayerns nivå.

Det största tecknet vore om Bayern lyckades plocka in Robert Lewandowski, något som verkar långt ifrån otroligt om man får tro mediespekulationerna.

Klopps frustration leder ibland till lustiga uttalande i media som man enkelt kan negligera bort. I detta fall tycker jag dock att han var ovanligt klumpig. Samtidigt får man ha förståelse för att hans uttalande, att han uttalade sig i affekt. Det kan dock krävas mer av en person som basar över en av Europas bästa föreningar.

Annons

Vinnare efter uttalandet är Bayern, speciellt efter att Jupp Heynckes avväpnat uttalandet bättre än den mest rutinerade politikern: “FC Bayern har funnits längre vad Jürgen Klopp har varit tränare och hade redan en egen spelstil. Det är väldigt viktigt, att man vid vinst och förlust visar storhet, speciellt när man förlorar.”

Men i slutändan, när allt är sagt och gjort, kan jag inte sluta glädjas åt det faktum att Klopp skakar om balansen och sätter färg på Bundesliga – även utanför planen.

Publicerad 2013-03-02 13:15

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto