Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Tränaralternativen för Schalke: Schaaf hetast

I Gelsenkirchen har tankarna på en ersättare pågått länge och nu har ett riktigt hett rykte nått pressen. Thomas Schaaf sägs diskutera med klubben om att över tränarposten från Jens Keller. Något som vore helt i linje med vilka tankar jag tror har gått i Schalkeleden.

ANNONS

I Jens Keller tillsatte laget en ung, oprövad och föga karismatisk ledare utan något större track record från Bundesliga utöver en kortare period som interimstränare i Stuttgart som inte var särskilt framgångsrik.

Schalke vill ha något annat nu. Och i Thomas Schaaf har klubben i princip hittat den totala motsatsen. Schaaf är extremt rutinerad efter sina 14 säsonger i Werder Bremen som huvudtränare. Han vann Bundesliga och DFB-Pokal med förhållandevis små resurser. Det enda likheten är att inte heller Schaaf är särskilt karismatisk, utåt sett.

För en klubb som vill ha lugn, kontinuitet och en stark ledare så är Schaaf det ultimata valet. Det är precis vad han står för. Du sätter dig inte på Schaaf, han kan hantera den mediala pressen så väl som den sportsliga pressen.

Ser man till vilka tillgänliga alternativ som det har diskuterats kring är det inte konstigt att Schaaf kommer upp som den hetaste potatisen.

ANNONS

Roberto di Matteo, mannen som ledde Chelsea till Champions League-titeln och sedan dess har levt i mediaskugga, har diskuterats i Schalkekretsarna. Problemet för Schalke är att hans rutin som tränare är för liten och hans kunskaper kring Bundesliga är för små – åtminstone på kort sikt.

Jupp Heynckes hade varit ett perfekt val. Speciellt med tanke på att hans assistent från Bayern, Peter Hermann, redan sitter på samma roll i Schalke. Men Heynckes planerar inte att återvända till fotbollen utan har tackat för sig. Därmed basta.

Stefan Effenberg som ryktades vara ett alternativ senast har alldeles för många likheter med Keller för att en klubb av Schalkes dignitet skulle fortsätta på det inslagna spåret med unga, oerfarna tränare.

Bruno Labbadia har ännu inte imponerat tillräckligt på den tyska fotbollspubliken för att vara intressant för ett sådan stor uppgift som Schalke är. När Stuttgart drog ner rullgardinen för Labbadia förpassades han till listan över tränare som endast blir intressanta när de tre bästa alternativen har tackat nej.

ANNONS

Armin Veh finns nog fortfarande i tankarna hos sportchefen Horst Heldt. Hans gamla parhäst från Stuttgarttiden har haft en tung säsong i Eintracht Frankfurt i år sett till Bundesliga, men har lyckats desto bättre i Europa League. Frågan är om Veh är redo för att ta sig an en sådan stor uppgift som Schalke betyder, dessutom ett stort frågetecken på att han skulle lämna Frankfurt mitt under säsongen.

Lucien Favre hade varit ett utmärkt val om det inte hade varit så att han just nu inte passar som handen i handsken i Borussia Mönchengladbach. Ingen ifrågasätter Favre i Gladbachlägret och klubben skulle kämpa med näbbar och klor för att behålla honom. Favre vill nog inte lämna det han har byggt upp, inte just nu i alla fall.

Thomas Tuchel har gått samma väg som Klopp fast har inte varit lika framgångsrik. Framför allt är Tuchel inte lika karismatisk som Klopp och Schalke vill undvika alla likheter med ärkerivalen Dortmund. Även om Tuchel skulle vara intresserad av Schalkeuppgiften och Schalke intresserad av Tuchel, så skulle Schalke inte kunna ta in ”Klopp II” som det ser ut just nu.

ANNONS

Efter det finns det inte särskilt många alternativ kvar och därmed framstår Thomas Schaaf som det enda riktiga alternativet att ersätta Jens Keller. Det skulle vara spännande att se vad Schaaf skulle kunna uträtta i en sådan miljö med de goda förutsättningarna som Schalke har. Att han kan hantera pressen är och egona är jag är övertygad om. Frågan är om fansen och klubbledningen skulle trivas med den fotboll Schaaf står för. För en sak är säker och det är att med Thomas Schaaf spelas det ingen publikfriande fotboll, men en effektiv och taktiskt genomarbetad fotboll.

På återseende!

Twitter: @atnilsson

Publicerad 2013-12-09 kl 11:40

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto