Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Arena-säkerhet? Schalkes ansvar!

Från och med nu kommer Schalke 04 att få ansvara för säkerheten på sin egen arena. Det har Innenminister (typ justitieminister) Ralf Jäger för delstaten Nordrhein-Westfalen bestämt efter att relationen mellan politikerna och klubben ”förstörts”.

Det hela började i matchen mellan Schalke och PAOK i Champions League-kvalet då polisen stod för en, enligt Schalke, alldeles för provocerande och onödig insats när Schalke-fansen viftade med en makedonsk flagga. Detta menade polisen på skulle kunna reta upp de tillresta grekiska fansen och därför bemödade sig polisen med att försöka få borta flaggan från läktaren.

ANNONS

Vad som skedde var att det skapades kalabalik på läktaren. Flera supportrar vittnade om en hetsk stämning och av bilderna att döma var det långt i från en kontrollerad insats. 80 supportrar behövde medicinsk behandling efter insatsen. Därför kritiserade Schalke ingripandet som de ansåg endast förvärrade situationen.

Efter den brustna kommunikation mellan Schalke och polisen har Jäger bestämt att ingen polis kommer att finnas tillgänglig på arenan utan endast finns på offentliga områden runt omkring arenan. Om inte Schalke klarar av hålla arenan fri från faror så kommer polisen att ställa upp, men ”det skulle ske på föreningens förfrågan”, säger Jäger.

Då kanske ni frågar er: får polisen göra så? Ja, reglerna skiljer mellan de olika delstaterna. I och med att Veltins-Arena, Schalkes hemmaplan, ägs av klubben finns det inget tvång för polisen att göra en insats där. I jämförelse kan man ta Olympiastadion i Berlin, en arena som ägs av delstaten Berlin, där måste delstaten och polisen ta ansvar för säkerheten.

ANNONS

Ungefär 100 miljoner euro beräknas säkerheten kosta för Bundesliga och 2. Bundesliga per säsong. Just nu är detta något som betalas av skattebetalarna. Om Schalke skulle stå för säkerheten på egen hand, antingen genom att anlita polisen eller att förstärka sin egna säkerhetspersonal, beräknas kostnaden till tre miljoner euro – per match!

Jag kan någonstans vara glad över att Schalke står upp för sina fans och visar på att polisen inte kan bete sig precis som dem vill. Fansen är klubben i slutändan, något Schalke är högsta medvetna om, därför är det ett smart politiskt drag att ställa sig på deras sida i detta fallet.

Det skulle dock förvåna mig om inte Schalke och polisen kommer att stryka ett streck över detta inom kort. Ingen är en vinnare i denna situation, den stora förloraren är självklart klubben och biljettköparna – vars säkerhet inte kan garanteras.

Fortsättning följer.

Publicerad 2013-09-13 kl 21:39

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto