Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Lewandowskivärvningen ett tecken på Bayerns dominans

Bayern Münchens värvning av Robert Lewandowski är då äntligen officiell. Följetången har pågått i nästan ett år och nu är det alltså klart att polacken lämnar rivalerna Borussia Dortmund för spel i Bayern München, precis samma väg som Mario Götze gick i somras. Lewandowskis kontrakt gäller till 2019 och han beräknas få en årslön på cirka åtta miljoner euro.

Värvningen är ytterligare ett tecken på dominans från Bayerns sida. Möjligheten att förstärka med en av världens bästa anfallare och samtidigt försvaga sitt största hot i ligan var en möjlighet som Uli Hoeneß och Karl-Heinz Rummenigge inte kunde gå miste om.

ANNONS

Jag är helt övertygad om att Lewandowski kommer att komma till rätta i Pep Guardiolas Bayern. Lewandowskis förmåga att röra sig över stora ytor, att kunna skifta positioner och roller gör att han lämpar sig alldeles utmärkt för hur Guardiola vill att hans lag ska spela. För att inte nämna vilken vass målskytt Lewandowski är.

Om Mario Mandzukic väljer att stanna har Guardiola två mycket intressanta anfallare att välja mellan nästa säsong. Två spelare som påminner om varandra på vissa plan, samtidigt som de är helt olika på andra plan.

För Borussia Dortmund har jobbet att ersätta Lewandowski sedan länge pågått. Jag är övertygad om att de redan nu har en ganska klar syn på vilka spelare de kan tänka sig värva till sommaren. Med tanke på att Lewandowski tydligt gjorde klart för klubben att han skulle lämna redan innan säsongen startade så har tränaren Klopp och sportchefen Zorc uteslutande kunnat rikta in sig på att hitta en ersättare istället för att hålla hoppet om en fortsättning med Lewandowski levande.

ANNONS

Dortmund har tidigare visat en fingertoppskänsla när det kommer till värvningar. Henrikh Mkhitaryan har varit en fantastisk ersättare till Mario Götze (om nu kan se honom som en ersättare rakt av). Framför allt har Dortmunds styrka i att man inte försökt att hitta en spelare rakt av, utan hittat en spelare som laget kan anpassa sitt spel till för att få ut det mesta av spelaren.

Så för mig är det inte solklart att vi får se en ersättare som är en kopia av Lewandowski. Det skulle inte förvåna mig om Dortmund hittar något liknande, fast med några andra spetskvalitéer som laget kan anpassa sitt spel för att ta det till ytterligare en ny dimension – precis som jag tycker att Dortmund har gjort med Mkhitaryan.

Med värvningen visar Bayern sina muskler och förstärker sin position som etta i Tyskland och ett topplag i Europa ytterligare. Den storhetsperiod som Bayern vill åt är långt i från omöjlig med tanke på hur laget fortsätter att förbättras på spelarfronten. Dock saknar jag fortfarande något i försvarsspelet, för att jag ska vara säker på att Bayern kommer att etablera sig om Europa-etta på samma sätt som Barcelona gjorde för ett par år sedan.

ANNONS

Är Bundesliga död? Nej, absolut inte. Alla dessa ”undergångstankar” är i mina ögon banala. En liga består inte av ett lag, inte heller Bundesliga. Det går inte att bortse i från det faktum att Bayern bör vinna Bundesliga år efter år med tanke på deras trupp och värvningar. Samtidigt finns det så mycket mer till ligan än Bayern, det vet alla som följer Bundesliga regelbundet (och snälla bespara mig alla kommentarer i stil med: ”så säger du bara för att du är Bayernsupporter!”).

På återseende!

Twitter: @atnilsson

Publicerad 2014-01-05 kl 14:11

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto