Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Vilka tar Europaplatserna?

Adam Nilssons Tysklandsblogg

Med åtta omgångar kvar av Bundesliga har Bayern München och Dortmund cementerat sina Champions League-platser till nästa säsong. Även Bayer Leverkusen har dragit ifrån och har sex poäng ned till fjärdeplatsen, trots formdipp bör Leverkusen knipa den tredje Champions League-platsen.

Den fjärde Champions League-platsen är dock vidöppen. Inför helgens omgång befinner sig fem lag mellan plats fyra till åtta inom en poängs avstånd, därefter finns även Freiburg tre poäng bakom fyran Eintracht Frankfurt. Vilket lag kommer att knipa den sista platsen?

Eintracht Frankfurt (39 Poäng, +2)

Överraskningslaget från hösten har haft dalat rejält under våren. Svårigheterna med att göra mål framåt har gjort att laget inte mäktat med att ta de antalet poäng som hade behövts för att hålla sin fjärdeplats inom räckhåll. Nu har dessutom målvakten Kevin Trapp brutit handen och blir borta under en längre tid, ersättaren Nikolov håller inte alls den standard som Trapp visat upp även om det är fullgod ersättare. Armin Veh har dock signerat ett kontrakt för ytterligare ett år i klubben vilket ger stabilitet. Frankfurt faller på avsaknad av bredd i truppen och kommer inte att ha något att göra med fjärdeplatsen. Tyvärr tror jag inte heller att laget kommer att klara att knipa åt sig av en Europaplatserna utan slutar nedanför dessa.

Annons

Mitt tips: 8:a

FC Schalke 04 (39 poäng, +-0)

Schalke hade en stark inledning på säsongen och länge uppe i den absoluta toppen som en av huvudutmanarna till Bayern München. Men när Lewis Holtby slutade att prestera på högsta nivå och Huntelaar hade det förtvivlat svårt att sätta bollarna i nät hamnade Schalke längre och längre ned i tabellen. Till slut fick föreningen nog och gjorde sig av med tränaren Huub Stevens, istället kom juniortränaren Jens Keller in. Starten med Keller var långt ifrån strålande men han har så sakteliga börjat att få laget på rätt väg. I den 20:e omgången låg laget nia, nu ligger Schalke femma och det enda fokus klubben har är ligan. Det gör att jag tror att laget kommer att knipa åt sig den sista Bundesligaplatsen. Rutinen finns där och nu när balansen återfunnit sig i föreningen känns presterar Schalke på en mer väntad nivå än tidigare.

Annons

Mitt tips: 4:a, Champions League

1. FSV Mainz 05 (38 poäng, +4)

En av mina absoluta favoritklubbar i Bundesliga. Mainz har under många år arbetat konsekvent och intelligent. Med små medel har klubben tagit steg för steg för att på smart sätt etablera sig i Bundesliga som en av klubbarna på den övre halvan. För två år sedan slutade laget på en femteplats och tog sig till Europa League, en bedrift som laget inte kunde upprepa i förra årets Bundesliga. Nu har Thomas Tuchel chansen igen att ta sitt lag ut i Europa och jag tror att han kommer att lyckas med det. Av lagen som finns kvar är Mainz det som har haft en tydlig struktur och arbetat med ett lugn under hela säsongen. Formkurvan har pekat uppåt och jag tror att det fortsätter så.

Mitt tips: 5:a, Europa League

Borussia Mönchengladbach (38 poäng, +-0)

Annons

Efter fjolårets fjärdeplats var förväntningarna höga på att den klassiska föreningen skulle ta sig till Champions League. Kvalet blev dock det enda Gladbach fick medverka i efter att de blivit utslagna av ukrainska Dinamo Kiev. Det blev spel i Europa League istället där man inte risade marknaden heller. Lucien Favre har dragit ett tungt lass när han har försökt ersätta trion Marco Reus, Dante och Roman Neustädter men under senare tid ser det ut som om laget på allvar har hittat en ny ryggrad igen. Vi har fått se ett helt annat Gladbach än tidigare under säsongen och därför har laget på allvar kunnat blanda sig i kampen om Europaplatserna igen. Det räcker också till att man tar den sista platsen till Europa League.

Mitt tips: 6:a, Europa League

Hamburger SV (38 poäng, -4)

Hamburg har stått för en makalös förändring under Thorsten Finks tid. Förra året var lagt inte alltför långt ifrån att hamna i kampen om att undvika kval och nedflyttning. I år har laget efter en skakig inledning fått stabilitet i bygget och börjat vinna viktiga matcher. René Adler ser pånyttfödd ut i målet, Rafael van der Vaart är en kreativ klippa på mittfältet och Artjoms Rudnevs har fått igång målskyttet. Problemet är dock att laget fortfarande blandar och ger för mycket. I slutändan håller det inte hela vägen och laget får se sig missa Europa League med minsta möjliga marginal. Något som jag i längden tror är bättre för laget.

Annons

Mitt tips: 7:a

SC Freiburg (36 poäng, +-0)

Nu kan man ju undra varför jag ens tar upp SC Freiburg eftersom att jag redan delat ut platserna till Europaspel. Dels ska vi nämna Freiburg för det fantastiska jobb som de har gjort under den senaste säsongen. Laget har gått från tabelljumbo till ett stabilt mittenlag med chans på Europaplats på ganska exakt ett år. Det arbete som tränaren Christian Streich har gjort är fantastiskt och han hyllades, som sig bör, för sina insatser genom att få priset som årets tränare i Tyskland (något som jag skrev om igår). Men Freiburg har ett trumfkort som inget annat lag, av de jag har nämnt, har – nämligen DFB-Pokal. I semifinalen ställs man mot Stuttgart, ett möte jag tror att man vinner och det skulle betyda att man i finalen ställs mot antingen Bayern München eller VfL Wolfsburg. Mitt tips är att Bayern vinner hela DFB-Pokal vilket skulle betyda att Freiburg, som tvåa, får en plats till Europa League genom sitt cupspel.

Annons

Mitt tips: 9:a, Europa League (via DFB-Pokal)

Publicerad 2013-03-29 10:36

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto