POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Slomka är Hamburgs hetaste kandidat

Under lördagen förvärrades Hamburgs kris ytterligare efter den sjunde raka förlusten (nytt klubbrekord) i Bundesliga och det mot Eintracht Braunschweig med 4-2 på bortaplan. Det betyder att Hamburg numera parkerar på den nästsista tabellplatsen, en poäng framför just Braunschweig som fortfarande innerhar bottenplatsen.

Förlusten fick konsekvenser för den holländske tränaren Bert van Marwijk som fick lämna Hamburg efter endast 143 dagar som tränare för klubben. Med det är han den andra tränaren som fått sparken av klubben denna säsong då Thorsten Fink fick gå redan i höstas.

Med Felix Magath ute ur racet så har den tidigare Hannovertränaren Mirko Slomka kommit upp som den hetaste kandidaten i tysk media till att ersätta van Marwijk. Slomka fick lämna Hannover under vintern efter att endast ha vunnit en av de sista tio matcherna på hösten och utan att ha vunnit en enda bortamatchen under hela hösten.

Huruvida Slomka är intresserad av tränarsysslan i Hamburg är ännu oklart men för Slomka är det inte första gången som han nämns i samband med Hamburg. Redan 2008 var Slomka ett alternativen till att ersätta Huub Stevens.

Då var Slomka ett av de hetaste alternativen och presenterade sig väldigt väl framför den dåvarande ledningen i Hamburg. Utöver sin kunskap om laget hade Slomka och tankar kring strukturen i klubben och många tankar kring eventuella förändringar som skulle kunna vara till det bättre – allt för att visa hur han satt sig in i föreningen.

Valet föll till slut på Martin Jol, då ledningen inte kunde enas vid ett namn (utöver Slomka fanns även Jürgen Klopp och Fred Rutten med i diskussionerna). Holländaren Jol förde senare Hamburg till semifinal i UEFA-cupen och DFB-Pokal.

Även Jol sägs vara en het kandidat för Hamburg denna gång. Jol som är arbetslös efter att ha fått lämna Fulham i december skulle vara en ekonomiskt lika bra lösning som Slomka då inte heller Jol behöver lösas från någon annan klubb.

För det finns ekonomiska aspekter som Hamburg behöver ta hänsyn till enligt de tyska tidningarna. Van Marwijks kontrakt innehöll nämligen inte någon uppsägningsklausul, däremot fanns det en löneförhöjning som skulle gå i kraft om klubben skulle hålla sig kvar i Bundesliga till sommaren. Allt som allt kan klubben komma att behöva över två miljoner euro till van Marwijk under sommaren.

Men hetast just nu är Slomka som har stor tränarerfarenhet. Redan som 22-åring inledde den idag 46-årige Slomka sin tränarkarriär som ungdomstränare för Hannover. Karriären har senare fortsatt i Tennis Borussia Berlin 1999-200 (assisterande tränare och huvudtränare), Hannover 2001-2004 (assisterande tränare), FC Schalke 04 2004-2008 (assisterande tränare och huvudtränare) och återigen Hannover 2010-2013 (huvudtränare).

På meritlistan har Slomka bland annat en andra- och fjärdeplats med Schalke 04, en kvartsfinal i Champions League med samma lag och han var – innan han fick sparken av Schalke – den tränare efter Ottmar Hitzfeld med högst poängsnitt (1,8 poäng/match).

När han återvände till Hannover var det ett lag som låg hopplöst i botten av tabellen och som bland annat drabbats av Robert Enkes tragiska dödsfall. Men Slomka lyckades ordna så att Hannover klarade sig kvar i Bundesliga och säsongen efter förde han klubben till en fjärdeplats – den bästa Bundesligaplaceringen i klubbens historia. Åter efter blev det en sjundeplats för Hannover och denna säsong fick Slomka alltså lämna Hannover.

Slomka är en intressant kandidat som har klarat av svåra situationer förut och som har varit van vid att jobba vid små medel. Han känns helt klart som en hetare kandidat än Jol, i mina ögon, och på lång sikt tror jag det skulle kunna vara en riktigt bra lösning.

Problemet just nu är att det känns som om Hamburg är dömda för nedflyttning – oavsett om Slomka är Sir Alex Ferguson skulle kliva in i som huvudtränare. Därför är det helt klart en stor risk att ta över det kanske svåraste tränarjobbet i Tyskland just nu, för risken är stor att man spenderar nästa säsong i 2. Bundesliga om man tar över i Hamburg nu.

Igår sågs Slomka på läktaren i Sinsheim tillsammans med Jogi Löw, imorgon kanske han befinner sig i Hamburg inför ett stort mediauppbåd – i alla fall om man får tro tysk media.

Publicerad 2014-02-16 kl 12:18

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto