Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Bundesligatips: plats 3-5

Adam Nilssons Tysklandsblogg

Plats 5

Namn: VfL Wolfsburg

Grundad: 1945

Arena: Volkswagen Arena (30 000 åskådarplatser)

Tränare: Dieter Hecking

När Dieter Hecking lämnade FC Nürnberg för att över rodret efter Felix Magath tror jag inte han insåg hur mycket jobb han hade framför sig. Tillsammans med Klaus Allofs handlade det inte bara om en nystart, utan också en utrensning utan dess like.

Magaths förkärlek till att värva spelare från alla håll och kanter hade satt spelarna och klubben i en ordentlig knipa, inte minst ekonomiskt. Inför årets säsong har Hecking gjort sig av med hela 23 spelare, samtidigt har han tagit in fem nya och fyra spelare har återvänt från utlåningar.

Annons

Inför årets säsong har det handlat om att ska stabilitet i klubben. Hecking har givit alla spelare chansen att få visa upp sig, något som har gjort att ett antal okända spelare sedan tidigare har slagit sig in i truppen – spelare som Magath inte ansåg vara tillräckligt.

Truppen är bred och Hecking har spetsat den med ett antal nyckelvärvningar. Luiz Gustavos tillkomst har självklart givit en ny dimension till laget och klubben, Wolfsburg lockar återigen till sig spelare som håller hög europeisk nivå.

Jag tror att vi kommer att få se Wolfsburg i en framskjuten position. Den brasilianska trion i Naldo, Diego och Gustavo kommer att betyda mycket för laget. Dessutom finns spelare som Ivan Perisic och Timm Klose som håller hög Bundesliganivå att tillgå.

Wolfsburg är ett bättre, stabilare lag än förra säsongen och jag tror att dem kommer att kunna utmana i toppen. Europa League nästa säsong för Wolfsburg – ja, jag tror det.

Annons

Plats 4

Namn: FC Schalke 04

Grundad: 1904

Arena: Veltins-Arena (61 973 åskådarplatser)

Tränare: Jens Keller

Det var inte någon enkel uppgift som Jens Keller hade framför sig när han klev in i Schalke förra säsongen. Han skulle ersätta den högt aktade Huub Stevens och själv hade han inget vidare facit som interimtränare i Bundesliga.

Inledningen var långt ifrån vad alla önskade men så sakteliga började Schalke att göra resultat och Keller fick förtroende från så väl supportrar som klubbledning. Om det skulle bli någon fortsättning för Keller var oklart, han hade ju ännu inte nått Champions League-platsen klubben ville åt.

Trots rykten om Roberto di Matteo och inte minst Armin Veh så blev det till slut Keller som fick förtroendet att leda laget vidare och kan kritade på ett nytt kontrakt under våren.

Annons

Inför säsongen har han fått ett nyförvärv till tränarbänken som bör nämnas. Peter Hermann, assisterande till Jupp Heynckes i Bayern München, kommer nu att ha samma roll i Schalke och bidra med sin erfarenhet där, något som helt klart är till Kellers fördel.

Schalke har stärkt upp med ett antal intressanta spelare inför årets säsong. Anfallaren Adam Szalai ansluter från Mainz och ska egga Klaas-Jan Huntelaar till att göra fler mål. Leon Goretzka är en talangfylld mittfältare som klubben plockat in från Bochum och i slutet av transferfönstret anlände Dennis Aogo och Kevin-Prince Boateng som båda kommer att lyfta laget till en ny nivå.

Keller är fortfarande orutinerad tränare på dessa nivåer men nu har han en aning om vad det handlar om. Schalke kommer, likt tidigare, vara med i toppen och slåss och jag tror att det blir en CL-plats till slut. Fyra slutar laget i år, precis som förra säsongen.

Annons

Plats 3

Namn: Bayer 04 Leverkusen

Grundad: 1904

Arena: BayArena (30 210 åskådarplatser)

Tränare: Sami Hyypiä

Efter att Jupp Heynckes lämnade klubben säsongen 2011 så har Sascha Lewandowski och Sami Hyypiä delat på tränarskapet i Leverkusen. Det har pratats om en schism mellan tränarna, att allting inte stått rätt till och att Lewandowski velat återvända till ungdomsfotbollen där han var tidigare.

I år är Sami Hyypiä som själv styr rodret på BayArena i Leverkusen och är det en tränare jag hyser stor respekt för så är det Hyypiä. Det var ingen enkel uppgift att ta över efter Heynckes, speciellt inte som nybliven tränare, men Hyypiä och Lewandowski gjorde det bra tillsammans.

Hyypiä har förstärkt laget på många fronter. Förlusten av André Schürrle svider självklart men det har spekulerats i åtminstone ett år om att han skulle lämna klubben, därför kom det inte som en överraskning för någon i Leverkusenlägret.

Annons

Andrés Palop förstärker målvaktssidan med sin rutin, Emir Spahic försvarsspelet min sina erfarenheter och Heung-Min Son ska fortsätta att utvecklas i sin nya miljö tillsammans med Kießling och Sidney Sam som en topptrio.

I mångt och mycket har Hyypiä breddat laget från förra säsongen och spetsat kvaliteten en aning. Laget ser starkare ut än på länge och Hyypiä har, som sagt, bevisat sig själv som tränare tidigare så jag tror att vi kommer att få se ett Leverkusen som är med uppe i toppen och slåss. Likt Schalke blir det samma tabellplacering i slutet som förra säsongen, det vill säga en tredje plats.

***

För er som vill läsa mina tankar kring Tysklands landslagsmatcher igår så finns dem här!

***

Glöm ej: @atnilsson på Twitter för det senaste inom den tyska fotbollen.

Publicerad 2013-09-07 12:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto